De lyse udsigter for hotelejendomme er vendt tilbage efter mørke år

Af:

For mange af dem, der under coronaen erstattede udlandsrejsen med et hotelophold herhjemme, synes det at have været en god oplevelse, der skal gentages. I hvert fald er der stadig langt flere danske overnatninger på hotellerne nu end før coronaen. Da de udenlandske gæster samtidig er vendt tilbage, er der igen optimisme omkring hotelejendomme.

T ilbage i november solgte det statslige ejendomsselskab Freja Hornbæk Badehotel til COPI Group. Umiddelbart var det en triviel nyhed, for selv om ejendomsmarkedet har været sløvt gennem halvandet år, er der dog handler hele tiden. I dette tilfælde var der også tale om en budproces, hvor sælger som udgangspunkt accepterede den pris, en køber nu engang var indstillet på at give. Men der er en lidt større historie bag det, når badehotellet – opført i 1935, i slutningen af denne ferieforms storhedstid – nu skal renoveres til at gå ind i en ny epoke.

I 2010’erne oplevede hotelbranchen fremgang, og det medførte en del hype om hotelejendomme. Fremgangen blev brat sat på pause med coronaen, der fik folk til at blive hjemme. Men nu er gæsterne i den grad vendt tilbage. Det har også betydning for de investorer, der beskæftiger sig med den ejendomsmæssige side af sagen. Hvor kontor- og butiksejendomme på hver sin måde stadig lider under eftervirkninger fra pandemiens dage, er det modsatte tilfældet med hotelejendomme.

Nye gæster
Som vi alle kan huske, var ferierejser til udlandet under coronaen besværlige, hvis ikke helt umulige. Mange valgte i stedet ferier i hjemlandet om sommeren, når smittespredningen var lav. Set fra danske hotellers side betød det, at mens antallet af udenlandske gæster lå meget lavt i 2020 og 2021, var faldet i antallet af danske gæster kun moderat. Denne gruppe af danske gæster var dog ikke helt samme personer som før. Mange af de vanlige gæster holdt sig væk, mens de blev i noget grad opvejet af andre, som uden corona måske end ikke ville have overvejet muligheden af, at ferien kunne afholdes i Danmark.

Men mange af disse nye gæster synes at have haft så god en oplevelse, at de har gentaget den efter pandemien – nu blot ikke længere som et alternativ til udlandsrejsen, men som et supplement til den. I hvert fald viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af danske gæster på danske hoteller lå hele 29 pct. højere i 2023 end i 2018. Samtidig er også de udenlandske gæster vendt tilbage, og mere til. Her er væksten på 9 pct. fra 2018 til 2023.

Længerevarende effekt
Sammenlagt er det den næsten perfekte verden for hotellerne. Det har flasket sig for dem i en grad, de næppe havde turdet håbe på i de svære år under pandemien. Man kan naturligvis ikke udelukke, at en normalisering stadig er undervejs, og at 2023 viser sig at være et særligt godt år med en tilstrømning af danske gæster, som vil ebbe ud i den kommende tid. Men i brancheforeningen Horesta er man optimister:

”Vi vurderer, at det vil have en længerevarende positiv effekt. Danskere har måske i højere grad lært om de tusindvis af muligheder, der er for at holde ferie Danmark. Det har bl.a. betydning for den sæson, der er i det. Er det bragende godt sommervejr, vælger flere med kort varsel at holde ferien herhjemme,” siger viceadm. direktør Jeppe Møller-Herskind.

Han påpeger, at coronaen også motiverede andre dele af turistindustrien i Danmark, f.eks. forlystelsesparker, til at udvikle sig og få flere oplevelser på programmet. Dermed handler det ikke kun om, at mange har set mulighederne for at opleve noget i Danmark. Der er også blevet mere at opleve under korte ferier og forlængede weekender, ligesom lokale destinationsforeninger er blevet mere aktive i markedsføringen over for det danske publikum.

Rekordår for udlændinge
Før pandemien var 40 pct. af gæsterne udlændinge, og da de ofte lægger flere penge end danskerne, er det vigtigt, at de kommer tilbage. Det har de altså indtil videre også gjort – i 2023 var de her i rekordstort antal. Det skal endda ses i lyset af, udviklingen i valutakurser har dæmpet søgningen fra to af de store markeder for danske hoteller, nemlig Sverige og Norge. Til gengæld har der været stor søgning fra USA og Storbritannien, og i branchen konstaterer man også med lettelse, at asiaterne – især japanere, kinesere og sydkoreanere – er vendt tilbage, ifølge Jeppe Møller-Herskind.

Held og tilfældigheder, som det med valutakurserne, spiller ind, når det gælder udenlandske gæster. Men også her lyder vurderingen fra Horesta, at de gode tal for 2023 ikke var nogen enlig svale.

”Vi har fortsat en forventning om vækst i antallet af udenlandske gæster. Ser du eksempelvis på København, voksede hotelkapaciteten markant under coronaen. Det handlede også om, at man forventede vækst på længere sigt, og det har vi nu set blive virkelighed,” siger Jeppe Møller-Herskind.

Med denne udvikling i turismen i Danmark forstår man de muligheder, som COPI ser i Hornbæk Badehotel. Der er langt fra tale om et nostalgisk forsøg på at genoplive gamle dage, inspireret af en populær tv-serie på TV2. Hornbæk Badehotel skal ombygges, så det appellerer til nutidens turister fra ind- og udland.

”Vores vision er at bringe den ikoniske bygning tilbage til dens oprindelige udtryk og funktion som badehotel. Vi ønsker at skabe et badehotel, der kan fungere som frirum og pusterum for de lokale i området, samt turister fra ind- og udland. Projektet skal rumme et femstjernet badehotel med en aktiv og udadvendt stueplan med restaurant og spa-område,” udtalte Peter Julius Jensen, partner og investeringsdirektør i COPI, i en pressemeddelelse fra Freja i forbindelse med købet.

”Projektet realiserer vi i samarbejde med en kendt og veletableret hoteloperatør. Vi ønsker, at hotellet skal bidrage til at binde Hornbæk by sammen med havnen og vandet samt skabe liv og aktivitet i området hele året rundt. Vi glæder os til at tage hul på arbejdet og ser frem til et positivt samarbejde med Helsingør Kommune,” fortsatte Peter Julius Jensen.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...