En ud af otte kvinder risikerer at få brystkræft; hvert år bliver 2,3 mio. ramt, og 670.000 dør på verdensplan. Den danske biotech virksomhed ExpreS2ion arbejder på at udvikle en terapeutisk vaccine mod brystkræft. Vaccinen, der er baseret på en teknologiplatform godkendt til fase-III-studier, forventes testet på de første patienter i Østrig i 2025.
I dag bliver langt størstedelen af kvinder tilbudt medicinsk efterbehandling med antistoffer mod brystkræft, når operationen er overstået. På globalt plan bruges der mere end 10 mia. dollars om året på medicinen.
”Selv om der findes medicin til at behandle brystkræft, så viser undersøgelser, at op mod 1/3 af kvinderne i behandling oplever tilbagefald. Derfor er der behov for at finde andre løsninger, og vores bud er en terapeutisk vaccine til de kvinder, der har fået brystkræft,” forklarer Bent U. Frandsen, Chief Executive Officer hos ExpreS2ion Biotechnologies ApS.
Vaccine skal bremse tilbagefald
ExpreS2ion arbejder med den kræfttype, der udspringer af HER2 proteinet, som alle mennesker bærer. Tumoren opstår, når proteinet bliver overudtrykt.
”Præcist som den kendte HPV-vaccine og den mest effektive COVID-19 vaccine er vaccinen mod brystkræft baseret på virus-
lignende partikler (VLP’er), hvor kroppen skal danne antistoffer mod sygdommen. Vi har en god platform med VLP, som vi har kombineret med vores insektcelle-fremstillede antigener, hvor et protein bliver sat sammen med en partikel i et simpelt ’plug and play’ system,” fortæller Bent U. Frandsen og uddyber:
”Målet med vaccinen er, at den skal kunne stoppe tilbagefaldet, så kvinderne efter standardbehandlingen ikke oplever, at kræften vender tilbage. MedUni Vienna skal teste vaccinen i et sikkerhedsstudie, hvor vi forventer, at de første patienter prøver behandlingen i første kvartal 2025.”
100% succes i forsøgsdyr
Sikkerhedsstudiet er planlagt til at omhandle 18 patienter med brystkræft, der skal prøve den terapeutiske vaccine, og i 2026 kommer resultaterne.
”Vi er meget opmuntrede af de prækliniske data, der viser, at tumorerne ikke udvikler sig hos forsøgsdyr, hvor vi endda ser en 100% overlevelse hos de behandlede dyr,” forklarer Bent U. Frandsen.
ExpreS2ion har rejst finansiering til projektet og indsendt Clinical Trial Application (CTA) for at udføre fase I-studie af den innovative terapeutiske brystkræftvaccine.
Vil selv udvikle vacciner
ExpreS2ion har udviklet den unikke humane kliniske fase III-validerede teknologiplatform, ExpreS2™, til hurtig og effektiv udvikling og produktion af det aktive materiale i vacciner. Platformen inkluderer også funktionelt modificerede glykosyleringsvarianter for forbedret immunogenicitet og farmakokinetik, under varemærket GlycoX-S2™.
Det er en milepæl for ExpreS2ion, at brystkræftvaccinen allerede nu er så langt. For det er ikke mere end fire år siden, at den danske biotech virksomhed besluttede sig for at udvikle egne vacciner samtidig med at være serviceleverandør for andre.
Mange projekter i pipeline
ExpreS2ion har mange andre projekter i støbeskeen blandt andet en vaccine mod Cytomegalovirus – CMV, der er en herpeslignende sygdom, som halvdelen af verdens befolkning bærer. Gravide kvinder med sygdommen kan risikere at føde børn med infektioner, som kan forårsage fx døvhed.
Et andet eksempel er, at i mere end ti år har Oxford Universitet brugt ExpreS2™ insektcelleplatformen fra ExpreS2ion til at udvikle en vaccine mod malaria.
”Lige nu er der fire forskellige klinisk-fase malaria-projekter i gang, bl.a. i Tanzania og Burkina Faso, hvilket jo er en blåstempling af vores insektcelleplatform”, siger Bent U. Frandsen og uddyber: ”Vi har mange andre spændende projekter i gang. Helt enkelt handler det jo om, at vi gerne vil give vores bidrag til at redde verden.”
Siden 2010 har ExpreS2ion produceret mere end 500 proteiner og VLP’er i samarbejde med førende forskningsinstitutioner og virksomheder. ExpreS2ion udvikler nye VLP-baserede vacciner i samarbejde med AdaptVac ApS, hvoraf ExpreS2ion ejer 34%.
ExpreS2ion er børsnoteret på NASDAQ First North Growth Market i Stockholm, og i løbet af de seneste fire år er antallet af aktionærer tidoblet.