Færre kalkgener og naturligt vand til gavn for vores helbred og vores installationers levetid behøver ikke at udelukke hinanden, påpeger danske LAGUR, der understøtter renoveringer og nybyggeri med kemifri vandbehandling.
Hensynet til den gode, naturlige vandkvalitet i Danmark bliver for ofte glemt eller fravalgt, når vi bygger nyt eller renoverer. Det mener Simon Sørensen, direktør for den danske virksomhed LAGUR, som leverer kemifri vandbehandling til private og virksomheder.
”Årsagen er, at vi nok stadig er mere drevet af bekvemmelighed end grønne ambitioner, når vi vælger at udstyre den nye eller moderniserede bolig med en vandbehandlingsløsning, der skal give os en mere komfortabel hverdag med mindre kalk i vandet. Vi lever jo ellers i en tid, hvor vi nærmest dag for dag bliver mere opmærksomme på naturens værdi og skrøbelighed og på mange områder i samfundet lægger vores forbrug af naturens ressourcer om. Det afspejler sig ikke mindst i vores grønne valg af materialer og energiløsninger i byggeriet.”
Nej til krig mod kalk
Siden sin start har LAGUR vist boligejere og bygherrer, at færre kalkgener og naturligt vand uden forhøjet indhold af natrium ikke behøver at udelukke hinanden. LAGUR har udviklet en kemifri vandbehandlingsløsning, som ikke fjerner kalk fra vandet, men derimod ændrer kalkens form fra skarpe krystaller til runde granulater, så kalken i langt mindre grad hæfter på flader og i installationer. LAGUR’s løsning installeres i private boliger, boligforeninger, hoteller og virksomheder både i Vestdanmark, der primært har temmelig hårdt vand, og Østdanmark, hvor vandet generelt er hårdt til særdeles hårdt.
”Vi anerkender, at mange danskere har lav tolerance over for kalk i hjemmet og efterspørger mindre hårdt vand, og vi vil gerne hjælpe danskerne til en hverdag med færre kalkgener. Men vi vil ikke være med til at erklære kalken krig. Kalk i vand er et sundhedstegn. Når der er kalk i vandet, er der i normalen også mange sunde mineraler, vi også har gavn af, og det skal vi huske, når vi indretter vores nye boliger med vægt på bæredygtige løsninger,” siger Simon Sørensen.
Vi er sårbare på energien
Under oliekrisen i 1973 steg prisen på en tønde olie med op til det seksdobbelte, og her i 2022 har danske energikunder oplevet voldsomme prisstigninger på strøm og varme. Uanset om årsagen er et stop i nogle lande for eksport af olie (1970’erne) eller et uheldigt sammenfald af begrænset sol- og vindenergi, nedlukning af a-kraftværker og vesteuropæisk afhængighed af gas-import (i dag), kan vi lære noget, når prisen på den energi, vi er dybt afhængige af, pludselig stiger uhørt meget, uden at vi kan gøre noget.
”Lige nu får vi en forsmag på, hvordan ressourcer, vi bruger altid, pludselig kan blive ukendt dyre fra den ene dag til anden. Det bør minde os alle om, hvor vigtigt det er, at vi har mest muligt styr på vores forbrug af energiressourcer og råstoffer. Det viser, hvor sårbare vi er, og hvorfor vi skal passe godt på vores energiressourcer. Hvis vi generelt bruger færre ressourcer, bliver vi også mindre ramt, når energiprisen indimellem stiger.”
Vil helst kun sælge én gang
Da LAGUR blev stiftet, var det blandt andet med en filosofi om at tilbyde kunderne et anlæg, som holder længst muligt og kræver færrest mulige ressourcer i drift.
”Derfor bliver vores vandbehandlingsanlæg til parcelhuse produceret til kun at bruge 12 watt. Så bliver det mindre betydningsfuldt, om en kWh koster 2,50 kroner eller over 8 kroner, som vi har set i vinter,” siger Simon Sørensen.
LAGUR’s anlæg er service- og vedligeholdelsesfrie, og virksomheden har løbende forlænget sin garanti, senest til fem år på HOME-modellen til privatkunder og 10 år på PRO-versionen til virksomheder.
”Det er nok i modstrid med standardlærdom på handelshøjskolen, men vi ønsker ideelt set kun at sælge til vores kunder én gang. Når vi i Danmark i dag har fokus på at gøre byggerier så bæredygtige som muligt, bør det også indebære, at vi stræber efter at anvende materialer og installationer med lang levetid,” siger Simon Sørensen.
Ansvarligt energiforbrug
Modsat konventionelle blødgøringsanlæg kræver LAGUR ikke tilførsel af råstoffet salt, som øger vandets indhold af natrium, hvilket påvirker ledningsevnen og kan fremskynde korrosion.
”I LAGUR arbejder vi for, at det sunde danske postevand bevarer sin status og kvalitet som et nemt tilgængeligt levnedsmiddel i topklasse til gavn for alles sundhed. Når vi ikke ændrer på vandets beskaffenhed, gør vi heller ikke brugsvandet og spildevandet unødigt mere kompliceret at håndtere for kloaknettet og rensningsanlægget samt ejendommens vandrør og installationer, der skal bidrage til, at vores dyrebare energiressourcer bliver anvendt så forsvarligt som muligt.”