Bæredygtighed i ejendomsbranchen: Business casen skal gøres helt tydelig

Gitte Møller Pedersen, Dansk Administrationscenter.

Af:

Der mangler helt klare og præcise retningslinjer for, hvad bæredygtighed i ejendomsbranchen indebærer. Det mener Gitte Møller Pedersen, direktør i Dansk Administrationscenter A/S, der administrerer ejendomme og udlejer boliger i Aarhus og opland. Derfor har hun tilmeldt sig EjendomDanmarks og Rambølls uddannelsesforløb. Forløbet vil fra efteråret 2023 og et halvt år frem give en gruppe ejendomsvirksomheder i SMV-segmentet viden, inspiration og handlekompetencer til at bidrage til den bæredygtige omstilling baseret på lige netop deres niveau.

”Det er enormt glædeligt, at vores brancheforening tager ansvar for den bæredygtige omstilling blandt ejendomsvirksomhederne. Det støtter vi selvfølgelig op omkring. Ikke mindst fordi projektet er tilpasset vores udgangspunkt,” siger hun.

Forløbet er en del af det to-årige projekt Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen. Projektet finansieres af foreningen Realdania, Grundejernes Investeringsfond (GI), EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit samt Rambøll Fonden.

Kommer ikke uden om bæredygtighed
I løbet af forløbet håber Gitte Møller Pedersen at blive meget klogere på den bæredygtige fremtid, som hele branchen ser ind i, men som mange ikke har fuldt overblik over endnu.

”Jeg håber, projektet kan give svar på de spørgsmål, jeg og mange af mine kollegaer har på området,” siger hun og uddyber: ”Vi mangler viden om, hvad banken og kreditforeninger vægter forud for et lån til bæredygtighedsindsatser, hvilke forbedringer vi skal lave på de bestående ejendomme for at fremtidssikre dem, og hvordan vi mest optimalt får hævet energimærkerne på ejendommene – og hvem der skal betale for alle disse ting. Foruden selvfølgelig den lovgivning, der kommer til at danne rammen om den bæredygtige omstilling,” siger hun.

Business casen skal fremhæves
Gitte Møller Pedersen mener desuden, at meget bæredygtig udvikling i branchen bremses af manglende viden. Det gør dialog med ejendomsejerne, dem, der skal punge ud for en investering, vanskelig. Det er helt afgørende, at business casen gøres tydelig for branchen.

”Vi laver altid afkastberegninger på hver investering, vi foreslår ejerne af de ejendomme, vi administrerer. Lige nu er det dog svært at lave de beregninger på bæredygtighedstiltag, da vi simpelthen ikke har nok viden. Vi har med andre ord et stort behov for at lære at beregne business casen i bæredygtighed, så vi kan få ejerne af ejendomme med,” siger hun.

”Det satser jeg stærkt på, at EjendomDanmarks læringsforløb vil give os.”

Alle disse ønsker og spørgsmål vil læringsforløbene selvfølgelig forsøge at italesætte. På den måde kan projektet ramme lige dér, hvor branchen står. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Large panorama of Copenhagen, Denmark
Sådan får vi billigere boliger i københavn
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...