3 Hurtige

Af:

Foto: Sten Thorup Kristensen

Prisstigninger på byggematerialer fører til højere tomgang i butikslokaler

Tomgangen i lokaler til butik og restauration har i en periode efter, at de værste corona-restriktioner blev ophævet, ligget meget lavt. Men nu peger pilen igen opad, viser en opgørelse fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes imidlertid ikke så meget usikkerhed om privatforbruget i den kommende tid. Nu og her er omkostningerne til nyindretning af lokalerne simpelthen bare for store.

”Vi oplever, at detailsektoren også er blevet ramt af de kraftigt stigende priser på byggematerialer, som allerede har udløst, at nybyggeri af f.eks. boliger og svømmehaller er blevet udskudt eller aflyst. Priserne for at få indrettet butikker og spisesteder er steget kraftigt, og flere kæder har sat etablering af nye butikker på hold, så der bliver lukket færre aftaler om nye lokaler,” udtaler Kristian Vinggaard, partner og detailhandelsspecialist hos Cushman & Wakefield RED i København, i en pressemeddelelse fra Ejendomstorvet.dk. 

Der er ikke tale om nogen voldsom stigning i tomgangen i segmentet – den har ligget på 2,6 pct. de seneste tre kvartaler, men der nu 2,8 pct. Men det er et brud på den gode stemning, der ellers har været i den fysiske detailhandel, efter at trykket fra pandemien er aftaget. Ejendomstorvet.dk tilføjer, at det også spiller ind, at fitnesskæderne for tiden ikke åbner nye centre.

PR-foto: EDC International Poul Erik Bech

Japansk tech-gigant lejer sig ind i KLP Ejendommes HUB1 i ØrestadDen japanske it-virksomhed Nomura Research Institute (NRI), der har mere end 50 kontorer i hele verden, bl.a. i Tokyo, New York og Texas, flytter nu til København for at arbejde på det skandinaviske marked.

Adressen bliver i KLP Ejendommes nybyggeri HUB1 i Ørestad, hvor koncernen har lejet 804 kvm., oplyser EDC International Poul Erik Bech, der i samarbejde med Jones Lang LaSalle har hjulpet NRI med at finde det rette lejemål.

“Vi er glade for, at NRI nu har valgt at bosætte sig i vores ejendom i Ørestad. Det viser meget tydeligt, at København er konkurrencedygtig, og ikke mindst at Greater Copenhagen som metropolregion er interessant for globale virksomheder,” udtaler Søren Risager-Hansen, adm. direktør i KLP Ejendomme.

”Vi sigter specifikt efter det segment i området, så vi er meget tilfredse med at kunne tilbyde de rette rammer til en så teknisk tung virksomhed. De havde specifikke behov for konkret kapacitet, f.eks. i forhold til dimensionering af strøm, luftskifte og køling, føringsveje og specifikke indretningsbehov, som vi kunne tilbyde i et moderne og nybygget kontordomicil med en flot udsigt over Amager,” fortsætter han.

HUB1 er et flerbrugerhus, og KLP Ejendomme har tænkt længe og dybt over konceptet. Der skal være et miks af forskellige typer af lejere, der understøtter og kan servicere hinanden.

PR-foto: 1:1 Landskab

Ambitiøs landskabsarkitekt gearer ledelsen til vækst

Trine Trydeman og Jacob Kamp har tegnet 1:1 Landskab i fællesskab, siden tegnestuen blev etableret for 15 år siden. Nu splitter de rollerne op, så Trine Trydeman bliver adm. direktør og Jacob Kamp designansvarlig. Det sker som led i en vækststrategi, hvor tegnestuen satser på at udvide sin portefølje med endnu flere store projekter i Danmark og i udlandet, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

”Vi har nået en størrelse, hvor vi sidder med flere store projekter i Danmark, Norge og Letland. Samtidig er vi vokset betydeligt på medarbejdersiden. Det skaber et behov for en mere klar rollefordeling, så det er tydeligt for kunderne og vores medarbejdere, hvem de skal gå til hvornår,” siger Trine Trydeman. 

1:1 Landskab havde ifølge seneste årsrapport 11 medarbejdere i 2021. Forventningen om yderligere vækst er bl.a. baseret på, at landsskabsarkitektur som fag er kommet i frontlinjen i kraft af nogle af tidens store temaer om f.eks. klima og biodiversitet. Begge dele gør det relevant at planlægge byrum i højere grad end tidligere.

”Det er en spændende tid at være landskabsarkitekt i. Vores fag er blevet mere komplekst, men også helt centralt i bestræbelserne på at imødegå problemerne med klimaforandringer. Vi kan se, at bygherrerne har meget mere fokus på landskabsarkitekturen end tidligere. De kan se, at det bringer værdi til deres projekter,” siger Trine Trydeman.

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
-
Forretningsrejserne er blevet mere sociale
nicholas-doherty-pONBhDyOFoM-unsplash
Den grønne omstilling er vores alles projekt
1-LOFT hoogglans halfopen
Vælg din nye seng med omtanke

Podcast

Læs også

kbh_faerre-og-faerre-lever-alene
Færre og færre lever alene i København – det ændrer på boligbehovet
Modsat en almindelig opfattelse er det over de seneste årtier ikke blevet mere normalt for københavnere at leve som single.Det er tværtom...
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
EJENDOMSADVOKATEN: Overvej solceller i forbindelse med nybyg og større renoveringer
En ændring af Bygningsdirektivet medfører, at solceller skal tænkes ind i nybyg og større renoveringer. Etableringen af solcelleanlæg...
Henrik-2024-1024x768-1
PKA Ejendommes nye Code Of Conduct skal åbne op for dialog om samfundsansvar
PKA Ejendomme har udarbejdet en ny Code of Conduct for leverandører og samarbejdspartnere.Målet med den er blandt andet at skabe positiv...