Grøn omstilling og bæredygtighed er for alvor kommet på dagsordenen i hele byggeriets værdikæde. Det er derfor ikke kun blandt de store spillere, man tænker i de baner. Det gør man også hos en lidt mindre aktør som f.eks. Danbyg Totalentreprise.
Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at den danske regering har meget høje ambitioner om reduktion af CO2-aftrykket. Blandt andet derfor er den grønne omstilling for alvor kommet på dagsordenen i dansk erhvervsliv – også i byggebranchen, idet 30 pct. af Danmarks samlede CO2-udledning kommer direkte eller indirekte fra bygge- og anlægsbranchen. Men når byggebranchen har været en del af problemet, kan den også blive en del af løsningen. EU har vedtaget en såkaldt taksonomiforordning, et klassificeringssystem for hvilke økonomiske aktiviteter, der kvalificerer sig som klima- og miljømæssigt bæredygtige. Målet er at skabe et klimaneutralt EU senest i 2050, og rejsen hertil vil blandt andet blive effektueret af CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive), der får betydning for hele byggeriets værdikæde.
Vi har alle et ansvar
”Vi er en mindre spiller i den danske byggebranche, men det betyder ikke, at vi tager let på den dagsorden, der hedder grøn omstilling. Tværtimod, vi anerkender vores forpligtelse til at tage bæredygtigt byggeri seriøst, og derfor sørger vi både for at være på forkant med den nødvendige viden og at arbejde for at føre den ud i praksis i forening med de partnere, vi arbejder sammen med i byggeprojekterne”, siger Peter Andreasen, der er indehaver af Danbyg Totalentreprise.
Derfor er firmaet medlem af Di Byggeri, idet man tilslutter sig organisationens bæredygtighedspolitik. Peter Andreasen er af den opfattelse, at man som bygherre og entreprenør har brug for, at bæredygtighed bliver konkret, målbar og dokumenteret. I Danbyg Totalentreprise ønsker man derfor sikkerhed for, at bæredygtigheden kan gennemføres effektivt og sikkert i forhold til både faglig kvalitet og projektets rammer inklusive tid og økonomi.
Tæt på den nødvendige viden
”Vi er ligeledes med i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, det tidligere Green Building Council Denmark, der administrerer den mest udbredte certificeringsordning i Danmark, DGNB, lige som vi arbejder aktivt for at sætte vores præg på den udvikling inden for bæredygtigt byggeri, der er en nødvendighed i byggebranchen. Bæredygtigt byggeri er fremtiden. Det skåner miljøet og er med til at sikre høj livskvalitet til danskerne”, siger Peter Andreasen videre.
Bæredygtigt byggeri er ikke løs snak. Det er blevet meget konkret, blandt andet også fordi, der fra årsskiftet blev det indført som et krav i Bygningsreglementet, at der skal laves LCA-beregninger for alt nybyggeri (Life Cycle Assesment), lige som der er blevet indført en grænseværdi for CO2-aftrykket på 12 kg. pr. kvadratmeter i byggeriets levetid. Det er vel at mærke krav, som vil blive skærpet over tid.
Faglighed og omhyggelighed
”En ting er de nye regler. En anden er, at det i langt højere grad er blevet et konkurrenceparameter i byggebranchen at bakke op om bæredygtighedsdagsordenen. Det er så at sige blevet en god forretning at være sig sit ansvar bevidst og bygge bæredygtigt. Derfor går Danbyg Totalentreprise op i bæredygtighed, og vi har en grøn bæredygtigheds politik, som både vores ansatte og samarbejdspartnere har viden om”, forklarer Peter Andreasen.
Han føjer til, at når man søger en samarbejdspartner, ser man ikke blot på virksomhedens sociale ansvar, men også på dens holdning til bæredygtighed. I Danbyg Totalentreprise har man en kernestab af medarbejdere, der alle har årelang erfaring inden for byggebranchen, og for hvem det er vigtigt både at kunne leve op til at levere det gode håndværk og at udvise den miljømæssige ansvarlighed, der fremadrettet er så nødvendig for byggebranchen.