Sponseret indhold
Nyt Pilot Plant på Gammelgårdsvej - taget i brug 2020.
_MG_9344_JGO i Pilot Plant
Jørgen Godt Olsen, Exeutive Vice President.

Den Farum-baserede kemiske virksomhed NCK, der udvikler aktive ingredienser (API) til både biotek og lægemiddelindustrien, har udvidet med et nyt pilotanlæg og dermed taget et stort skridt for at fremtidssikre den kemiske virksomhed med en stolt historie.

NCK er en del af det specialiserede økosystem indenfor biotek og life science som helhed, som Danmark efterhånden er bredt anerkendt for. Det er et firma med en stolt historie tilbage fra 1956 og en virksomhed, der er gennemsyret af grundlæggerens engagement i kemi og stærke fokus på faglighed.

”Danmark er kendt for at have mange dygtige og specialiserede service providers, der er af stor betydning for både biotek og big farma,” siger Jørgen Godt Olsen, Executive Vice President for NCK.

NCK er en af disse service providers, og det er en virksomhed, der typisk er inde i langsigtede udviklingsforløb og kunderelationer.

”Vi er ofte med i de helt indledende processer, måske ti år før et lægemiddel når markedet, hvor vi bidrager med hjælp til udvikling af molekyler, ideer og innovation til fremstillingsprocessen,” siger Jørgen Godt Olsen.

”Selvom vi efterhånden er en ganske globaliseret virksomhed, så vil vi gerne fortsætte med at understøtte det danske marked indenfor biotek og life science. Der er mange specialiserede led i værdikæden i biotek og farma, og faktisk har vi allerede langt de fleste leverandører, som os selv, i Danmark. På den måde indtager biotek og life science som helhed en meget unik position i Danmark.”

Udvider med eget pilotanlæg
For at fastholde og styrke sin markedsposition har NCK for nylig udvidet faciliteterne i Farum med et nyt 1.200 kvadratmeter stort pilotanlæg til fremstilling af API´er. Det betyder, at NCK nu har to egne pilotanlæg, et stort og et lille anlæg, der drives i henhold til GMP (Good Manufacturing Practice). Opførelsen af det nye pilotanlæg blev færdiggjort og inspiceret af Lægemiddelstyrelsen i efteråret 2020. Anlægget indeholder fem separate produktionssuiter, hvor hver suite er designet til installation af to separate reaktorer. I øjeblikket er to suiter taget i brug.

”Faciliteterne er bemandet med et meget erfarent team. Når et projekt overføres fra laboratoriet til pilotanlægget, deltager den ansvarlige projektleder aktivt i overførslen og produktionen og har det overordnede ansvar,” fortæller Jørgen Godt Olsen.

Arbejdet i firmaets to pilotanlæg sker under iagttagelse af et SOP-system (Standing Operating Procedure), f.eks. kontrolleret produktionsdokumentation og kvalitetssikring, herunder kontrol af udstyr, rengøring, uddannelse samt frigivelses-/godkendelsesbeslutninger.

Good Manufacturing Practice
Principperne fra Good Manufacturing Practice er en meget vigtig kerne i NCK’s virksomhed.

”For os er Good Manufacturing Practice en kvalitetsstandard, ligesom ISO er det for andre brancher. Eftersom vores aktive stoffer bl.a. benyttes til human brug, er der strenge retningslinjer, hvilket også er helt nødvendigt,” understreger Jørgen Godt Olsen.

”En stor del af vores personale arbejder med kvalitetssikring. På et år kan vi have op til 25 nye projekter, og det kræver opfølgning og kontrol. Vores medarbejdere følger selvsagt med i udviklingen inden for vores område. De ser alt det nye og holder sig opdaterede,” forklarer Jørgen Godt Olsen.

NCK er en meget specialiseret virksomhed, og ud af de 35 ansatte har de 28 en teknisk baggrund. Jørgen Godt Olsen er selv kemiker af uddannelse og firmaets adm. direktør Hans Jørgen Kjærsgaard står også i laboratoriet fra tid til anden. Og den tekniske baggrund og indsigt er især meget værdifuld i samarbejdet med de typisk mindre og nystartede biotek-firmaer.

