Sponseret indhold

Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt

Af:

Norske Kebony forvandler fyr til formstabilt og langtidsholdbart træ med hårdttræs-egenskaber. Produktet, der sælges i mere end 30 lande, er netop anvendt af arkitektfirmaet RUM ved etablering af Langelands Plads på Frederiksberg.

Da Langelands Plads på Frederiksberg blev indviet 3. maj sidste år, var norske Kebony indbudt til arrangementet. Virksomheden har nemlig leveret det træ, som tårne og nedkørsel til den underjordiske parkeringskælder er beklædt med.

For det er ikke en hvilken som helst slags træ, arkitektfirmaet RUM har peget på, forklarer Kebonys country manager i Danmark, Mona Gøtske:

– Ud over at Kebony selvfølgelig er FSC-certificeret og Svanemærket, er vores træ også ekstremt formstabilt og langtidsholdbart. Det betyder kort og godt, at det ikke slår sig, som andre træsorter, og at vi kan give en garanti mod råd og svamp på ikke mindre end 30 år.

Bæredygtighed i fokus
Miljøvenligt, formstabilt og langtidsholdbart er da også kodeordene, hvis man vil forstå, hvordan Kebony siden grundlæggelsen i 1997 er lykkes med at få fodfæste i 30 lande inklusive USA og Japan.

Alternativet til Kebony er nemlig ofte eksotiske hårdttræs-sorter, som ikke helt kan prale af samme formstabilitet, og desuden kan være svære at fremskaffe med FSC-certificering. Dertil kommer selvfølgelig, at de hårde træsorter produceres i fjerne egne af verden, og dermed skal transporteres langt. Et forhold, der for mange arkitekter ikke rimer særlig godt med bæredygtighed. Således heller ikke for RUM-arkitekterne, der har slået stregerne til projektet på Langelands Plads.

– Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at RUM pegede på os som leverandør til et så spændende projekt, siger Mona Gøtske og nævner, at det netop var Kebonys bæredygtige profil med både Svanemærkning og FSC-certificering, arkitektfirmaet lagde vægt på.

Forvandling fra blødt til hårdt
Men ud over en træbeklædning, der med årene vil patinere i en flot sølvgrå nuance, har beboerne på Langelands Plads også fået udsyn til lidt af en bedrift udi træbehandling.

Hvad man ikke kan se med det blotte øje, er, nemlig, at beklædningen er skabt af helt almindelig Skovfyr, der under normale omstændigheder ikke holder længe i det danske vejr.

Tricket er dermed den særlige behandling, som Kebony giver den ellers så bløde træsort, før den sendes ud på alverdens markeder:

– Vi imprægnerer og modificerer træet med det biobaserede furfuryl-alkohol, der stammer fra landbrugets høstaffald. Ved at tilføre varme bliver det permanent indpodet i træcellevæggen, og resulterer i en væsentligt forbedret holdbarhed og formstabilitet, siger Mona Gøtske og nævner, at den patenterede teknologi i modsætning til traditionel imprægnering, forandrer træværkets cellestrukturer. Dermed bliver træets evne til at optage vand halveret, og vækstbetingelserne for råd og svamp væsentligt minimeret.

– Dermed er det egentlig en forvandling af hurtiggroet blødt træ til træ med de hårde træsorters karakteristika – og som sagt med en endnu bedre formstabilitet.

Af samme grund er navnet ”Kebony” da også en sammentrækning af ”The Key to Ebony” (”Nøglen til Ibenholt”, red.)

Markant voksende salg
På den baggrund er det altså knapt så mærkeligt, at Kebony-organisationen med raketfart er gået fra én ansat i 1997 til 114 i dag, og alene i Danmark vækster med omkring 30 procent om året.

Dertil kommer, at man ud over Norge, hvor det hele startede, nu også har produktionsfaciliteter i Flandern i Belgien.

– Kebony er meget målrettet gået efter at redefinere standarderne i træbehandlingsbranchen og skabe nye muligheder for træ som et bæredygtigt konstruktionsmateriale. Og det synes vi i al beskedenhed, at vi er lykkes ret godt med, smiler Mona Gøtske.

Virksomhed og teknologi

Kebony-teknologien øger træets stabilitet og sikrer 30 års holdbarhed uden vedligeholdelse. Processen er baseret på infusion af furfuryl-alkohol, der er fremstillet af rester fra majs- og sukkerproduktion.

Kebony-træ er FSC-certificeret, og indeholder ingen giftstoffer. Det kan dermed bruges og bortskaffes som naturtræ. Kebony produceres i to varianter: Kebony-Clear, uden knaster - og Kebony Character med naturligt forekommende knaster.

Virksomheden er grundlagt i 1997, har hovedkontor i Oslo, og har siden 2011 været aktiv i Danmark. Kebony har datterselskaber i Sverige og Danmark og en salgsorganisation, der dækker Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA.

Læs mere på www.kebony.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
ejd 130624
Ejendomme Epaper
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...