Ved at genbruge guld og ædelstene fra dine gamle arvesmykker kan du både føre familiehistorien videre, og få et moderne smykke, der passer til din stil. Og så er recycling også godt for både naturen og dit smykkebudget.
Rigtig mange kvinder har et smykkeskrin, hvor der ligger en stribe gamle arvesmykker, som slet ikke passer ind i deres stilunivers. Det kan være svært at skille sig af med arve-
stykkerne fra ens bedstemor, tante eller mor, men hvis du vælger at recycle de enkelte elementer i smykkerne, kan du få dig et nyt smykke, som du nyder at gå med og som samtidig minder dig om familiehistorien. Og det er nemmere at gøre end nogensinde, for recycling er i dén grad kommet til smykkebranchen.
Ole Lynggaard Copenhagen med nyt tiltag
Tidligere på året meddelte Ole Lynggaard Copenhagen således, at du nu kan aflevere dine gamle smykker og få nye Ole Lynggaard-smykker i stedet.
”Hvis man kommer ind i en af vores Flagship Stores kan man aflevere sine gamle smykker. I butikken giver vi et prisoverslag ud fra vægt og de lødighedsstempler, der er i smykkerne. Vi sender dem til Hellerupvej til vores værksted, hvor vi gennemgår smykkerne for at bekræfte, hvilken lødighed de har – dvs. om det er 14 eller 18 karat guld eller sterlingsølv osv. Så bliver det hele kontrolvejet, og vi regner en pris ud med udgangspunkt i de dagspriser, der er oplyst på Nyfortuna.dk og lægger 20% til prisen. Dét beløb kan man så shoppe for i butikken”, forklarer CEO Søren Lynggaard.
På den måde kan du altså forvandle dine gamle smykker til en smuk Lotus-ring eller noget andet fra Ole Lynggaard-kollektionen.
Lynggaard Fine Jewellery: Byt til nyt
Princippet er stort set det samme i forretningen Lynggaard Fine Jewellery i Hellerup, der ejes af en anden gren af Lynggaard-familien, nemlig søstrene Pernille og Søs Lynggaard. “Tendensen med recycling er stigende, og vores kunder går op i, hvor og hvordan tingene bliver produceret. Derfor har vi generelt også kun danskproducerede smykker i vores butik. Det nye er, at vi giver en meget bedre pris for kundernes gamle guld, hvis de samtidig køber et nyt Ole Lynggaard-smykke. Vi giver faktisk 20 % mere, end hvis man ikke køber Ole Lynggaard. Så det er en form for byt til nyt”, siger Pernille Lynggaard.
Forretningen i Hellerup har dog også en guldsmed i huset, og det betyder, at du desuden har muligheden for at få omsmeltet dine arvesmykker og lade dem indgå direkte i et nyt smykke – hvis det er vigtigt for dig at vide, at det er det præcis samme guld, du får i det nye smykke. “På den måde kan man også være med til at udforme designet på det nye smykke, og man kan genbruge en særlig perle eller ædelsten”, siger Pernille Lynggaard.
Reduce, reuse & recycle hos P. Hertz
Også hos en af landets ældste guldsmede, Kgl. Hofjuveler P. Hertz i København, oplever man, at forbrugerne ønsker at veksle gammelt guld til nye unikasmykker. Indehaver og 6. generation i familien Hertz, Berit Vardenær Hertz, forklarer at man har anlagt et bæredygtigt fokus og arbejder ud fra princippet ‘reduce, reuse & recycle’ i store dele af virksomheden.
“Vi oplever, at kunderne går mere og mere efter unikasmykker og smykker med en personlig historie. Og her er det især populært at give gamle arvesmykker nyt liv og genanvende de enkelte dele – guldet, perlerne, ædelstenene. For nyligt havde vi en kunde, der havde arvet en meget stor og smuk ring fra sin mor. I ringen sad der den smukkeste turmalin omkranset af brillanter, men det var slet ikke kundens stil – hun følte, at det var ringen, der gik med hende. Så vi skilte ringen ad, genbrugte guldet og lavede et vedhæng med turmalinen, og satte diamanterne på en lang guldkæde. Det blev det mest fantastiske, nutidige smykke, som hun følte, hun kunne identificere sig med. Og samtidig var historien med, så smykket mindede hende om sin mor”.