Diamanter kan blive en god investering

Den russiske diamantmine ved Aikhal.

Af:

Verdens lager af naturlige ædelsten svinder hastigt, og der er intet, der tyder på, at der dukker nye forekomster op. Derfor giver det god mening at investere i diamanter nu, mener ekspert.

Det er svært at spå – især om fremtiden. Pointen tilskrives normalt multikunstneren Storm P. og er stadig aktuel. Især når det gælder investeringer, kan det være svært at forudse tendenserne.

I 1980erne ville ingen fx have de klassiske danske designermøbler, så eksempelvis Wegners Bamse-stole kunne findes brugt for 500 kr. Og for blot 10 år siden kunne man købe Rolex sportsure fra 1960erne og 1970erne til rimelige priser.

I dag er de nærmest ubetalelige. Men der er dog tilfælde, hvor kigget i krystalkuglen synes at tegne et klart billede af fremtidens værdistigninger – fx på området for naturlige diamanter.

Allerede indenfor de
næste 10 år vil
vi se mangel i nogle
diamantkategorier

Diamantminerne er ved at være udtømte
Som så meget andet, handler det om udbud og efterspørgsel, og faktum er, at mange af de store diamantminer med hastige skridt nærmer sig en udløbsdato. I dag er der cirka 50 diamantminer på verdensplan, der tilsammen står for mere end 95 % af alle de diamanter, som kommer op til jordens overflade. Men mange af disse miner er ved at være udtømte. Produktionen i den russiske Jubilee-mine vil fx være nede på halv kraft i 2020.

Også Argyle-minen i Australien, der leverer stort set alle de smukke pink diamanter til verdensmarkedet, står til at lukke helt ned i 2020, mens Diavik-minen i Canada skal lukkes i 2024. Samtidig har de store afrikanske miner syd for Sahara heller ikke lang tid igen. Og hvad sker der så?

“Diamantmarkedet kommer til at ændre sig fundamentalt inden for de næste 10-20 år. Den sidste minearbejder lukker og slukker givetvis om blot 60 år, hvorved en æra på 150 år med diamantminer er slut”, forklarer Brian Bach Mouritsen, der har arbejdet med diamanter i 30 år, de seneste år dels som producent af eksklusive diamantsmykker, dels som rådgiver i investeringsdiamanter. “Der er givetvis flere diamanter at finde på Antarktis og ud for Afrikas kyst, men her vil prisen for indvinding være vanvittig høj, så det ligger ikke lige i kortene, at der vil starte minedrift her”.

Naturlige diamanter bliver snart en mangelvare.

Sådan investerer du i de rigtige diamanter
Hvis markedet opfører sig som det plejer, når en luksusvare pludselig bliver svært tilgængelig, så stiger priserne. Men inden du nu begynder at scanne dine arvesmykker og overvejer at begive dig ud på diamantmarkedet, er der lige et par ting, vi skal have på plads i forhold til investering i diamanter.

Hvis du vil gøre en relativ sikker investering, hvor du selv kan nå at nyde godt af stigningen, skal der penge på bordet – mange af dem!

“Hvis man vil investere i diamanter, er der flere ting, man skal overveje. For det første, så må du ikke bruge diamanterne til smykker, for så takserer staten dem som forbrugsvarer, og så skal der svares moms. Diamanterne skal placeres i pengeskab eller i bankboks, og du må selvfølgelig gerne beundre dem i dagligdagen, men du kan ikke bruge dem.

For det andet skal du affinde dig med ikke at få noget løbende afkast, som du fx gør med aktier. Du får først glæde af værdistigningen, når du sælger diamanterne igen. For det tredje skal du op i et vist niveau, før det giver mening at bruge diamanter som investering. Jeg plejer at rådgive mine kunder til ikke at investere mindre end 800.000 kr., og gerne 3-5 mio. kr. Og så skal man endelig have en tidshorisont på ca. 10 år, hvorefter man kan forvente et årligt afkast på 5-10 %.

