Sponseret indhold
CEO Jan van de Winkel 02
Jan G.J. van de Winkel, CEO for det børsnoterede danske biotekselskab Genmab. 

”Sørg for at engagere jer aktivt i økosystemet, og frem for at se andre innovative biotekvirksomheder som konkurrenter, bør I snarere udnytte styrken ved partnerskaber,” lyder rådet fra Genmabs CEO til biotek-entreprenører.

Biotek interviewer professor Jan G.J. van de Winkel, CEO for det børsnoterede danske biotekselskab Genmab.

Genmab er uden tvivl et af de mest succesfulde biotekselskaber i hele branchen. Hvad er forklaringen på den store succes?

”Hos Genmab er vores ledestjerne et altoverskyggende mål om at forbedre livet for mennesker med kræft ved at skabe differentierede antistoffer, der kan transformere kræftbehandling. Siden jeg var medstifter af virksomheden i 1999, har der været en række vigtige milepæle, herunder tre lægemidler i Genmab-regi, der er positioneret til at blive multi-blockbuster-lægemidler. Disse lægemidler kommercialiseres af vores partnere, blandt disse er DARZALEX® (daratumumab), der markedsføres af vores samarbejdspartner Janssen, og er blevet en fundamental behandling for myelomatose.

En nøgle til vores succes er en meget tydelig strategi til at fokusere vores kernekompetencer til udvikling af differentierede antistofterapeutika. Vi fortsætter med at innovere antistofmedicin; vi har ikke et eneste ikke-modificeret traditionelt antistof i vores nuværende pipeline. Alle antistofproduktkandidater er baseret på unikke næste generations antistofteknologier.

Vigtigst er det, at vi fortsat har udvist fremragende resultater i bestræbelserne på at nå vores mål. Vi har opbygget et af de stærkeste hold nogensinde inden for biotekindustrien for at kunne bringe vores egne lægemidler til patienterne. Vores fremtid ser lys ud, og jeg tror, at vi kun er ved begyndelsen!

Vi arbejder altid som et team for at sikre, at alt fra vores strategier til effektiv eksekvering afspejler Genmabs DNA og kerneværdier for innovation, samarbejde, beslutsomhed og integritet. Vi er målbevidste på den måde, vi udvikler os, for at forblive passioneret drevet af en videnskabelig og patientorienteret tankegang som bagtæppe for alt, hvad vi gør.”

Hvilken rolle spiller mangfoldighed i relation til medarbejdere og andre interessenter?

”Vi mener, at en engageret, inkluderende og forskelligartet medarbejderstab er med at tiltrække talenter til at drive banebrydende innovation. Vi søger altid forskellige perspektiver og indsigter, der udfordrer den måde, vi nærmer os problemer på, og som bringer ud af boksen løsninger på bordet. En sådan mangfoldighed supplerer vores styrker ved at dyrke en inkluderende kultur, der omfatter alle medarbejdere, uanset køn, race, etnicitet, religion, alder, handicap og andre parametre.

Vi er meget stolte af, at vores nuværende arbejdsstyrke er sammensat af mere end 50 nationaliteter, og i 2020 blev Genmab optaget i Goldman Sachs’ europæiske Womenomics-indeks. Det er et indeks med 50 europæiske virksomheder, der rangerer højest inden for ligestilling mellem kønnene. Genmab er en ud af kun fire danske virksomheder, der er udvalgt til dette indeks.

Eftersom teamwork og respekt er centrale søjler i Genmabs kultur, sikrer vi os et inkluderende, åbent og støttende professionelt arbejdsmiljø på tværs af vores internationale lokationer. Ved at arbejde som et team og respektere hinanden, skaber vi et miljø bygget på tillid – hvor alle behandles ens og med respekt uanset rapporteringslinjer eller specialiseringer.”

Hvad gør I for at fremme innovation? Og hvordan tryktester I efterfølgende de gode ideer?

”Vi har en innovationsbaseret kultur, og vi er stolte af vores evne til at fremme en stærk virksomhedskultur, der får os til at være det bedste, vi kan være. Vi udfordrer altid konventioner inden for ethvert aspekt af vores forretning – fra opdagelse og produktudvikling til kommercialisering. Det tvinger os til at fortsætte vores higen efter det næste store gennembrud for at skabe banebrydende behandlinger, der kan opfylde vores løfte til patienterne. Vi er ihærdige – jeg kalder dette ‘pit bull terrier-mentalitet’ – og selv når vi står over for de udfordringer og tilbageslag, der følger med at være innovative, forbliver vi motiverede til at finde nye og bedre løsninger.

Denne beslutsomhed betyder, at vi er stolte af at være de bedste til det, vi gør. Det er en nøglefaktor i vores evne til at identificere og adressere områder med uopfyldte medicinske behov. Da vores mål er at skabe forandrende lægemidler, har vi strenge kriterier for proof-of-concept og vi fremmer kun aktiver, der viser differentieret klinisk aktivitet. Dette giver os mulighed for at fokusere ressourcerne på de lægemidler, der mest sandsynligt kan påvirke patienternes liv.

