3 Hurtige

Af:

Foto: Sten Thorup Kristensen

Prisstigninger på byggematerialer fører til højere tomgang i butikslokaler

Tomgangen i lokaler til butik og restauration har i en periode efter, at de værste corona-restriktioner blev ophævet, ligget meget lavt. Men nu peger pilen igen opad, viser en opgørelse fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes imidlertid ikke så meget usikkerhed om privatforbruget i den kommende tid. Nu og her er omkostningerne til nyindretning af lokalerne simpelthen bare for store.

”Vi oplever, at detailsektoren også er blevet ramt af de kraftigt stigende priser på byggematerialer, som allerede har udløst, at nybyggeri af f.eks. boliger og svømmehaller er blevet udskudt eller aflyst. Priserne for at få indrettet butikker og spisesteder er steget kraftigt, og flere kæder har sat etablering af nye butikker på hold, så der bliver lukket færre aftaler om nye lokaler,” udtaler Kristian Vinggaard, partner og detailhandelsspecialist hos Cushman & Wakefield RED i København, i en pressemeddelelse fra Ejendomstorvet.dk. 

Der er ikke tale om nogen voldsom stigning i tomgangen i segmentet – den har ligget på 2,6 pct. de seneste tre kvartaler, men der nu 2,8 pct. Men det er et brud på den gode stemning, der ellers har været i den fysiske detailhandel, efter at trykket fra pandemien er aftaget. Ejendomstorvet.dk tilføjer, at det også spiller ind, at fitnesskæderne for tiden ikke åbner nye centre.

PR-foto: EDC International Poul Erik Bech

Japansk tech-gigant lejer sig ind i KLP Ejendommes HUB1 i ØrestadDen japanske it-virksomhed Nomura Research Institute (NRI), der har mere end 50 kontorer i hele verden, bl.a. i Tokyo, New York og Texas, flytter nu til København for at arbejde på det skandinaviske marked.

Adressen bliver i KLP Ejendommes nybyggeri HUB1 i Ørestad, hvor koncernen har lejet 804 kvm., oplyser EDC International Poul Erik Bech, der i samarbejde med Jones Lang LaSalle har hjulpet NRI med at finde det rette lejemål.

“Vi er glade for, at NRI nu har valgt at bosætte sig i vores ejendom i Ørestad. Det viser meget tydeligt, at København er konkurrencedygtig, og ikke mindst at Greater Copenhagen som metropolregion er interessant for globale virksomheder,” udtaler Søren Risager-Hansen, adm. direktør i KLP Ejendomme.

”Vi sigter specifikt efter det segment i området, så vi er meget tilfredse med at kunne tilbyde de rette rammer til en så teknisk tung virksomhed. De havde specifikke behov for konkret kapacitet, f.eks. i forhold til dimensionering af strøm, luftskifte og køling, føringsveje og specifikke indretningsbehov, som vi kunne tilbyde i et moderne og nybygget kontordomicil med en flot udsigt over Amager,” fortsætter han.

HUB1 er et flerbrugerhus, og KLP Ejendomme har tænkt længe og dybt over konceptet. Der skal være et miks af forskellige typer af lejere, der understøtter og kan servicere hinanden.

PR-foto: 1:1 Landskab

Ambitiøs landskabsarkitekt gearer ledelsen til vækst

Trine Trydeman og Jacob Kamp har tegnet 1:1 Landskab i fællesskab, siden tegnestuen blev etableret for 15 år siden. Nu splitter de rollerne op, så Trine Trydeman bliver adm. direktør og Jacob Kamp designansvarlig. Det sker som led i en vækststrategi, hvor tegnestuen satser på at udvide sin portefølje med endnu flere store projekter i Danmark og i udlandet, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

”Vi har nået en størrelse, hvor vi sidder med flere store projekter i Danmark, Norge og Letland. Samtidig er vi vokset betydeligt på medarbejdersiden. Det skaber et behov for en mere klar rollefordeling, så det er tydeligt for kunderne og vores medarbejdere, hvem de skal gå til hvornår,” siger Trine Trydeman. 

1:1 Landskab havde ifølge seneste årsrapport 11 medarbejdere i 2021. Forventningen om yderligere vækst er bl.a. baseret på, at landsskabsarkitektur som fag er kommet i frontlinjen i kraft af nogle af tidens store temaer om f.eks. klima og biodiversitet. Begge dele gør det relevant at planlægge byrum i højere grad end tidligere.

”Det er en spændende tid at være landskabsarkitekt i. Vores fag er blevet mere komplekst, men også helt centralt i bestræbelserne på at imødegå problemerne med klimaforandringer. Vi kan se, at bygherrerne har meget mere fokus på landskabsarkitekturen end tidligere. De kan se, at det bringer værdi til deres projekter,” siger Trine Trydeman.

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Podcast

Læs også

Malmø
Revision af skatteregler skaber større sammenhæng mellem København og Malmø
Specielt for offentligt ansatte er skatteregnskaberne besværlige, hvis man bor i det ene land og arbejder i det andet. Det er kun blevet...
Normal_13
En optur for butiksejendomme ligger i kortene
For to år siden var detailhandlen ramt af, at priserne steg langt hurtigere end lønningerne. Det fik forbrugerne til at være påholdende....
Screenshot 2024-05-15 at 19.41
NU STARTER BYGGERIET AF DEN FØRSTE VGP PARK I DANMARK: VGP PARK VEJLE
VGP, der driver mere end 100 erhvervsparker fordelt over hele Europa, har for alvor fået øje på Danmark. Til august tager man første...