Sponseret indhold

Lundbeckfonden åbner omverdenens øjne for dansk biotek

Christian E. Elling Managing Partner, Lundbeckfonden Emerge

Af:

Fondene spiller en nøglerolle i modning og finansiering af biotek-startups. De udenlandske investeringer fører ofte nye med sig og er med til at validere hele den danske biotek-branche.

Lundbeckfonden annoncerede før jul sidste år et betydeligt gearskifte med sin 2030-strategi ”Bringing Discoveries to Lives”. Strategien indbefatter bl.a. at fondens værdi skal fordobles, og at porteføljen af langsigtede ejerskaber inden for healthcare skal udvides yderligere. I tråd med denne strategi har Lundbeckfonden for nylig sikret biotekfirmaet Cytoki Pharma en serie A finansiering på 45 mio. USD eller 283 mio. kroner i en international kapitalrejsning.

Historien bag Cytoki Pharma begynder i 2019, hvor Rasmus Jørgensen, daværende forskningsleder i Novo Nordisk, opdagede muligheder ved et protein i andre indikationer end diabetes. Et protein, der forventes at kunne forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom. Novo Nordisk var ikke selv interesseret i at gå videre med projektet, men det ville Rasmus Jørgensen gerne. Med Novo Nordisks velsignelse gik Jørgensen solo og stiftede for to år siden biotekfirmaet Cytoki Pharma med henblik på at forske i, udvikle og kommercialisere sin opdagelse.

Valgte at udstationere medarbejdere i biotek-firmaet
Rasmus Jørgensen og Lundbeckfonden fandt hinanden, og fonden gik i første omgang ind med seed finansiering ad flere omgange. I takt med modningen og positive resultater fra dyreforsøg aftalte partnerne, at tiden var kommet til at gøre selskabet klar til en egentlig kapitalrejsning. Forsøgene havde vist, at Rasmus Jørgensens protein så ud til at evne at påvirke kroppens epiteler; celler på overfladen af kroppens organer, i en retning, så vævet kan reparere sig selv og dermed forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom. Samtidig lader den helende effekt også til at kunne komme til gavn i behandlingen af andre typer sygdomme.

Lundbeckfonden udstationerede medarbejdere ved Cytoki i en periode for i samarbejde med Rasmus Jørgensen at opgradere og omkalfatre projektet og understøtte biotekfirmaets udvikling og profil frem mod kapitalrejsningen.

Info om Cytoki Pharma

Cytoki Pharma blev etableret i 2019 af Rasmus Jørgensen, daværende forskningsleder ved Novo Nordisk, på basis af opdagelse af et protein, der forbedrer behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom dvs. Crohns sygdom og Colitis ulcerosa. I Danmark skønnes mindst 20.000 borgere at lide af Crohns sygdom sygdom. Omtrent 1,6 mio. lider af det i Europa og ca. 780.000 i USA. Colitis ulcerosa er en blødende tyktarmsbetændelse, som mindst 30.000 danskere lider af. I Europa er der 2,1 mio. tilfælde, mens der er omtrent 907.000 i USA, hvor der anslås at komme 38.000 nye tilfælde årligt.

Viden, netværk og finansiering
”Det er det, vi kan. Vi kan stille kompetencer til rådighed, viden, netværk og finansiering,” siger Christian Elling, managing partner i Lundbeckfonden Emerge, når han kort skal opsummere Lundbeckfondens merværdi.

”Vi identificerer biotekfirmaer med lovende vækstpotentiale og hjælper dem videre på rejsen. Det er nærmest umuligt at forestille sig, at biotek-entreprenøren, der forsøger at etablere virksomhed for første gang, i én og samme person både skal kunne det forskningsmæssige og på samme tid have dybere kendskab til forretning, finansiering og ikke mindst netværk. En biotek-entreprenør har brug for en partner eller fødselshjælper, og det er her, vi kommer ind i billedet,” forklarer Christian Elling, som understreger, at det ikke stopper dér.

”Vi er inde for the long run. Vi vil være med, samarbejde og rådgive biotekfirmaerne i vores portefølje over en længere periode. Det rummer også muligheden for, at biotekfirmaets opdagelser og påtænkte anvendelsesområder ændrer sig over tid – i takt med bl.a. viden fra forsøg og tendenser og udviklinger i det kommercielle marked,” understreger Christian Elling.

Tre udenlandske investorer
I tilfældet med Cytoki Pharma er det lykkedes Lundbeckfonden at få tre andre investorer med i den aktuelle internationale kapitalrejsning. Det er franske Seventure Partners, schweiziske +ND Capital og spanske Ysios Capital. Finansieringen på de 45 mio. USD anslås at række til, at Cytoki Pharma kan komme igennem det første kliniske fase 2 forsøg i patienter. Ifølge Christian Elling er det meget sundt for et biotek-selskab at gå i dialog med flere venture kapital investorer for at afsøge bredere finansiering. De skarpe og kritiske spørgsmål fra de potentielle investorer er med til at få ”slebet knivene”, som Christian Elling udtrykker det.

