Sponseret indhold

De mindste mikrober kan ændre de største ting i verden

Af:

Hvis vi skal løse nogle af verdens store udfordringer, kræver det en række biobaserede og økonomisk velfunderede alternativer til de materialer, kemikalier, lægemidler og teknologier, der i dag udtømmer vores fælles ressourcer. Hos DTU Biosustain bliver der forsket i metoder til at komme tættere på en mere bæredygtig verden.

Vi går alle i dem. Om du er gadedreng eller direktør for en milliard-virksomhed, ejer du næsten med sikkerhed mindst et par blå jeans. Hver dag tager ca. halvdelen af verdens befolkning Indigo-farvede cowboybukser på, og da fremstillingen af disse kræver store mængder kemikalier, tungmetaller og syreaffald, udgør de populære benklæder på verdensplan et gigantisk miljø- og sundhedsmæssigt problem. Men hvad, hvis farvestoffet indigo kunne fremstilles ved hjælp af bakterier? Det kan det faktisk allerede, men på nuværende tidspunkt koster produktionen for meget til, at forbrugerne vil betale forskellen.

En anden udfordring, vi alle snart skal forholde os til, er den stigende antibiotikaresistens. Mens vi herhjemme kun kan få det på recept, er det langt mere tilgængeligt andre steder i verden. Med den nuværende udvikling vil vi snart løbe tør for behandlingsmuligheder, og selv de mindste skrammer vil kunne lede til betændelse og en smertefuld død. 

Vi skal passe bedre på verden
Netop udfordringen med at gå fra en god, bæredygtig ide til at få selvsamme ide til at fungere i stor skala og skabe indtægter kommercielt er den udfordring, som DTU Biosustains nye Chief Commercial Officer (CCO) står overfor. Og ambitionerne hos Andreas Worberg og centrets mange forskere er høje – det handler ganske enkelt om, at vi mennesker bliver bedre til at passe på verden, forklarer han: 

“Alt, vi omgiver os med, er baseret på kemikalier, fx overfladebehandlinger, farver og plastik i alle afskygninger. Og langt det meste af denne kemi er baseret på olie- eller gasteknologier, som er udviklet gennem de sidste 100 år. Tiden for fossile ressourcer er ved at rinde ud, og nu er vi nødt til at se fremad, men det kræver, at vi finder på løsninger, der kan skabe profit for industrien,” påpeger Andreas Worberg, der godt kan mærke, at han er kommet til et center med ambitioner: 

”Hos DTU Biosustain ønsker vi at skabe en forandring til det bedre og gøre en forskel for planeten. Det er en meget stærk motivation for vores medarbejdere, som vi har haft held til at tiltrække fra hele verden. I øjeblikket er vi ca. 300 medarbejdere fra 46 forskellige nationer i hovedsædet i DTU i Kgs. Lyngby.”

Et unikt, dansk miljø for biotek
Andreas Worberg stammer selv fra Tyskland og har været hos DTU Biosustain i fire år. Før da arbejdede han bl.a. med bionedbrydelig emballage på et kommercielt niveau, men han endte med at blive desillusioneret over, at bæredygtige tiltag ikke rigtig tog fart. 

“Selvom der har været masser af fokus på at udskifte oliebaserede produkter med biologiske over de sidste 20 år, er der ikke sket særlig meget. Det mest kendte eksempel er nok bioethanol, men potentialet er langt større. Som jeg ser det, var det tilgangen, som var forkert. Det motiverer mig personligt meget at udvikle bioteknologiske løsninger, som kan lede til helt nye produkter frem for at forsøge at finde erstatninger for de oliebaserede applikationer, som fungerer fint, som de er. Det er dér, biologien har sin styrke,” siger Andreas Worberg.

DTU Biosustains CCO er i øvrigt meget imponeret over det helt særlige miljø inden for lifescience og biotek, der eksisterer i Danmark. Andreas Worberg kalder det en “unik smeltedigel”, og mener, det er værd at hylde – og investere i for at bevare. 

