Sponseret indhold

Unik digital platform til ledelse og dokumentation af bæredygtigt byggeri

Af:

Frame er en digital platform, der gør det nemt og enkelt for de forskellige aktører i byggebranchen at lede, dokumentere og certificere bæredygtige projekter. På globalt plan findes ikke andre digitale løsninger, der kan det samme som Frame. 

Et byggeprojekt er en uhyre kompleks proces. Udfordringen er kun blevet større med bæredygtighedscertificeringer og krav til dokumentation. Den erkendelse nåede ingeniør Jesper Ring og arkitekt Asger Juul frem til for efterhånden en hel del år siden. Derfor besluttede de at udvikle en metode, som gør det nemmere og mere overskueligt at arbejde med bæredygtighed. 

Efter at have arbejdet med metoden på egne projekter i en årrække og drøftet deres tilgang med kolleger i branchen, kunne de konstatere, at de havde fat i noget ganske unikt – noget som ingen andre i branchen havde eller kendte til, og som kunderne tilkendegav stor interesse for. De valgte derfor at udvikle deres metode yderligere og gøre den til en digital platform. 

Platformen – kaldet Frame – blev lanceret i 2018. 

Hvad er Frame?
Frame er et ledelsesværktøj, der grundlæggende baserer sig på tre overordnede ben – processer, kommunikation og dokumentation.

”Frame er for det første baseret på de processer i byggeriet, vi allerede kender. Vi skal understøtte det, byggebranchen gør i forvejen ud fra eksisterende begreber, principper og rutiner, og bæredygtighed skal understøttes inden for de rammer,” siger Jesper Ring, CEO hos Frame. 

Det andet ben i Frame platformen er den del af kommunikationen, der handler specifikt om bæredygtighed og de relaterede opgaver.  Og det tredje ben er dokumentation. Platformen hjælper med at håndtere den store mængde bæredygtighedsdokumentation og gøre certificeringsprocessen lettere og mere overskuelig. I samarbejde med Green Building Council Danmark er det f.eks. nu muligt at foretage et conformity check af DGNB-dokumentationen direkte i Frame. Frem for at sende filer til review inviterer bæredygtigheds- eller projektlederen i stedet Green Building Council til Frame platformen. Conformity checket kører parallelt i Frame og alle bemærkninger til projektmaterialet, data m.m. bliver noteret og kan med det samme ses på platformen.  

Med de tre ben kan brugerne anvende samme platform til mange forskellige aspekter af bæredygtighed. Dette er muligt gennem valg af forskellige skabeloner i forhold til lovgivning, certificering og særlige processer. Frame understøtter de processer nogen alligevel skal håndtere – bare hurtigere og nemmere. De foreløbige erfaringer viser, at der kan spares op til 40 pct. af arbejdstimerne på et projekt. Samtidig har alle involverede et overblik, og der er ingen opgaver, der falder mellem to stole.  

Samarbejdsplatform
Frame er også en samarbejdsplatform. For det handler om at hele værdikæden samles om at løse de udfordringer, der er med bæredygtighed. Man er nødt til at arbejde sammen på tværs af firmaer for at få skabt et bæredygtigt byggeri, for bæredygtighed handler om balance mellem rigtig mange fagligheder, forklarer Jesper Ring.

”Vi kan ikke tilgodese én faglighed over en anden. Vi kan ikke tilgodese miljø over økonomi, sociale forhold eller andet. Det handler hele tiden om en balance, og dermed er det nødvendigt, at hver eneste aktør i projektet, ser hvad konsekvenserne er ved de valg, der træffes, eller det input, de bidrager med. Tilsvarende skal alle kunne se, hvad andre arbejder på og bidrager med, og hvilke krav det så stiller til en selv. På den måde er der nødt til at være gennemsigtighed i et projekt.”

Virkeligheden er nemlig, at dem, der ikke bruger Frame, typisk forsøger at holde styr på alle krav og processer ved at anvende det Excelark, som Green Building Council har udarbejdet. Men det er besværligt at bruge og giver ikke det samme overblik, samarbejde eller en nem proces.

”Vi har reelt pakket Excelarket ind i en platform og introduceret processer, samarbejde, kommunikation og flows, så alle kan arbejde sammen og dokumentere resultater undervejs. Med vores platform gør vi arbejdet langt mere effektivt. Vi skaber et overblik, reducerer kompleksitet og gør det nemmere at nå de fastsatte mål. Det bliver derved nemmere at øge ambitionsniveauet i projekterne, og brugerne lærer noget om bæredygtighed ved at bruge vores platform. Det viser de brugerundersøgelser, vi har lavet,” siger Jesper Ring.  Der er dog én udfordring tilbage. Frame kan synes som endnu en platform i rækken af de utallige platforme, man bruger i byggebranchen. Men platforme kan tale sammen, hvis de har det samme datagrundlag – og her er der godt nyt på vej. Frame har indledt to samarbejder, der gør, at det i løbet af 2022 forventes muligt at lave de første integrationer i materialedatabaser og 3D-bygningsmodeller. 

”Skulle jeg komme med et ønske for 2022, så er det, at vi får styrket samarbejdet og vores kommunikation på tværs af værdikæden. Kunne vi få samlet alle de gode initiativer, få prioriteret og defineret de tiltag, der vil have størst effekt både nu og på den lange bane, så vi vil stå meget stærkere og i endnu højere grad kunne bidrage til mere bæredygtighed i byggeriet. Det gælder både i daglig praksis, men også lovmæssigt,” siger Jesper Ring. 

Frame er en innovativ digital platform, til at lede, designe, dokumentere og certificere bæredygtigheden i byggeriet fra start til slut. Ved at anvende Frame får projektet målbare og konkrete kriterier til at realisere bæredygtighedsvisionen uden, at der skal gås på kompromis med kreativitet, kvalitet eller økonomi. 

Med Frame får de byggefaglige hjælp til at organisere, dokumentere og strukturere det bæredygtige byggeri ved at samle alt på ét sted og give alle involverede et fælles sprog. Frame har i dag 1600+ brugere, og er involveret i 100+ igangværende projekter 

1/3 af alle DGNB-certificerede projekter i 2019/20 foregik ved hjælp af Frame.

Frames kunder og brugere er private og offentlige bygherrer, entreprenører, ingeniører og arkitekter.  Aalborg, Silkeborg, Frederiksberg, Furesø, Københavns kommune anvender alle Frame. 

Læs mere eller prøv Frame platformen gratis og uforpligtende i 30 dage på dit bæredygtige projekt på https://www.openframe.org/gratis-maaned/

Følg Frame på LinkedIn
www.linkedin.com/company/frame-aps/

En tredjedel af alle DGNB-certificerede projekter i 2019-2020 foregik ved hjælp af Frame. Det vidner om, at platformen falder på et tørt sted.

Mest læste på BusinessReview.dk

1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Large panorama of Copenhagen, Denmark
Sådan får vi billigere boliger i københavn

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...