BYGGESAGSBEHANDLINGSTIDERNE ER FALDET I 2023: “DE NYE TAL ER GODT NYT PÅ OMRÅDET”

Tower cranes and high-rise buildings silhouettes under construction at construction site at blue clear sky background. Shooting the building new houses in the city

Af:

Nye tal viser, at kommunernes sagsbehandlingstider på byggesager er faldet i 2023. En positiv udvikling, som EjendomDanmark arbejder for skal fortsætte i hele landet.  

KL har for nylig offentliggjort den årlige servicemålstatistik med tallene for 2023, og her står det klart, at sagsbehandlingstiderne i 2023 er faldet på tværs af alle sagstyper. Det glæder EjendomDanmark, der i de seneste år har arbejdet intensivt på at få nedbragt sagsbehandlingstiderne i tæt samarbejde med medlemmerne.  

”De nye tal er godt nyt på området, som længe har skabt store udfordringer for virksomhederne. De viser, at det overordnet går i den rigtige retning med byggesagsbehandlingen, og at presset, der bliver lagt på kommunerne, giver positive resultater for vores medlemmer,” siger Jan Ellebye, der er underdirektør i EjendomDanmark.  

Jan Ellebye slår dog fast, at vi langt fra er i mål. Samlet set har 60% af byggesagerne i 2023 haft en sagsbehandlingstid, der opfylder servicemålene. Sidste år opfyldte 51% af byggesagerne servicemålet.

“2023-tallene viser en klar positiv fremgang, men det skal og kan gøres endnu bedre. Tallene viser jo også, at byggesagsbehandlingen i 40% af tilfældene ikke lever op til servicemålene,” forklarer han.  

Dialog med Københavns Kommune har været et skridt på vejen 
EjendomDanmark har blandt andet en vedvarende dialog med Københavns Kommune om udfordringerne med byggesagsbehandlingen og de lange sagsbehandlingstider. Det tætte samarbejde har blandt andet haft en positiv indvirkning på, hvordan kommunen håndterer byggesagerne og bidraget til afviklingen af den store sagspukkel, der havde hobet sig op. 

”I vores samarbejde med Københavns Kommune samler vi de to vigtigste parter om det samme bord. Kommunen, som håndterer byggesagsbehandlingen, og vores medlemmer som har søgt kommunen om en byggetilladelse og venter på afklaring. Det løser langt fra alle udfordringer, men er en god mulighed for os, da vi kan bringe branchens input direkte ind i maskinrummet,” fortæller Jan Ellebye. 

Københavns Kommune kunne i sommeren 2023 melde ud, at det var lykkedes at nedbringe sagsbunken af sager med servicemål til under 500 igangværende sager, og at nye byggesager fra 1. juli 2023 i gennemsnit vil overholde servicemålene.  I en nyligt offentliggjort pressemeddelelse oplyser de, at der aktuelt er under 400 sager i bunken. 

Den positive udvikling må ikke stoppe 
Ifølge EjendomDanmark er det vigtigt, at den positive udvikling fortsætter og udvides. 

”Vi er nået et godt stykke, men den positive udvikling må ikke stoppe her. Vi holder kommunerne op på, at de fortsat skal prioritere området og levere en effektiv sagsbehandling, så ejendomsbranchen også kan levere på den ønskede byudvikling, og vi kan komme i mål med den grønne omstilling af vores samfundsrammer, som kræver, at mange ejendomme i de kommende år renoveres,” forklarer Jan Ellebye og tilføjer:  

”Vi har også udvidet dialogen til at omhandle ibrugtagningstilladelse, som ligger i naturlig forlængelse af vores arbejde med byggesagsbehandlingen. Også har er puklen stor, og dialogen med vores medlemmer peger på, at der er rum for forbedring. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...