“Der er ikke mange andre steder i Europa eller verden, hvor der er sådan et miljø som her, hvor kombinationen af uddannelsesniveau, forskningsmiljøer og attraktive start up-muligheder giver grobund for udvikling af både teknologier, produkter og virksomheder. I mit eget hjemland Tyskland har vi også en stærk teknologisk udvikling, men miljøet for start up- og inkubatorvirksomheder er slet ikke lige så godt. Den danske model er helt unik og tiltrækker de bedste forskere fra hele verden. Det skal vi være stolte af – samtidig med at vi skal være bevidste om, at det ikke kan tages for givet”.

Et bredt samarbejde
Hos DTU Biosustain har man fokus på forskning i og udvikling af bæredygtige produkter inden for tre hovedområder: bæredygtige kemikalier, naturprodukter og mikrobielle fødevarer. Resultaterne opnås bl.a. ved at anvende big data, syntetisk biologi, maskinlæring, cellefabrikker samt optimering af de genetiske og regulatoriske processer, der sker i celler for at øge deres produktion af et bestemt stof.

“Og så samarbejder vi bredt med alt fra softwarefirmaer til pharma- og biotek-virksomheder. Globale udfordringer kalder på globale løsninger, for på dette område er man nødt til at samarbejde. Et af vores specialer er at udvikle ‘værktøjskasser’ for andre virksomheder. Det er et meget vigtigt, men måske lidt overset område, der gør arbejdsgange og automatiseringsprocesser mere effektive. Den slags teknologi er ekstremt vigtig, hvilket vi bl.a. har set under Corona-krisen – uden den form for teknologi ville det ikke have været muligt at udvikle vaccinerne så hurtigt,” slutter Andreas Worberg.

DTU Biosustain
Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain) forsker i udvikling af ny viden og teknologier for at lette omdannelsen fra den eksisterende oliebaserede kemiske industri til et mere bæredygtigt biobaseret samfund, hvor kemikalier produceres biologisk. Forskning og innovation giver mulighed for at udvikle metoder til storskalaproduktion af bæredygtige fødevarer, bæredygtige biokemikalier og naturprodukter. Centret har omkring 300 ansatte fra hele verden og samarbejder med både uddannelses- og forskningsinstitutioner samt virksomheder inden for bl.a. pharma og biotek.

Se mere på www.biosustain.dtu.dk

Tiden for fossile ressourcer er ved at rinde ud, og nu er vi nødt til at se fremad, men det kræver, at vi finder på løsninger, der kan skabe profit for industrien

Mest læste på BusinessReview.dk

Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

3 nøgleområder for DTU Biosustain

1 Mikrobiologiske fødevarer – både til mennesker og til landbruget
Der er god grund til at gentænke hele fødekæden inden for fremstilling af fødevareingredienser. Derfor forskes der intensivt i at skabe helt nye, bæredygtige fødevareprodukter, der ikke blot kan erstatte eksisterende, men måske ligefrem tilføre nye smagsoplevelser til vores køkkener. Fødevarer, hvis produktion ikke kræver store arealer, vand eller medicin i form af antibiotika. Udfordringen er at få den rette smagssammensætning, næringsindhold og tekstur til den rette pris.

2 Naturlige stoffer – fx proteiner, hormoner og enzymer
I fremstillingen af en lang række dagligdagsprodukter indgår der i dag vigtige naturlige stoffer, som desværre er ved at være opbrugt i naturen. Derfor udvikler DTU Biosustain nye produktionsmetoder, hvor disse stoffer fremstilles i et laboratorium ved hjælp af cellefabrikker. Her bliver der blandt andet fremstillet biologiske pesticider, plante-afledte virksomme stoffer, farvestoffer til fødevarer samt antibakterielle og svampedræbende midler.

3 Bæredygtige kemikalier – fx farvestoffer, overfladebehandlinger og polymerer
Der findes kemikalier i stort set alle konsumprodukter, og en stor del af disse kemikalier er oliebaserede. Hos DTU Biosustain udvikler man biobaserede kemikalier ved hjælp af bakterier. De biologisk baserede kemikalier kan erstatte eksisterende kemikalier eller lede til helt nye og mere bæredygtige produkter.

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...