Tæt samspil med biotek-entreprenører
”Det er kendetegnende, at biotek-entreprenører engagerer sig i deres opdagelser og projekter med hud og hår. Her indgår vores medarbejdere ofte i et meget tæt fagligt samspil med biotek-udviklerne på den anden side af bordet, og det giver en stor tilfredsstillelse at få lov til at være med i dybden, og at opleve, at vi i tæt samarbejde med kunden udgør et genuint team,” siger Jørgen Godt Olsen og fortsætter.

”Jeg tror, at det bl.a. er den slags oplevelser, muligheden for at nørde, at indgå i et udviklende og gensidigt frugtbart samarbejde med kunderne, der gør, at vi har så lav en medarbejderomsætning i NCK. Nogle af vores medarbejdere går på pension efter mere end 30 år i virksomheden.”

Historiske bånd til Israel
NCK er i dag en globaliseret virksomhed med afsætning til både Europa, USA, Japan og Israel. Men der er sket noget i afsætningsmønstrene på det seneste.

”Det er muligvis en afledt effekt af corona-pandemien, at samhandlen har fået mere regional fokus. Vi kan i hvert fald konstatere, at 90 procent af vores omsætning i 2019 gik til eksport. Den andel er i dag faldet til 70 procent,” fortæller Jørgen Godt Olsen. Det er dog for tidligt at fastslå, om der er tale om et forbigående fænomen.

Ikke overraskende er USA det største marked, men Israel er også et meget vigtigt marked. Hele 20 procent af NCK’s omsætning går til Israel. Og det har en særlig forhistorie. Firmaets grundlægger, Dr. Niels Clauson-Kaas, studerede i sine unge dage ved Haifas Universitet, og siden sendte Niels Clauson-Kaas firmaets medarbejdere på efteruddannelse i Israel. Niels Clauson-Kaas havde blik for, at der i Israel var et helt særligt naturvidenskabeligt miljø og en ekstraordinær entreprenørånd, som givetvis har sin forklaring i de helt særlige omstændigheder ved det unge lands tilblivelse.

Forbindelserne til Israel blev opretholdt, og i 2014 indgik NCK en partneraftale med et firma i Israel, hvor ejeren Gideon Silberman, er født og opvokset i Danmark. Partnerskabsaftalen har sat yderligere skub i afsætningen til det israelske marked. Samtidig gør NCK en del ud af, hvad andre ville kalde public affairs arbejdet i Israel, bl.a. ved at indstifte en årlig pris, som tildeles lovende israelske kemikere. Første gang prisen blev uddelt, stod den danske ambassadør for at introducere prisen.

”Man må ikke underkende betydningen af det officielle Danmarks involvering i denne type initiativer. Det gælder både ambassadør og ministerbesøg, som skaber opmærksomhed. Og lige præcis i Israel har Danmark, danskere og danske virksomheder den store fordel, at vores forfædres indsats under besættelsen ikke er glemt. Dén fortælling bliver overleveret fra generation til generation og understøttet af det betydelige antal israelere med dansk ophav og forbindelser,” påpeger Jørgen Godt Olsen.

NCK kort fortalt

NCK A/S er en kemisk virksomhed med speciale i forskning og udvikling inden for organisk, kemisk syntese. NCK udfører projekter på kontrakt, primært for virksomheder i biotek og farma. NCK er internationalt kendt for fremstilling af aktive stoffer til lægemidler til den farmaceutiske industri. Siden grundlæggelsen i 1956 har NCK udviklet stoffer til mere end 200 kunder over hele verden.

De tre bogstaver i firmaets navn er en tydelig hilsen til grundlæggeren, Dr. Niels Clauson-Kaas (1917-2003). Han var en engageret og bredt anerkendt kemiker med studier ved ikke bare Københavns Universitet, men også universiteterne i Zürich og Haifa i Israel. Dr. Niels Clauson-Kaas grundlagde NCK i 1956 og var firmaets adm. direktør frem til 1985. I 1983 blev en fond etableret med henblik på at overtage ejerskabet af virksomheden. Samtidig ekspanderede virksomheden på eksportmarkederne og NCK udviklede sig fra et regionalt til mere globalt firma med afsætning ikke alene i Europa og Israel, men også USA og Japan.

NCK har hovedkontor og fabrik i Farum, og firmaet tæller 35 ansatte.

Læs mere på www.nck.dk

MEST LÆSTE