3 hurtige

Foto: Flickr. / Lisa Risager

Af:

Vejledning skal hjælpe med at håndtere risiko ved bæredygtigt byggeri

Der bliver arbejdet på fuldt tryk med at udvikle mere bæredygtige byggematerialer end dem, vi har, og at finde anvendelse for brugte materialer. Det er et vigtigt arbejde, hvis ejendomsbranchen skal nå sin del af klimamålene. Men for bygherrer kommer de nye kategorier af materialer kommer også med en større risiko, allerede fordi der i sagens natur endnu ikke er store erfaringer med dem.

Denne risiko bliver adresseret i en ny vejledning fra Værdibyg – et samarbejde mellem en stribe organisationer med tilknytning til byggeriet.
”Skal byggebranchen indfri potentialet i nye, mere bæredygtige løsninger, skal den relaterede risiko identificeres, analyseres og håndteres bevidst i bygge- og anlægsprojekter. Det kræver en omhyggelig risikoproces, hvor bæredygtige løsninger indtænkes i projekterne, så løsninger, der endnu ikke er velafprøvede og -dokumenterede, ikke indbygges på uhensigtsmæssige måder med unødvendige fejl eller skader til følge,” forklarer Værdibyg om tiltaget.

”Formålet med vejledningen er at få afmystificeret risiko-begrebet i forhold til bæredygtige løsninger i byggeriet og optegne en struktureret og håndterbar proces for, hvordan man kan tilgå risiko ved bæredygtige løsninger i sit projekt. Dette har til hensigt at hjælpe både bygherrer, projekterende og udførende til at komme godt igennem en byggeproces med styr på risici, og hvor mere bæredygtige løsninger er at finde også i det endelige, byggede projekt,” hedder det videre.

Vejledningen – ”Risikohåndtering af mere bæredygtige løsninger” – kan downloades gratis fra Værdibygs hjemmesiden. Projektet har modtaget støtte fra Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Nrep køber lejeboliger for halv mia. kr. af PFA – skal konverteres til ejerboliger

Foto: Sten Thorup Kristensen

Den danske ejendomsinvestor og byudvikler Nrep har købt 17.000 kvm. boligejendomme i Ørestaden af pensionsgiganten PFA. De nuværende lejeboliger vil senere blive konverteret til ejerboliger. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Det handler om 115 lejligheder, 50 rækkehuse og 95 underjordiske parkeringspladser i Ørestad Syd – mere præcist på Richard Mortensens Vej og Robert Jacobsens Vej.

“Behovet og efterspørgslen efter ejerboliger i København er til at få øje på. Fra københavnerne, fra de mange førstegangskøbere, der står og tripper i døren ind til ejermarkedet, og fra politisk hold. Vi har et ønske om at skabe positive forandringer for mennesker og miljø, mens vi samtidig foretager fornuftige, fremsynede investeringer til glæde for vores investorer. De to målsætninger går hånd i hånd i dette projekt,” siger Thomas Riise-Jakobsen, partner i Nrep.

“Vi har fået endnu en mulighed for at investere i det, der er et absolut kerneprodukt for Nrep; moderne boligejendomme af høj kvalitet i København. Efter en rigtig fin proces og med god rådgivning i ryggen, er vi blevet enige med PFA om en fornuftig pris, som betyder, at vi også øjner en god investering fremadrettet,” tilføjer han.

Den ”fornuftige pris”, som PFA nu kan lægge i kassen, er 560 mio. kr., oplyses det.

”Vi har ejet ejendommene siden 2018, hvor driftsoverskud og ejendomsværdistigninger har bidraget til et godt afkast til vores kunder. Vi har nu kunnet sælge dem videre til en fornuftig pris og dermed sikre et samlet attraktivt afkast til vores kunder,” siger Peter Morgan, ejendomschef i PFA, i pressemeddelelsen.

PFA modtog i forbindelse med handelen rådgivning fra Colliers, Kromann Reumert, JPM og Sweco, mens Nrep har haft Accura, Emcon og PwC med på sidelinjen.

Nu er det kun arbejdslønninger, der trækker op i byggeomkostninger

Foto: Flickr. / News Oresund

Der var en god og en dårlig nyhed til ejendomsselskaber med byggeplaner i de tal for byggeomkostninger, som Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge.

Den gode nyhed er, at materialepriserne faldt lidt tilbage og nu er cirka som for år siden. Fra begyndelsen af 2021 til et stykke ind i 2023 var de ellers steget med raketfart.

Den dårlige nyhed er, at de lønstigninger, der skal kompensere for inflationen i de samme år, nu for alvor slår igennem. Alene i andet kvartal steg arbejdsomkostningerne med hele 4,1 pct. Sammenlagt betød det, at byggeomkostningsindekset er steget med 0,4 pct. siden andet kvartal, og med 1,6 pct. siden andet kvartal sidste år.

”Udviklingen fra første til andet kvartal kan karakteriseres ved generelt nedadgående materialepriser, samt voksende arbejdsomkostninger som følge af overenskomstbestemte stigninger. I betonelementarbejdet faldt materialepriserne således med 5,1 pct., mens el-arbejdet og vvs-arbejdet havde fald på henholdsvis 2,1 og 1,7 pct. Jord- og betonarbejdet var det eneste fag, som havde stigende materialepriser, på 2,4 pct. Arbejdsomkostningerne steg i alle fag, mest for el-arbejdet, 5,8 pct., og mindst for malerarbejdet, 2,7 pct.,” skriver Danmarks Statistik.

Ifølge en kommentar fra Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark, skal bygge- og ejendomsbranchen heller ikke gå ud fra, at byggeomkostningsindekset vil falde i større stil. ”Fremadrettet forventer vi kun et mindre fald i byggeomkostningerne, idet faldende priser på byggematerialer delvist neutraliseres af stigende arbejdsomkostninger,” skriver han.

I en historisk sammenhæng er en stigning i byggeomkostningsindekset på 0,7 pct. over det seneste år lavt, men ikke sensensationelt lavt. Et direkte faldende indeks ses derimod sjældent – sidst, det skete, var over nogle få kvartaler, mens finanskrisen rasede allerværst for snart 15 år siden.

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
IMG_3907
Mercedes-Benz tænker nyt i midten af København
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder

Podcast

Læs også

crystal-globe-placed-on-moss-esg-concept-for-envir-2023-11-27-04-56-52-utc
Nye moduler om ESG-rapportering og klimatilpasning på gratis læringsplatform
Nu er der nye moduler tilgængelige på EjendomDanmarks læringsplatform, som er udarbejdet i samarbejde med Rambøll. Af Frederikke...
Aarhus
Boligmarkederne i København og Aarhus går hver sin vej
Endnu for ti år siden skulle man til Aarhus for at finde landets dyreste ejerlejligheder. Det er langt fra tilfældet nu. Det københavnske...
Steffen-Bang-Olsen
Udlejers genudlejningspligt
Udlejer er underlagt en række forpligtelser, når en lejer fraflytter et lejemål. Det gælder som udgangspunkt, at en lejer er forpligtet...