Sponseret indhold

CODAN og WeWork skærer det ud i pap: Kontormarkedet er under forandring

Foto: Unsplash

Af:

Af Jakob Stoumann, Hub Director, PropTech Denmark 

Med CODANs udmelding om, at de på permanent basis indfører mulighed for hjemmearbejdsdage og at de som en konsekvens flytter ud af det ikoniske Codanhus til mindre lokale, begynder vi nu for alvor at se, de mere langsigtede virkninger som COVID-19 får for ejendomsbranchen og kontormarkedet. Også Nykredit har tidligere meldt ud, at de flytter fra deres nuværende hovedsæde til mindre faciliteter i Nordhavn, da de oplever et faldende behov for faste kontorpladser til deres medarbejdere. 

I de fleste af Europas og USA’s storbyer er kontormarkedet under endnu voldsommere pres. Mange er stadig tvunget til at arbejde hjemmefra og flere har herigennem fundet ud af, at det, både hvad angår produktivitet og work-life balance, kan være en fantastisk ide at kombinere kontoret med en eller flere ugentlige hjemmearbejdsdage.  

Noget af efterspørgslen vil helt sikkert rette sig op igen, når vi kommer på den anden side af COVID-19. De fleste eksperter er dog relativt enige om, at kontormarkedet ikke vil komme til at ligne sig selv igen. Men hvordan vil det så komme til at se ud?

WeWorks seneste udvikling viser hvor markedet bevæger sig hen
I denne forbindelse er det interessant at se nærmere på, hvordan den amerikanske proptech– og coworking-mastodont WeWork har klaret sig på det seneste. Mens WeWork også har været udfordret af COVID-19 krisen, har de klaret sig relativt bedre gennem krisen sammenlignet med flere af de traditionelle spillere på kontorudlejningsmarkedet.

Dette hænger bl.a. sammen med, at de tilbyder fleksibel korttidsudlejning af kontorpladser og derfor kan leje de samme pladser ud til forskellige lejere i løbet af en dag eller en uge. Mens WeWork også har oplevet et fald i efterspørgslen efter faste kontorpladser, har de til gengæld fået en lang række nye kunder. Flere af dem, som ikke har måttet eller kunne komme på deres normale arbejdsplads, har således haft brugt det lokale WeWork, hvis deres boligsituation har gjort det umuligt for dem at arbejde hjemmefra, eller hvis de af anden årsag har haft brug for en gang imellem at have adgang til mere professionelle kontorfaciliteter. 

Dette spiller ind i en allerede eksisterende tendens. Nemlig at vi pga. af nye teknologier og ændrede livstilsmønstre nu ikke længere behøves at arbejde fra et fast sted, men faktisk både kan og ofte også ønsker at kunne arbejde fra hvor som helst – og når som helst. Denne tendens har WeWork tydeligvis også set og har for nyligt lanceret ’WeWork On Demand’ – en app, der giver adgang til at booke et skrivebord eller mødelokale i en hvilken som helst af WeWorks lokationer i New York.

Et tilbud WeWork højst sandsynligt vil udvide til mange andre storbyer verden over i den nærmeste fremtid. Med dette tilbud ønsker WeWork ikke alene at tiltrække den voksende crowd af freelancere og startups, men også at tilbyde en fleksibel løsning til almindelige virksomheder, der ønsker at give deres ansatte adgang til produktive arbejdsfaciliteter tæt på deres bopæl eller når de er på forretningsrejse.

Et Airbnb for kontorpladser?
Mens WeWork på mange måder indtil nu har kunnet lukrere på udviklingen inden for kontormarkedet, kan den nuværende udvikling ironisk nok også være med til at presse WeWork. Hvis vi for alvor kommer til at se en bølge af virksomheder, som nedskalerer antallet af kontorpladser, vil vi uundgåeligt opleve et relativt stort overskud af ledige skriveborde og kontorkvadratmeter. Tænker vi blot et kort øjeblik på, hvad Airbnb med deres markedsplatform, har gjort ved hotel- og kortidslejemarkedet, vel og mærke uden at eje nogle hoteller eller lejligheder, er det nærliggende at forudse, noget lignende ske på kontorudlejningsmarkedet.

Fremtidens vindere på kontormarkedet vil måske ikke nødvendigvis være dem, der råder over (og hermed er bundet til) konkrete ejendomme. Men dem som let og gnidningsløst formår at forbinde de mange ledige kontorpladser og kvadratmeter med de kontorsøgende. Digitalt, fleksibelt – og on-demand selvfølgeligt.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Proptech Denmark

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Nationalbanken Risikoråd: Solide ejendomskunder, trods afmatning i markedet Ejendomsbranchen har ofte en fremtrædende...
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGSLOVEN SENDT I HØRING - Billede Berlingske Ejendomme uge 13
ÆNDRING TIL EJENDOMSSKATTELOVEN OG EJENDOMSVURDERINGS-LOVEN SENDT I HØRING
Skatteministeriet har sendt en ændring til ejendomsskatteloven og ejendomsvurderingsloven i høring. Ændringer er kærkomment nyt for...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Det er en almindelig udbredt misforståelse, at tidsbegrænsede lejeaftaler højst kan indgås for en periode på 2 år. Denne misforståelse...