Sponseret indhold

Fundamentet for den grønne omstilling

Af:

Sundolitts nye fundamentsystem Grøn Standard gør det nemt for byggebranchen
at nedsætte klimaaftrykket markant både før, under og efter byggeriet.

Isoleringsproducenten Sundolitt har et bud på, hvor den grønne omstilling af byggeriet, som står for mere end 40 procent af CO2-udledningen i Danmark, med fordel kan starte: I fundamentet. Med sit fundamentløsning Grøn Standard gør Sundolitt op med årtiers byggeskik i Danmark til fordel for både klima og arbejdsmiljø.

Sundolitt har arbejdet med fundamentløsninger i 23 år, og rundt omkring i Danmark står mere end 12.000 huse byg på et fundament fra Sundolitt.
Siden 2012 er antallet af nybyggede boliger på Sundolitt-fundament steget hvert år. I år er målet at runde 6.000 boliger.

Med Grøn Standard har Sundolitt haft fokus på at skabe et nyt produkt, der for alvor kan hjælpe byggebranchen med at nedsætte klimaaftrykket før, under og efter byggeriet.

Systemet reducerer CO2-aftrykket for et almindeligt parcelhus med mellem 2 og 3 ton i forhold til traditionelt byggeri, og beregninger foretaget af et rådgivende ingeniørfirma viser, at et større dansk typehusfirma kan spare klimaet for godt 2.900 ton CO2 om året med det nye fundament-koncept fra Sundolitt.

Henrik Vasylyeva

20 procent mindre beton
Kilderne til den store CO2-besparelse er mange. ”Grøn Standard reducerer behovet for beton. Det kan give mindre gravearbejde med store dieseldrevne maskiner og giver mindre tung transport i lastbiler. Beton er en af de helt store CO2-syndere, og med Grøn Standard er mængden af beton bragt ned med ca. 20 procent,” siger administrerende direktør hos Sundolitt, Henrik Vasylyeva.

Samtidig øger Grøn Standard produktiviteten, fordi elementerne er lettere, og arbejdet bliver nemmere at udføre. Løsningen er også mindre sårbart over for regn, der kan forsinke byggeriet, når der løber vand i renden til fundamentet.

EPS kan genanvendes
Fundament-elementerne i Sun-dolitt Grøn Standard er lavet af det lette materiale EPS, som består af 98 procent luft indkapslet i to procent polystyren.
EPS indsamles og kan genanvendes 100 procent i de fleste danske kommuner.

Et element med 1,2 meter fundament vejer ca. 8,5 kilo og er betydeligt nemmere at håndtere end fundamentløsninger med beton eller letklinkerblokke. Fordi fundamenterne primært består af luft, er de lette at transportere og flytte rundt med på byggepladsen ved håndkraft. Det giver en lavere udledning af både CO2 og NOx-gasser (kvælstofilte).

Ekstra isolering
Grøn Standard-fundamentets afsluttende blokke er U- eller L-formede, så det er let at støbe soklen direkte i dem. Når soklen er tør, skæres den yderste del af formen og lægges ned. Den ekstra isolering neden for soklen holder kulden væk fra husets fundament. Grøn Standard kan bære huse på op til 2,5 etager.
De lette fundamenter kan løftes på plads af en enkelt mand direkte på opstampet sandpude.

Der kan altså både spares meget på tunge løft, gravearbejde med tungt maskineri og betonkørsel. Projekteringen er også let i Sundolitts udarbejdede BIM-materiale.

Lavere energiforbrug
Den nye fundamentløsning vil som udgangspunkt koste lidt mere at bygge med. Til gengæld får boligejerne et fundament af et 100 procent genanvendeligt isoleringsmateriale, der gør boligen lettere at opvarme og er med til at reducere varmetabet ved fundamenter.

”Flere undersøgelser viser, at bæredygtighed betyder så meget for danskerne, at omkring 44 procent endda er villige til at betale mere for klimavenlige løsninger. Derfor er tiden inde til, at vi tilbyder dem at bygge med mindre beton og stål samt bedre samvittighed. Med Grøn Standard får de desuden et lavere energiforbrug gennem hele byggeriets levetid og en bedre oplevelse af at bo i huset. Den mest bæredygtige energi må være den energi, som slet ikke bliver brugt,” siger Henrik Vasylyeva.

FAKTA

Sundolitt Grøn Standard består af fundamenter i det lette materiale EPS. Fundamenterne er designet til at spare mere energi, spare beton ved støbning af soklen og lette montagearbejdet. EPS er 98 % luft indkapslet i de resterende 2 % polystyren.

EPS indsamles og genanvendes 100 % i de fleste danske kommuner.

Læs mere på www.groenstandard.dk

Grøn Standard reducerer behovet for beton. Det kan give mindre gravearbejde med store dieseldrevne maskiner og giver mindre tung transport i lastbiler

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Armaflex_ isolering mod kulde
Teknisk isolering – den hurtigste vej til besparelser 

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...