Sponseret indhold

Butikker kæmper stadig med restancer

Af:

Siden det spæde forår har gadebutikkerne haft mulighed for at holde åbent, mens centerbutikkerne kunne slå dørene op den 21. april. Men der er stadig mørke skyer over butikkernes økonomi, og de skyldte 1,5 mia. kr. mere i leje i marts 2021 end i samme måned et år før.

14 måneder er gået, siden det skæbnesvangre pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned for første gang. Det var den første nedlukning, men ikke den sidste. Senest er landet igen ved at åbne op efter en hård nedlukning fra december, hvor butikkerne var lukket længe. Først måtte gadebutikkerne genåbne, og omkring halvanden måned senere fulgte centerbutikkerne. 

Men nedlukninger slider på økonomien i butikkerne, og i marts 2021 skyldte de 1,5 mia. kr. mere i husleje, end et år tidligere. Det betyder, at butikkerne i marts manglede at betale husleje for 2,2 mia. kr., viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.

”Ingen hjørner af livet er gået fri af corona. Både for de enkelte personer, men også for erhvervslivet, der stadig har mange udfordringer. Det har været et hårdt år for vores butikker, restauranter og hoteller, hvor ejendomsejerne har været en proaktiv samarbejdspartner,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark. 

Han peger på, at de høje restancer også er et udtryk for, at ejendomsejerne over et år inde i coronakrisen stadig holder hånden under deres erhvervslejere, og at der bliver arbejdet på at finde løsninger. 

Ikke langsigtet løsning
Men det er ikke holdbart i længden, at der ikke bliver betalt leje, og derfor er genåbningen vigtig. For butikkerne er det en kamp for overlevelse efter et år, hvor kunderne har været tvunget til at blive væk – eller købe ind på nettet. Lejerestancerne forsvinder dermed ikke som dug for solen, fordi fokus skifter til genåbning fremfor nedlukningen. Og 14 måneders coronakrise giver en økonomisk, tung bagage:  

”Der er oparbejdet en stor pukkel, som det kommer til at tage lang tid at komme af med. Det har ikke været et let år at have butik eller restaurant, og hjælpepakkerne er godt nok med hver justering blevet bedre – men der er stadig udfordringer,” siger Jannick Nytoft. 

For alle ejendomme manglede der i marts at blive betalt husleje for 2,7 mia. kr. Det er 1,8 mia. kr. mere, end i marts 2020.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash
Den grønne omstilling er vores alles projekt
1-LOFT hoogglans halfopen
Vælg din nye seng med omtanke

Podcast

Læs også

kbh_faerre-og-faerre-lever-alene
Færre og færre lever alene i København – det ændrer på boligbehovet
Modsat en almindelig opfattelse er det over de seneste årtier ikke blevet mere normalt for københavnere at leve som single.Det er tværtom...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN: Overvej solceller i forbindelse med nybyg og større renoveringer
En ændring af Bygningsdirektivet medfører, at solceller skal tænkes ind i nybyg og større renoveringer. Etableringen af solcelleanlæg...
Henrik-2024-1024x768-1
PKA Ejendommes nye Code Of Conduct skal åbne op for dialog om samfundsansvar
PKA Ejendomme har udarbejdet en ny Code of Conduct for leverandører og samarbejdspartnere.Målet med den er blandt andet at skabe positiv...