3 Hurtige

Af:

Foto: Flickr. / Luca Sartoni 

København får høj placering i investor-undersøgelse fra CBRE

Den danske hovedstad har for alvor gjort sine hose grønne over for ejendomsinvestorer fra resten af Europa. Det bliver – endnu engang – dokumenteret i CBRE’s investor-survey 2022. Her lød et af spørgsmålene, hvilken by udenfor deres eget land, aktørerne alt andet lige foretrækker at investere i. København kommer ind på en meget fornem syvendeplads – umiddelbart efter de langt større metropoler London, Paris, Amsterdam, Berlin, Frankfurt og Madrid. De tre øvrige byer i topti er Warszawa, Barcelona og München. Den høje placering bliver blot mere bemærkelsesværdig af, Danmark som nation ikke med på respondenternes topti over lande, hvor man forventer de højeste afkast. Det synes altså at være København i sig selv, der ses som attraktiv.

Surveyet viser også, at investorerne er kommet ind i 2022 med en solid optimisme. Hen ved 60 pct. af dem forventer at købe flere ejendomme end sidste år, mens under 10 pct. forventer at købe færre. Faktisk er den risikofaktor, de frygter mest, netop at købsinteressen er så stor, at priserne bliver presset op i et niveau, hvor de ikke selv kan eller vil være med alligevel. Det overgår endda frygten for dårlige konjunkturer og for inflation. En udbredt bekymring er stadig også, at nye bølger af COVID-19 vil få regeringerne til at indføre nye restriktioner.

Animation: SLA

SLA skal være landskabsarkitekt på projektet Nivå Bymidte

Fredensborg Kommune er i gang med et stort projekt – Nivå Bymidte – med at renovere Nivås centrum. Tanken er, at der skal være plads til boliger og forskelligartede aktiviteter, og så naturligvis naturen. SLA oplyser, at firmaet nu er valgt som landskabsarkitekt på projektet.

”Vores vision er at gøre den nedslidte bymidte til et trygt og levende sted med stærkt socialt fællesskab og et attraktivt miljø omkring de kommende erhvervsdrivende. Vi vil bl.a. løse dette med en oplevelsesrig, ny bynatur inspireret af lergravssøerne, de frodige ådale og den dynamiske kystlinje, der omgiver Nivå. Med en ny nivåsk bynatur kan vi samtidigt fremtidssikre bymidten med en naturbaseret klimatilpasning og styrke den lokale biodiversitet,” udtaler Mette Skjold, partner og CEO i SLA. 

Ingeniørfirmaet Niras leder det mere traditionelle bygge- og anlægsarbejde. Men udtrykket skal være grønt, understreger borgmester Thomas Lykke Pedersen.

”Livet og miljøet mellem husene betyder utroligt meget for, om vi oplever den nye bymidte i Nivå som attraktiv eller ej. Asfalt og beton sender ét signal – natur og organiske materialer et helt andet. For byrådet er det helt afgørende, at Fremtidens Nivå Bymidte indbyder til liv, leg og hygge. Her skal kort sagt være trygt og rart at være – døgnet rundt, året rundt,” udtaler han.

Animation: Patrizia

PKA og AP Pension sætter penge i grøn, europæisk boligfond

Det tyske ejendomsselskab Patrizia har for første gang oprettet en investeringsfond, der helt er dedikeret til bæredygtighed – også på andre parametre end klima og miljø. Fonden, som hedder Sustainable Communities, skal stå for opførelsen af tusindvis af bæredygtige boliger i 25 europæiske storbyer, oplyser selskabet. 

”Fonden er klassificeret som en impact-investeringsfond, idet den udbyder boliger til medarbejdere, der ellers ikke har råd til at bo tæt på deres arbejdsplads, og for borgere, som står på venteliste til en bolig. Derudover vil fonden fremme sammenhørigheden mellem lejerne, mindske CO2-aftrykket og sigte mod et risikojusteret attraktivt afkast,” forklares det i en pressemeddelelse.

Fra dansk side er PKA og AP Pension med som investorer. Det har givet anledning til, at fonden kan påbegynde opførelsen af et boligprojekt i Dublin, Irland (billedet). Ifølge Patrizia står 60.000 personer på venteliste til en bolig i ejendomme, så der er ikke stor risiko for tomgang og tab af lejeindtægter.

“Vi er glade for at udvide vores mangeårige samarbejde med Patrizia. Vi har en fælles vision om at skabe flere både grønne og socialt bæredygtige ejendomme – både i Danmark og i udlandet. Investeringen giver os mulighed for at drive den grønne udvikling videre i Europa, samtidig med at pensionskassens medlemmer får et godt afkast,” udtaler PKA’s ejendomschef Nikolaj Stampe.

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
ejd 130624
Ejendomme Epaper

Podcast

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
Foto: rupixen-Q59HmzK38eQ-unsplash Opdatering på EU-Kommissionens forslag om maksimal betalingsfrist Europa-Kommissionen præsenterede...
Couch_1
Gør tidsregistrering til et ledelsesværktøj
Tidsregistrering bliver en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft den 1. juli 2024. TimeLog,...
PFJ_FINAL-4
Tidsregistrering skaber værdi for virksomhederne
Den 1. juli 2024 bliver tidsregistrering en del af arbejdsdagen hos danske virksomheder, når den nye EU-lov træder i kraft. Projectum, der...