”Investeringerne bidrager desuden til at styrke udviklingen af hele øko-systemet for dansk life science, som allerede er inde i en rivende udvikling.”

At det lykkes med at hive udenlandske investorer med ombord, har videregående perspektiver: ”Det kan bane vejen for yderligere udenlandske investeringer i dansk biotek, hvilket er meget vigtigt. I det aktuelle tilfælde med Cytoki har nogle af de udenlandske fonde tidligere investeret i dansk biotek,” siger Christian Elling. Den udenlandske validering af dansk biotek bliver ifølge Christian Elling stærkere og stærkere.

”Min påstand vil være, at Danmark er på vej til at blive anerkendt som et førende sted for biotek i Europa, og det betyder, at flere og flere udenlandske fonde og investorer vil få fokus på regionen for at følge med i, hvad der sker i dansk biotek – ellers risikerer de at gå glip af gode investeringer.”

Vigtigt med det langsigtede ejerskab
Denne positive udvikling bør understøttes med et fortsat fokus på rammevilkårene for biotek og life science, og her er der, ifølge Christian Ellings opfattelse, mange gode takter i den nylige opdatering af regeringens life science strategi. 

”Jeg vil dog gerne slå et slag for det længerevarende ejerskab, og hvad vi kan gøre for at styrke rammerne for det langsigtede perspektiv, som på sigt vil føre til endnu flere velbetalte jobs i Danmark.

Råd til biotek-entreprenører
Christian Elling råder nye biotek-entreprenører til fra starten at alliere sig med partnere, der kan tilføje virksomheden både viden, netværk og kapital. Og gerne sørge for at orientere sig bredt i den indledende fase.

”Nogle gange opsøger vi den interessante biotekidé. Andre gange går trafikken den anden vej, og et godt råd til biotek-aspiranten vil være, at gøre sig synlig,” siger Christian Elling.

Det er vigtigt at væbne sig med tålmodighed når først man er i gang. Alle processer tager længere tid end først antaget. Forventningsafstemning og alignment er også af kritisk betydning.

”Alle incitamentstrukturer skal vende rigtigt, sådan at både grundlægger og investor har hænderne på kogepladen. Der vil typisk både være op- og nedture, og derfor bør et partnerskab, hvor man skal arbejde tæt sammen i lang tid, også være langsigtet, så der er plads til både succeser samt stød og tilbageslag. Vi skal huske på, at vi alle begejstres over den videnskabelige opdagelse, men om det rent faktisk kan omsættes til en kommerciel succes – det ved vi ikke, før vi er kommet igennem utrolig mange forhindringer undervejs i processen. Derfor er det også vigtigt at indtænke, at der som oftest, for ikke at sige altid, vil være behov for yderligere kapitalrejsninger senere i processen,” slutter Christian Elling.

Om Lundbeckfonden Emerge – fokus på tidlige investeringer i dansk biotek

Lundbeckfonden har samlet sine danskbaserede biotekaktiviteter i investeringsenheden Lundbeckfonden Emerge, der har fokus på tidlige investeringer. Ambitionen er at understøtte kommercialisering af banebrydende forskning indenfor biotek med investering, aktiv interaktion og ejerskab.

Lundbeckfonden Emerge støtter hovedsageligt projekter med afsæt i dansk forskning og er med til at skabe værdi i innovative projekter gennem tæt samarbejde med de stiftende parter, detaljerede analyser, direkte finansiel støtte og aktiv involvering.

Læs mere på www.lundbeckfondenemerge.com

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Om Lundbeckfonden 

Lundbeckfonden er en af Danmarks største erhvervsdrivende fonde med en værdi på mere end 65 mia. kr. og faste, årlige uddelinger på over 500 mio. kr. til danskbaseret sundhedsvidenskabelig forskning – primært inden for hjerneforskning. 

Lundbeckfonden er den største private bidragyder til dansk offentligt udført hjerneforskning og har en ambition om at Danmark skal være en af verdens førende hjerneforskningsnationer. Samtidig arbejder fonden for at højne vidensniveauet i offentligheden om hjernen og dens sygdomme.

Lundbeckfondens erhvervsaktiviteter favner tre store datterselskaber, en portefølje med ca. 25 biotek selskaber, heraf 1/3 i Danmark baseret på forskning fra danske universiteter, 1/3 i resten af Europa og 1/3 i USA. I tillæg har fonden en intern forvaltning af en formue på ca. 22, 5 mia. kr.

Læs mere på www.lundbeckfonden.com

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...