Hvis man er indforstået med alt dette, bør man alliere sig med en ekspert på området og lede efter de helt rigtige sten. Når vi taler investering handler det nemlig om at finde de ekstremt sjældne sten, dvs. unikke farver i en høj kvalitet og af en vis størrelse. Lige nu er der måske ca. 100 relevante sten på markedet i niveauet 3-6 mio. kr., mens der er mange tusinde af dem til 800.000 kr.”, siger Brian Bach Mouritsen.

Når vi er oppe i de beløb, er det nok de færreste, der kan være med, men kan det virkelig ikke betale sig at gemme nogle af de mindre værdifulde sten – fx dem man typisk bruger i smykker?

“På lang sigt – over måske 20-40 år – vil de mindre sten helt sikkert også stige i værdi, men man skal ikke regne med, at de helt små sten bliver en investering. Omvendt kan man se sådan på det, at et eksklusivt diamantsmykke kan være en fin form for forbrugsinvestering, som man kan glæde sig over i dagligdagen. Hvis man fx går ud og bruger 100-800.000 kr. på en bil, så vil den efter 10-15 år stort set have mistet sin værdi. Men et diamantsmykke i samme prislag vil med stor sandsynlighed holde sin værdi – og måske endda opleve en lille stigning undervejs”, mener Brian Bach Mouritsen.

FAKTA

Stort set alle verdens pink diamanter (92 %) kommer fra den australske Argyle-mine. Det har længe været kendt, at den er ved at være udtømt (og lukker efter planen næste år), hvilket har fået priserne til at stige med ca. 400 % de sidste 15 år.

Hvad med de kunstigt fremstillede diamanter?
Men der er faktisk også noget helt andet på færde i diamantverdenen lige nu, nemlig fremkomsten af syntetiske (lab grown) diamanter. De er fremstilles i laboratorier, hvor man udsætter kulstof for høje temperaturer og ekstremt højt tryk – på samme måde som diamanter skabes naturligt.

Da de ‘dyrkede’ diamanter er lige så rå, som dem, man finder i naturen, skal de stadig slibes og behandles, så helt billige bliver de nok aldrig. Diamant-giganten De Beers har dog sparket gevaldigt gang i interessen for syntetiske diamanter med deres relativt nye Lightbox-koncept, så priserne er på vej nedad. Spørgsmålet er dog, om disse diamanter kan blive en trussel for de naturlige diamanter, dels i smykker, dels i forbindelse med investeringer?

“De syntetiske diamanter er lidt en joker. Jeg tror, vi vil se helt nye smykkeformer med syntetiske diamanter, men efter min bedste overbevisning vil de slet ikke blive lige så attraktive som de naturlige sten. Der er et stort element af menneskelig psykologi i det her. Kan du fx forestille dig at købe en forlovelsesring med en syntetisk diamant i?

Diamantsmykker til særlige livsbegivenheder involverer store følelser, og her kan jeg ikke forestille mig andet end, at forbrugerne vil foretrække de naturlige sten, der alt andet lige er unikke og har en anden historie bag sig. Når det gælder investeringsdiamanter, så anbefaler jeg altid, at man går efter de farvede diamanter, for man er ikke i stand til at dyrke lige så smukke, dybe farver, som man finder i naturligt farvede diamanter.

Anderledes er det med de hvide diamanter, hvor man som lægmand vil have meget svært ved at se forskel. Derfor er farvede diamanter som fx pink og blå sikrere investeringer, mens gensalgsværdien af syntetiske diamanter er næsten lig nul”.

En diamant skal altid have et certifikat

GIA (Gemological Institute of America) er det toneangivende certificeringsselskab i verden, og hvis du investerer i diamanter, er et certifikat herfra alfa og omega. Sammen med certificeringen ridses en mikroskopisk kode ind i selve diamanten, så den kan sammenholdes med certifikatet. GIA certificerer også de nye, syntetiske diamanter.

Brian Bach Mouritsen har beskæftiget sig med diamanter i 30 år.

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...