Bæredygtighed i ejendomsbranchen: Business casen skal gøres helt tydelig

Gitte Møller Pedersen, Dansk Administrationscenter.

Af:

Der mangler helt klare og præcise retningslinjer for, hvad bæredygtighed i ejendomsbranchen indebærer. Det mener Gitte Møller Pedersen, direktør i Dansk Administrationscenter A/S, der administrerer ejendomme og udlejer boliger i Aarhus og opland. Derfor har hun tilmeldt sig EjendomDanmarks og Rambølls uddannelsesforløb. Forløbet vil fra efteråret 2023 og et halvt år frem give en gruppe ejendomsvirksomheder i SMV-segmentet viden, inspiration og handlekompetencer til at bidrage til den bæredygtige omstilling baseret på lige netop deres niveau.

”Det er enormt glædeligt, at vores brancheforening tager ansvar for den bæredygtige omstilling blandt ejendomsvirksomhederne. Det støtter vi selvfølgelig op omkring. Ikke mindst fordi projektet er tilpasset vores udgangspunkt,” siger hun.

Forløbet er en del af det to-årige projekt Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen. Projektet finansieres af foreningen Realdania, Grundejernes Investeringsfond (GI), EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit samt Rambøll Fonden.

Kommer ikke uden om bæredygtighed
I løbet af forløbet håber Gitte Møller Pedersen at blive meget klogere på den bæredygtige fremtid, som hele branchen ser ind i, men som mange ikke har fuldt overblik over endnu.

”Jeg håber, projektet kan give svar på de spørgsmål, jeg og mange af mine kollegaer har på området,” siger hun og uddyber: ”Vi mangler viden om, hvad banken og kreditforeninger vægter forud for et lån til bæredygtighedsindsatser, hvilke forbedringer vi skal lave på de bestående ejendomme for at fremtidssikre dem, og hvordan vi mest optimalt får hævet energimærkerne på ejendommene – og hvem der skal betale for alle disse ting. Foruden selvfølgelig den lovgivning, der kommer til at danne rammen om den bæredygtige omstilling,” siger hun.

Business casen skal fremhæves
Gitte Møller Pedersen mener desuden, at meget bæredygtig udvikling i branchen bremses af manglende viden. Det gør dialog med ejendomsejerne, dem, der skal punge ud for en investering, vanskelig. Det er helt afgørende, at business casen gøres tydelig for branchen.

”Vi laver altid afkastberegninger på hver investering, vi foreslår ejerne af de ejendomme, vi administrerer. Lige nu er det dog svært at lave de beregninger på bæredygtighedstiltag, da vi simpelthen ikke har nok viden. Vi har med andre ord et stort behov for at lære at beregne business casen i bæredygtighed, så vi kan få ejerne af ejendomme med,” siger hun.

”Det satser jeg stærkt på, at EjendomDanmarks læringsforløb vil give os.”

Alle disse ønsker og spørgsmål vil læringsforløbene selvfølgelig forsøge at italesætte. På den måde kan projektet ramme lige dér, hvor branchen står. 

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
Foto: rupixen-Q59HmzK38eQ-unsplash Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist Europa-Kommissionen præsenterede...
Couch_1
Gør tidsregistrering til et ledelsesværktøj
Tidsregistrering bliver en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft den 1. juli 2024. TimeLog,...
PFJ_FINAL-4
Tidsregistrering skaber værdi for virksomhederne
Den 1. juli 2024 bliver tidsregistrering en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft. Projectum, der...