Sponseret indhold

Hypet realitet – 3D printede bygninger

Af:

Nu har vi hørt om 3D-printede bygninger i årevis, men vi mangler endnu at se konceptet fungere i virkeligheden. Vi mangler at se kommercielt bæredygtige virksomheder, der baserer sig på 3D-printede bygninger. Eller gør vi? Og hvad betyder det for byggebranchen? Vi har set på en af de største trends i byggebranchen de seneste år.

På Kattegatvej 2 i Nordhavn i København ligger Europas første 3D-printede bygning, der lever op til alle bygningsnormer og -standarder. Det er kontorhotellet “The BOD” (”Building On Demand”). Bygningen stod færdig i september 2017 og det tog to måneder at 3D printe væggene.

I 2019 har danske COBOD, der stod bag “the BOD” printet bygningen igen, denne gang tog det blot tre dage. Men hvor langt er teknologien egentlig fra at kunne bruges kommercielt? Seniorforsker ved DTU Mekanik, David Bue Pedersen har fulgt udviklingen hele vejen.

“Der har været en del af det, jeg vil kalde teknologidemonstrationer af 3D-printede huse, men Cobod er faktisk de eneste, der har en bygningsprinter til salg på markedet som kan købes og leveres under rimelige vilkår. Som teknologien er i dag, er der stadig problemer med at bygge i højden, fordi man ikke kan printe armering. Så selvom teknologien er interessant og lovende, så er det ikke noget som kommer ind i standardbyggeriet før denne problemstilling er løst,” siger David Bue Pedersen, der ser prisen og produktionsraten som udslagsgivende for om teknologien kan udfordre f.eks. elementbyggeri.

Mens der stadig er teknologiske udfordringer med de højere byggerier ser seniorforskeren perspektiver for selve printteknologien på mere kreative og unikke bygningsløsninger.

“Der er helt sikkert et marked for printere, som tillader arkitekter og kunstnere at lege med formerne i byggeriet på en helt ny måde. Desuden undersøger NGO organisationer hvorvidt, at printere kan få en rolle i den tredje verden, hvor der er et enormt behov for solide og billige huse, i områder uden en udbygget infrastruktur,” siger David Bue Pedersen.

Marked for printere
Der er altså en marked for printere, og det er lige præcis dét, COBOD har satset på siden det første demonstrationsbyggeri i 2017.

”The BOD var et demonstrationsprojekt, hvor vi for første gang i Europa viste, at 3D-print kan anvendes til at opføre en godkendt bygning. Siden da har det handlet om at optimere vores produkt – der er selve 3D-printeren – og få gang i salget,” siger Henrik Lund-Nielsen, CEO for COBOD.

Og kunderne begynder at vise interesse for den nye teknologi. Og for de konkrete printere.

“Vi har modnet vores teknologi og produktet, og det betyder, at vi her i 2019 er begyndt at sælge vores 2. generationsprintere til kunder som DTU, men også til entreprenør virksomheder i bl.a. Saudi, Tyskland,og Belgien. Vores teknologi bruges nu til opføre bygninger og betonkonstruktioner i Dubai, for ikoniske EMAAR, samt i Indien og Danmark for multinationale konglomerater. Så det siger lidt om, at vores printer er et modent og brugbart produkt,” siger Henrik Lund-Nielsen, der kan se tilbage på et salg af syv printere i året 2019.

Tidslinje 3D printede bygninger (on-site printere)

2008 - Caterpillar laver en demonstrationsprinter, der ikke er i bygningsskala.

2014 - Kinesiske WinSun opfører 10 printede småbygninger, siden to større bygninger. Ikke 100 % printbaseret, da armering bliver tilføjet efterfølgende.

2016 - Italienske WASP lancerer det 12 meter høje printtårn Big Delta, som kan printe mindre huse i 3. Verden med lokale materialer, f.eks. jord.

2017 - Danske COBOD printer verdens første bygningsreglement-godkendte bygning i Nordhavn.

2019 – COBOD printer en kopi af ”The BOD” på blot tre dage. COBOD’s BOD2 printer kommer på markedet.

Om COBOD

Etableret i 2018 som et søsterselskab til 3D Printhuset. Udvikler, producerer og sælger in-situ 3D-bygningsprintere.

Sælger pt. printerlinjen BOD2, der er anden generation af virksomhedens printere.   

Er ejet af en gruppe private
investorer, Tyske Peri Group har en minoritetsandel. 

Læs mere på www.cobod.com

Der er helt sikkert et marked for printere, som tillader arkitekter og kunstnere at lege med formerne i byggeriet på en helt ny måde

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...