Vi mener heller ikke, at innovation inden for biotek kan ske i et vakuum. Det kræver et innovationsøkosystem med partnerskaber mellem bioteknologi og big farma, den akademiske verden, forskningsinstitutter, datavidenskabsvirksomheder eller medicinske elektronikvirksomheder for at pleje innovation. Vi har over 21 nøglepartnerskaber i branchen, 7 farmaceutiske og over 14 med biotek/tech-selskaber, der deler vores stræben efter at skabe næste generations lægemidler. Ud over disse partnerskaber arbejder Genmab i tæt samarbejde med forskningsinstitutioner i topklasse for at fremme antistofvidenskab.

For yderligere at fremme vores samarbejde og netværk med den blomstrende danske biotek-industri, har vi fornylig besluttet at melde os ind i Dansk Industri (DI). Med medlemskabet af DI kan vore danske kolleger yderligere opbygge og styrke deres egne professionelle netværk, deltage i relevante fora for netværk af ledere og deltage i kvalitetsuddannelser og konferencer.”

Hvad gør I for at undgå at hvile på laurbærrene, efter I har formået at opnå succes?

”Med forskere i verdensklasse er Genmab altid på udkig efter det næste gennembrud for at indfri vores mission om at forbedre livet for mennesker med kræft. Vi fordobler vores videnskabelige fokus ved at udvikle yderligere kapaciteter inden for datavidenskab, forudsigende analyse og translationel forskning. Dette vil hjælpe os med at forstå, hvordan vi får det rigtige lægemiddel ud til den rigtige patient. 

I år vil vi fortsætte med at udvide vores teams i Danmark, som er en højtkvalificeret arbejdsstyrke, kendetegnet ved høj arbejdsmoral og stærke forbindelser til den akademiske verden som en del af et levende skandinavisk innovationsøkosystem.”

Hvordan ser fremtiden ud for Genmab?

”Vi er inde i en spændende udvikling hvor Genmab oplever en betydelig vækst, både hvad angår vores forretning og arbejdsstyrke. Med et solidt økonomisk fundament, en stærkt differentieret produktpipeline og muligheden for at hjælpe flere patienter gennem antistofvidenskab i verdensklasse, går vi op i skala med formål, præcision og smidighed til at blive et fuldt integreret kraftcentrum inden for bioteknologisk innovation. Ud over vores vækst i Danmark fokuserer vi på at opskalere på to store kommercielle markeder, USA og Japan. 

Målet er at få mindst et fuldt kommercialiseret produkt på markedet og en komplet pipeline af virkelig differentierede antistoffer inden 2025, der vil transformere kræftbehandling. Genmab er i en afgørende fase, da vi udvikler os til en fuldt integreret bioteknologisk virksomhed, og vi er begejstrede over udsigten til potentielt at lancere to af vores egne produktkandidater i de kommende år på større globale markeder.”

Hvordan er Genmab skruet sammen som et nu globalt firma? Hvad er lokaliseret hvor?

”Vi har teams på tværs af vores fire internationale lokationer – København, Utrecht i Holland; Princeton i USA og Tokyo i Japan. Vi har hovedkontor i København med vores globale forsknings- og udviklingscenter i Utrecht. 

Vi har udviklingsteams i både København og Princeton og et regionalt kontor i Japan. Vi beskæftiger mere end 700 mennesker globalt og udvikler kommercielle kapaciteter i USA og Japan. 

Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi skal have et nyt dansk hovedkvarter. Vi flytter i København fra Kalvebod Brygge til Kontorværket i Valby. 

Byggeriet går i gang i april i år og forventes at stå indflytningsklar i første kvartal 2023. 

Denne fremtidige bygning vil huse vores bioteknologiske eksperter og give os et nyt og kreativt arbejdsmiljø i vores bestræbelser på at indfri missionen om at transformere kræftbehandling. 

Det nye domicil vil leve op til høje klimastandarder. Vores nye danske hovedkvarter vil rumme en voksende arbejdsstyrke i takt med at vi fortsætter vores vækst.”

Hvad er dit bedste råd til kommende biotek-entreprenører?

”Det er dejligt at se, at Genmab øjensynlig er blevet et forbillede for flere nye danske biotekfirmaer. Jeg tror, at der er to vigtige elementer i opskriften på succes:

• Et stærkt fokus på innovation – hvilket komplekst problem prøver du at løse, og hvordan vil du løse det bedre end andre?

• Formål – hvad er din dybere motivation til at gøre det, du laver? Dette formål skal være større end en person og langt større end virksomheden.

I Genmabs 22-årige historie har vores mission altid været at fundamentalt transformere kræftbehandling gennem udvikling af en differentieret pipeline af antistoffer. Vi forbliver meget skarpt fokuserede på vores kernekompetencer for bedst muligt at identificere relevante sygdomsmål, opdage unikke bedste eller første klasses antistoffer og udvikle næste generations teknologier. 

Som jeg tidligere har været inde på, er det vigtigt at engagere sig aktivt i innovationsøkosystemet og i stedet for at tænke på andre innovative virksomheder som konkurrenter, da snarere udnytte styrken ved partnerskaber. 

Vi kan skabe reel værdi for patienterne ved at være en proaktiv og passioneret engageret aktør i innovationsøkosystemet,” slutter Jan G.J. van de Winkel.


MEST LÆSTE

Læs mere på www.genmab.com