De kommende ti år skal den danske ejendomsbranche tiltrække i omegnen af 8.800 ekstra ansatte, viser ny analyse. Efterspørgslen skyldes bl.a. nye krav og en løbende professionalisering af branchen samt et stort behov for øgede ejendomsinvesteringer.
I de kommende ti år er der et øget behov for investeringer i de danske ejendomme. Samtidig står ejendomsbranchen over for en udfordring, som er endnu større end for arbejdsstyrken i Danmark generelt; nemlig at en stor del af medarbejderne er på vej på pension. Alt i alt betyder det, at der alene i ejendomsbranchen er brug for 8.800 flere hænder over de kommende ti år. Der er stort politisk fokus på udfordringen, og regeringen indgik i januar en aftale, der skal sikre mere arbejdskraft. Men der er brug for yderligere initiativer, påpeger EjendomDanmark:
”Der er brug for de store samfundsmæssige løsninger, og så skal alle os i ejendomsbranchen løfte, hvor vi kan. Det er nemlig nødvendigt, hvis vi skal fastholde de dygtigste folk, samtidig med at vi tiltrækker fremtidens talenter,” siger Henrik Dahl Jeppesen, formand for EjendomDanmark, og fortsætter:
”Derfor skal incitamenterne til fastholdelse af de ældre medarbejdere forbedres, de yngre årgange skal have lettere adgang til branchen, og vi skal smidiggøre tiltrækningen af international arbejdskraft. Vi skal hverken som branche eller samfund stoppe, hvor vi er nu – vi skal videre.”
Gode til fastholdelse af ”det grå guld”
Det kommer også til at påvirke ejendomsbranchen, at en stor gruppe af branchens medarbejdere nærmer sig pensionsalderen. EjendomDanmarks beregninger viser, at cirka 20 procent af ejendomsbranchens medarbejdere allerede er fyldt 60 år, mens andelen i det samlede arbejdsmarked over 60 er 11,5 procent:
”I virkeligheden fortæller det to ting: For det første at vi er lykkedes med at fastholde vores kompetente medarbejdere og sikre et godt arbejdsliv helt frem til pensionsalderen. Vi skal være stolte af, at vi fastholder det såkaldte ”grå guld”. Men det fortæller os selvfølgelig også, at vi risikerer at blive ramt af manglen på arbejdskraft før andre. Vi er nødt til at være bedre til at få de unge om bord,” siger Henrik Dahl Jeppesen. Medarbejdere over 65 år udgør i ejendomsbranchen over 10 procent, mens de ”blot” udgør fire procent på arbejdsmarkedet generelt.