Elektrikerne strømmer frem

Af:

Siden reformen af elektrikeruddannelsen i 2015 er antallet af lærlinge mere end fordoblet. Reformen har været en succes, og nu er det vigtigt, at virksomhederne byder ind med flere praktikpladser.

I dag er det at være elektriker meget andet end blot at skrue en pære i ude på byggepladsen. De nye teknologier som IoT (Internet of Things), automation og robotteknologi er i stigende grad blevet arbejdsområder for elektrikere og teknikere.

– Vi reformerede elektrikeruddannelsen i 2015 for at sikre, at flere elektrikere kan specialisere sig i de nye teknologier, fortæller Benny Yssing, der er næstformand i Dansk El-Forbund, som har stort fokus på uddannelse og efter- og videreuddannelse i branchen.

De seks vigtige teknologier
Bag reformen af uddannelsen står Dansk El-Forbund og TEKNIQ, der sammen har skabt elbranchens Vision 2025, som sætter en fælles retning for branchen, der fremhæver disse seks vigtige teknologier: IoT, augmented reality, data analytics, grøn energi, mobilapplikationer og robotter.

– Ud over de seks områder ser vi også en rivende udvikling på områder som automatisering og robotteknologi, fortæller Benny Yssing, der opfordrer til, at virksomhederne byder flere lærlinge velkomne.

Vi reformerede elektrikeruddannelsen i 2015 for at sikre, at flere elektrikere kan specialisere sig i de nye teknologier

Ny viden til branchen
Branchen har efterspurgt flere specialiserede lærlinge, og det har den fået med den reformerede elektrikeruddannelse, der sikrer, at virksomhederne har masser af muligheder for at uddanne lærlinge.

De 28 forskellige moduler på uddannelsen sikrer, at det er højtspecialiserede elektrikere, der er klar til at prøve kræfter med digitaliseringens nyeste teknologier.

– De unge mennesker kommer ind i virksomhederne med højt specialiseret viden og en nysgerrighed, der kan give et boost. Lærlingene kan være med til at præge virksomhederne, så de bevæger sig hen i retningen af de vigtige digitaliseringstiltag, forklarer Benny Yssing og uddyber:

– Vi oplever tit, at de unge lærlinge kan være med til at skubbe til svendene ude på virksomhederne, og det kan være starten på at finde helt nye forretningsområder, som på sigt kan gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige.

Virksomhederne skal med
I branchen er der allerede efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, og der kan være fire til fem års levering på en lærling.

– Selv om det går rigtigt godt, og vi har over dobbelt så mange på uddannelsen, siden vi reformerede, er der brug for endnu flere. Vi ved, at mange elektrikere med tiden også ender i andre brancher som mellemledere, direktører eller i andre funktioner, så der er masser af fremtidsperspektiver i at tage uddannelsen, forklarer Benny Yssing.

28 moduler på uddannelsen
Det tager enten 4 eller 4½ år at uddanne sig til elektriker, og man får løn gennem alle årene. I løbet af uddannelsen skal man vælge mellem 28 moduler, som tæller blandt andre ’Robotteknik’, ’Intelligente bygningsinstallationer’, ’Automatiske anlæg på maskiner’ og ’El-teknik i velfærdsteknologiske løsninger’ – blot for at nævne nogle få.

– De mange forskellige moduler sikrer, at elektrikerne får en skræddersyet uddannelse, der passer ind i de nye teknologier, som virksomhederne opererer med, forklarer Benny Yssing.
Tilpasningsparatheden afspejles ikke blot i modulerne, men også i at uddannelsen løbende tilpasses, så den er ajour med udviklingen.

Dansk El-Forbund arbejder også med at gøre nogle af modulerne tilgængelige som efter- og videreuddannelsestilbud til elektrikerne. Det kan være AMU-kurser, akademimoduler og hele akademiuddannelser.

Ifølge en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ligger elektrikere på tredjepladsen over de fag, hvor virksomhederne har sværest ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

Læs mere på elektrikeruddannelsen.dk

Seneste nyt

European Biosolutions Coalition
DI samler biosolutionssektoren i nyt branchefællesskab
Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Digital transformation, IoT, Internet of Things, Software techno
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin
Forside Stine-small (1)
Tværfaglige kompetencer afgørende for at udnytte potentialet i AI
BRL 100325 foto
Teknologi kan redde fremtidens sundhedsvæsen

Mest læste på BusinessReview.dk

Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AFSTÅELSESRET OG : ”CHANGE OF CONTROL”-KLAUSULER I ERHVERVSLEJEKONTRAKTER
CPH Pulse 1
Strikse bæredygtighedskrav til både lejer og udlejer ved nyt markant kontorprojekt i København
Foto 260225
Boligkvarteret: Sådan sikrer du dit boligkøb med køberrådgivning
Forside Stine-small (1)
Tværfaglige kompetencer afgørende for at udnytte potentialet i AI
Fried rice salat med grillede peberfrugter
Havre er en superfood
Havørn 2503 9
Vinderledelse er en nødvendig ny ledelsesretning, der skal gøre alle medarbejdere til vindere
3-GJ_HOME_SS19_FREQUENCY_CENTREPIECE_A
Bløde former med et strejf af magi
Byggeplads
Nu skal byggepladserne være grønne
Vectron2_Anders Carl
Fremtidens tog: DSB er stærkt på vej mod CO2-neutrale rejser

Læs også

Henrik Pedersen 1
Instant lønudbetaling til vikarer med Freepay PayOut: Fremtiden er nu
”Det har altid været et ønske i vores organisation at tilbyde en løsning, hvor arbejdstagere kan få deres penge med det samme efter...
Boxes on laptop computer. online shopping
Den grønne kurv vinder ordren i B2B-indkøb
I Dansk Industri´s B2B e-commerce analyse ses det, at nye bæredygtige trends for alvor slår igennem, når de professionelle danske indkøbere...
Kardex_img_Customer_Bonver_01
Fremtidens logistikløsninger: Kardex forvandler e-handelslagre
Når vi klikker ”køb nu” på en webshop, forventer vi, at varen hurtigt og effektivt lander på vores dørtrin. Men bag den simple handling...