Sponseret indhold

Vaccine-teknologi i vælten

”Vi vil påtage os mere risiko, men vil også have
”Vi vil påtage os mere risiko, men vil også have

Af:

Den pt. bedste danske life science-aktie i 2020, ExpreS2ion Biotechnologies, er genstand for stor investorinteresse. En aktuel kapitalrejsning skal skaffe yderligere op til 216 mio. svenske kroner til biotekvirksomheden, der både er del af den danske covid-19 vaccine og arbejder på en lovende vaccine mod brystkræft.

“Vi, der arbejder med vacciner, har hele tiden vidst, at der ville komme en pandemi igen på et tidspunkt. Vi ventede nok en influenza, der var gået helt ud af proportioner. I stedet kom denne coronavirus med det akavede navn covid-19. Men vi er glade for, at vi kan demonstrere, at vi også kan gøre noget ved den.”

Ordene kommer fra Bent U. Frandsen, CEO i ExpreS2ion Biotechnologies, der lægger bioteknologisk platform til den lovende danske covid-19 vaccine, som udvikles i samarbejde med AdaptVac, Bavarian Nordic, Københavns Universitet, et tysk universitet og to hollandske universiteter.

I forvejen har ExpreS2ion og AdaptVac markeret sig med den igangværende udvikling af en vaccine mod brystkræft, der har vist meget stærk effekt på mus.

Flerdoblet markedsværdi
ExpreS2ion er noteret på børsen i Stockholm, og biotekvirksomhedens markante resultater har gjort den til årets bedste danske life science-aktie. Efter et hop på 23 procent i begyndelsen af september er aktien steget med mere end 300 procent siden nytår.

Derfor har der også været stor interesse for ExpreS2ions aktuelle aktietegning, som varer til 19. oktober.

”Vi satser på at rejse op til 216 mio. svenske kroner. Det maksimale, vi tidligere har rejst, er 18 mio. svenske kroner i forbindelse med vores notering. Flerdoblingen af vores markedsværdi viser, at aktionærerne sætter pris på, at vi har kastet os over covid-19, som helt åbenlyst passer lige ind i de teknologier, vi arbejder med.”

Aktionærer kan tegne for 131 mio. i første omgang med mulighed for yderligere 85 mio. svenske kroner i 2021.

Fra service til pipeline
ExpreS2ion startede som et biotek-servicefirma, der lavede proteiner for kunder i deres patenterede system udviklet i bananflueceller. Aktieudvidelsen afspejler, at ExpreS2ion nu satser fuldt ud på en strategi med egen pipeline.

”Vi vil påtage os mere risiko, men vil også have mere kontrol over nye vacciner, som vi selv står for at udvikle.”

Kernen i ExpreS2ion Biotechnologies er en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Schneider 2-celler, oprindeligt isoleret fra bananflue-fostre.  I udviklingen af brystkræftvaccinen AV001 og covid-19 vaccinen er platformen kombineret med joint venture-selskabet AdaptVac’s VLP-teknologi (Virus-Like Particles). Her producerer man en ufarlig virus-skal (eller virus-partikel), som beklædes med ens vaccine-protein. Fordi vores immunforsvar netop er udviklet til at reagere kraftigt på proteiner på overfladen af virus (forkølelsesvirus, influenzavirus o.s.v) får man et varigt  respons og dermed stor chance for immunitet også for proteiner, som for sig selv ellers ville være blevet stort set ignoreret af immunforsvaret.

”Vores vacciner fremkalder en mærkbar reaktion med såkaldt neutraliserende antistoffer, som giver en længerevarende effekt. Den hellige gral er naturligvis at opnå en potentiel livsvarig effekt lige som de HPV-vacciner mod livmoderhalskræft, der gives til piger i dag. Nogle af de komponenter, der indgår i HPV-vacciner, er også baseret på en VLP-teknologi. Man kan godt sammenligne på tværs af platforme, og sammenlignet med data fra foreløbige studier er den immunrespons, vores vaccine skaber i mus, flere gange højere. Det tyder på, at vi har en meget effektiv vaccine.”

Vil udnytte brystkræftvaccine licensen
Som led i sin nye pipeline-strategi overtog ExpreS2ion i februar 2020 rettighederne til brystkræft-vaccinekandidaten AV001 fra AdaptVac for 12 måneder på en eksklusiv ”option to license”-aftale. Det har også påvirket ExpreS2ions-aktiens kurs.

”Det er bestemt vores plan at udnytte optionen og licensere AV001 mod en sygdom, der på verdensplan er skyld i 600-700.000 menneskers død hvert år.”

Udover covid-19 og brystkræft har ExpreS2ion fokus på vacciner mod influenza og malaria, som ikke benytter VLP-teknologi, men primært består af antigener lavet i S2-celler. Inden for malaria har ExpreS2ion nu to projekter i klinisk fase.

Sikre ikke-virale vacciner er fremtiden
Står det til ExpreS2ion, er brystkræft, covid-19, malaria og influenza kun begyndelsen. Vacciner udviklet på virksomhedens platform er vejen frem mod præventiv behandling af mange flere sygdomme, mener Bent U. Frandsen.

”Det ligger i vores vision at vi laver vacciner, der på denne måde forhindrer sygdomme i at udvikle sig med alle de besparelser, det fører med sig for verdens sundhedsvæsener. Vacciner har man brugt i over 200 år, men frem for den klassiske metode med at injicere vira i små doser tror vi mere på vores ikke-virale og meget effektive måde at gøre det på.”

FAKTA

ExpreS2ion Biotechnologies ApS, stiftet i 2010 og med hovedsæde og forskning og udviklings-drift i Hørsholm, har udviklet og patenteret en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Schneider 2-celler fra Drosophila insekter (bananfluer). ExpreS2ion og NextGen Vaccines ApS, der er et spin-out fra Prof. Ali Salantis forskningsenhed på Københavns Universitet, ejer i fællesskab AdaptVac ApS.

I den aktuelle udvikling af brystkræft- og covid-19 vacciner er ExpreS2ions platform kombineret med AdaptVac’s VLP-teknologi (Virus-Like Particles), der kan binde et hvilket som helst protein på overfladen af en partikel, der, som navnet antyder, ligner en virus, men er helt harmløs, og meget effektivt skaber de ønskede antistof-reaktioner i kroppen.

ExpreS2ion rejste 18 mio. svenske kroner, da virksomheden blev noteret som ExpreS2ion Biotech Holding AB på børsen i Stockholm i 2016. Målet for den aktuelle aktieemission er 216 mio. svenske kroner, idet der i oktober 2020 rejses 131 mio. svenske kroner med mulighed for at deltage i to warrant-ordninger, der kan tilføre yderligere op til 85 mio. svenske kroner i 2021.

Kursen på ExpreS2ion-aktien er mangedoblet siden 2019, og ExpreS2ion er pt. blandt de bedste nordiske life science-aktier i 2020.

Se mere på www.expres2ionbio.com

Aktionærerne sætter pris på, at vi har kastet os over covid-19, som helt åbenlyst passer lige ind i de teknologier, vi arbejder med

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
sko_opdateret_
Change of Control-klausulers betydning
1 (2)
Vaccine-teknologi i vælten
christopher-gower-291246-unsplash (1)
Kunstig intelligens kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...