Sponseret indhold

Bæredygtigheden bør ensrettes

c-dustin-91AQt9p4Mo8-unsplash

Af:

Hos bygherrerådgiver Leif Hansen så de gerne en fælles europæisk standard for certificering af bæredygtighed i byggeriet. Samtidig efterlyses klarere retningslinjer for genbrugsmaterialer i byggeriet; for der må ikke blive mere fokus på at genbruge end at bygge rigtigt. 

Bæredygtighed i byggeriet er gået fra at være en forsøgsordning til at blive et krav i dag; og i byggeriet vrimler det med certificeringer som DGNB, LEED, BREEAM, Svanemærke og LEVEL(S).

”Der er ingen tvivl om, at vi skylder miljøet og de kommende generationer at bygge bæredygtigt. Men certificeringen er blevet et mangehovedet uhyre, fordi det er både omkostningstungt og tidskrævende at holde medarbejderne opdaterede på samtlige certificeringer inden for byggeriet,” siger Carsten Pietras, der er direktør hos Leif Hansen, som tilbyder bygherrerådgivning og projektstyring både nationalt og internationalt. Carsten Pietras efterlyser, at der i Europa kommer en fælles standard, der kan implementeres i alle landene.  I dag foretrækker danske bygherrer af private og almene boliger typisk svanemærket, hvor erhvervsbyggeriet sigter efter DGNB-certificeringen.

Bedre retningslinjer for genanvendelse 
Hos Leif Hansen arbejder de som bygherrerådgiver for mange af de store forsikringsselskaber, og en anden udfordring med bæredygtigheden er begyndt at tegne sig. Mange bygherrer, rådgivere og entreprenører vil gerne gå forrest og markedsføre sig på det bæredygtige byggeri. Men det kommer med en pris, for branchen er slet ikke klædt godt nok på til at genanvende materialer i byggeriet. 

”Den cirkulære økonomi fører til byggerier med en lang stribe fejl. Der er desværre kommet for meget fokus på at genbruge i stedet for at bygge rigtigt. Bygherre, rådgivere og entreprenører mangler redskaberne til at kunne håndtere bæredygtigheden,” siger Carsten Pietras og uddyber: 

”Vi hører ofte rådgiverne sige, at de tidligt i byggeriet ikke ved, hvilke genbrugsmaterialer der er til rådighed. Men så ligger der en opgave i at rette hovedopgaven til undervejs i processen, når materialerne, der skal genanvendes, foreligger. Den opgave er der slet ikke sat penge af til i dag i byggeriet, og det er et problem.”

Certificerede byggerier med mange fejl
Carsten Pietras understreger, at det selvfølgelig er en sympatisk tanke at genbruge vinduer fra 1700-tallet i en moderne elementbygning. Miljøcertificeringen kan blive af højeste karat, men alligevel kan byggeriet være fyldt med fejl og mangler: 

”Materialer skal genanvendes meget mere kritisk end i dag, men vi ser ofte, at når byggematerialer genanvendes ukritisk, så opstår der fejl i byggeriet. Hvis de gamle vinduer er taget ud af en bygning, fordi de er utætte, så vil de jo også være det i det nye byggeri.”

Branchen skal have et nyt set-up
I de sager, som Leif Hansen behandler for forsikringsselskaberne, har der været fejl i alle dem, hvor den cirkulære økonomi har drevet byggeprocessen. 

”Jeg er bange for, at vi går en periode i møde i byggeriet, hvor vi vil se en del byggeskader. Vi skal bestemt genbruge, men samtidig have fokus på den byggetekniske kvalitet. Det kræver en helt anden kvalitetskontrol og et andet set-up, end branchen har i dag,” siger Carsten Pietras.

FAKTA

Leif Hansen beskæftiger sig med alle slags opgaver i forbindelse med bygherrerådgivning – både for offentlige og private. Ydelserne omfatter generel bygherrerådgivning og rådgivning om Facilities Management. Dertil kommer analyser og vurderinger af bygningstilstand.

Leif Hansen er specialister inden for bl.a. programmering, byggeledelse, risikoanalyser, projektgranskning og udbud af driftsopgaver.

Leif Hansen Group består i dag af følgende selskaber:

Leif Hansen bygherrerådgivning ApS

LHB NUUk ApS

Sedgwick Leif Hansen A/S

Goritas A/S

Læs evt. mere på www.leifhansenbyg.dk

Den cirkulære økonomi fører til byggerier med en lang stribe fejl. Der er desværre kommet for meget fokus på at genbruge i stedet for at bygge rigtigt. 

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
EZ_12-08-19_BII_9369
En game changer på vej inden for transplantation og infektionssygdomme
digital transformation concept in business, disruption
Coronakrisen har lært os meget om digitalisering

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...