Sponseret indhold
EjendomDanmark mødte SBC i Holland i forbindelse med projektet ”Digitalt fokus for ejer og lejer – i et bæredygtigt perspektiv”. På billedet fra venstre ses Nicholas C. White, Co-Founder & Head of Operations i SBC, Mikkel Alsø, økonomisk chefkonsulent i EjendomDanmark, Sebastiaan Jager, Founder of 2Serve Building Technologies, Elizabeth Nelson, Head of Research and Innovation hos SBC, Mikkel Bredsgaard projektassistent i EjendomDanmark og Stine Rud Skov, kommunikationskonsulent i EjendomDanmark.

Gennem råd, vejledning og certificering ønsker hollandske Smart Building Certification (SBC) at bidrage til at få skubbet ejendoms- og byggebranchen i en retning, hvor teknologi og digitale løsninger bliver en langt mere integreret del. Det skal gerne føre til mere intelligente, sunde og bæredygtige ejendomme.

Potentialet for ejendomsbranchen er stort, mener SBC. Siden 2020 har de certificeret digitale ejendomme både lokalt og globalt. EjendomDanmark har mødt SBC for at høre om deres certificeringer og udviklingen inden for intelligente ejendomme.

Konstant udvikling
SCB ser både på hvilke teknologiske løsninger, der er integreret i ejendommene, men undersøger også, hvordan de bliver anvendt af dem, der drifter ejendommen, og dem der arbejder der. 

”Vores rolle er blandt andet at få digitalisering ned på et niveau, hvor alle forstår mulighederne og får lyst til at gøre en bygning mere intelligent,” siger Elizabeth Nelson, Head of Research and Innovation hos SBC. 

For at kunne rådgive er det helt afgørende for SBC at kunne holde sig ajour. Det er en udfordring, for teknologien udvikler sig hele tiden. Derfor har SBC allieret sig med et bredt netværk af PropTech virksomheder, bygherrer, investorer, banker, forskere og arkitekter. 

”Sammen med vores partnernetværk får vi indsigt i de bedste og mest effektive løsninger på markedet, og det er en viden, vi gerne vil dele med branchen,” siger Elizabeth Nelson.

Ét skridt ad gangen
Ejendomsbranchen er generelt stadig på et meget undersøgende stadie for, hvad der er muligt, når teknologiske løsninger kobles til ejendommene, og det er derfor vigtigt at kunne lade sig inspirere af hinanden, mener SBC. Deres certificering skal derfor ses som et værktøj, hvor ejendomsbranchen hele tiden kan måle sig op mod hinanden – hvor langt er de selv og andre kommet på den digitale rejse. Elizabeth Nelsons erfaring er, at mange i ejendomsbranchen har en idé om, at deres ejendomme skal omdannes fra et nulpunkt til at være fuldt drevet af kunstig intelligens. Men for at komme godt i gang – og for at bevare modet til at kaste sig ud i at implementere digitale løsninger – gælder det om at tage et skridt ad gangen:

”Det kan være en overvældende tanke og svært at få overblik over, hvordan man kommer fra A til B. Vi rådgiver blandt andet om, hvad de indledende skridt kan være,” siger Elizabeth Nelson.

Først og fremmest er det vigtigt som ejendomsejer eller -investor at få sat sig et mål. 

”One size doesn’t fit all – alle intelligente bygninger er unikke. Vil man i gang med at implementere digitale løsninger, er det vigtigt at tænke over, hvad målet er, og hvad værdien skal være for brugerne,” pointerer hun.

Kun så intelligent som brugerne
Rejsen mod mere digitale ejendomme slutter ikke ved implementeringen af forskellige tiltag. Når de digitale løsninger først er integreret, handler det om at sikre, at de også bliver anvendt. 

”Værdien genereres ikke af teknologien, men i den kontekst den bliver anvendt,” pointerer Elizabeth Nelson og fortsætter:

”En bygning er kun så intelligent, som de mennesker, der bruger og interagerer med den. Intelligente bygninger kan ikke stå alene på nuværende tidspunkt. Der skal være nogen, der sikrer, at teknologien virker efter hensigten og bliver anvendt.” 

SBC holder øje med udviklingen i Danmark, hvor de forventer, der også snart er basis for at certificere en række ejendomme.

PODCAST

MEST LÆSTE