Lad os løfte dansk biotek op i den globale superliga

Brian Mikkelsen, administrerende direktør Dansk Erhverv

Af:

Vi kan snart se lyset for enden af tunnellen, nu hvor COVID-19-vaccinerne er på vej ud til befolkningen. Vi er ikke i mål endnu, men vi ser alle frem til, at hverdagen for virksomheder og borgere snart bliver mere normal igen.

Midt i begejstringen over de kommende lyse timer er der dog grund til at reflektere over hvor vigtig life science branchen, herunder biotek, er for samfundet. Det gælder såvel for de store som mindre virksomheder, som hver eneste dag udvikler og forsker i nye behandlinger og produkter til gavn for befolkningen. Ikke mindst inden for biotek. 

De to vacciner, som vi allerede nu får ud til danskerne – fra Pfizer/BioNTech og Moderna – er nemlig begge baserede på teknologier udviklet af mindre biotekvirksomheder. På den måde har to biotekvirksomheder i vid udstrækning været ansvarlige for, at vi kan se enden på COVID-19. Det er fantastisk, og det er samtidig en påmindelse om, at life science virksomheder er en fuldstændig afgørende komponent i sundhedsvæsnet i Danmark såvel som i resten af verden: Life science produkter såsom lægemidler og medicinsk udstyr er vitale for folkesundheden.

Danmark er en life science nation
Vi har i Danmark en helt unik styrkeposition inden for life science. Branchen anføres af en række store, globalt førende virksomheder, der leverer massivt til vækst og velstand i Danmark. Branchen har haft en forrygende udvikling de seneste 20 år, og i dag udgør eksporten af lægemidler alene 20 pct. af den samlede danske vareeksport, og hertil kommer en markant eksport af medicinsk udstyr. Hertil leverer de danske virksomheder hver eneste dag innovative behandlinger til patienter over hele verden. Det er imponerende, men det er samtidig også vigtigt, at man fra politisk side konstant skaber de bedste muligheder, for at branchen kan fortsætte sin udvikling.

I den sammenhæng er det svært at komme uden om biotekbranchen. For hvis vi skal skabe fremtidens store vækstvirksomheder, er det i høj grad i dette segment, man skal kigge på. Tænk hvilken samfundsbidrag vi ville have fået, hvis BioNTech havde ligget i Mørkhøj og ikke i Mainz. 

I dag er langt over halvdelen af alle nye lægemidler oprindeligt udviklet af biotekvirksomheder. Derfor kan man med rette – hvilket udviklingen af COVID-19-vaccinerne understreger – sige, at biotekvirksomheder er afgørende for at bidrage til fremtidens innovation på sundhedsområdet.

Vi har alle forudsætninger for at løfte biotekbranchen op i den globale superliga i Danmark: Der bliver bedrevet enestående forskning på universiteterne, og vi er i den absolutte europæiske top hvad angår publicerede videnskabelige life science artikler pr. capita. Desværre kommer alt for lidt af denne viden ud at leve i nystartede virksomheder. Vi bør derfor fokusere på, hvordan dette gøres muligt, for vi har alle muligheder for at skabe grobunden for fremtidens store væksteventyr inden for biotek.

Dansk Erhverv mener, at Danmark skal være blandt verdens førende life science nationer nu og i fremtiden.

Vi skal først og fremmest sikre at grundforskningen er af høj kvalitet, men det er samtidig vigtigt, at vores dygtige forskere har gode rammer for samarbejde med erhvervslivet, samt incitament til at prøve kræfter med iværksætteriet. Et godt eksempel på det er fhv. professor Kristian Helin fra Københavns Universitet, der i 2008 var medstifter af EpiTherapeutics på baggrund af forskning i hans laboratorium. Syv år senere blev virksomheden solgt for op mod en halv milliard kr. til amerikanske Gilead. Den slags succeshistorier skal vi have mange flere af. 

Men vi skal også sikre de helt optimale rammer for adgang til kapital for vores biotekvirksomheder. Udvikling af nye lægemidler er en omkostningsfuld affære, der kræver risikovillig kapital. Uden kapital kan virksomhederne ikke vokse sig store, og netop her må vi se os overhalet af vores svenske naboer, idet der i Sverige er et særdeles levende kapitalmarked. Det medfører, at mange danske virksomheder kigger over Øresund, når de lader sig børsnotere. Det er en skam, og vi bør arbejde benhårdt på, at vores fremtidige erhvervssucceser bliver i Danmark. 

Danmark er en life science nation, hvilket vækstrater, samt beskæftigelses- og eksporttal klart understreger. Jeg mener, at man med politisk handlekraft på biotekområdet kan skabe et endnu bedre grundlag for, at life science branchen også i fremtiden står bomstærkt. Det er snusfornuftigt, og vil sikre en fortsættelse af det store samfundsbidrag fra virksomhederne – både økonomisk og sundhedsfagligt. 

Mest læste på BusinessReview.dk

airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...