Sponseret indhold

Brystkræft-vaccine har overbevisende effekt på mus

Af:

Biotekselskabet ExpreS2ions vaccinekandidat mod brystkræft har vist stor effekt i prækliniske forsøg og udgør potentielt en særdeles konkurrencedygtig behandling af den udbredte HER2-brystkræft.

Data viser soleklart, at vaccinen forhindrer tumorer i at vokse og sprede sig,” siger CEO Bent U. Frandsen med begejstring i stemmen, når han skal opsummere de data, biotekselskabet ExpreS2ion har fået fra de prækliniske forsøg på mus med selskabets vaccinekandidat ES2B-C001 mod HER2-positiv brystkræft, som udgør 20-30 procent af alle brystkræfttilfælde.

”Data er ekstraordinært gode og giver os solid præklinisk evidens for, at vaccinen virker, idet den i en række forskellige musemodeller tydeligt viser effekt i forhold til både at forhindre og hæmme udvikling af tumorer,” siger Bent U. Frandsen.

Terapeutisk vaccine
Den terapeutiske brystkræftvaccine skal gives, når canceren er diagnosticeret, og den skal potentielt afløse den nuværende standardbehandling, som har flere ulemper for patienterne.

”I dag består den markedsledende behandling af kemoterapi og forskellige monoklonale antistofbaserede medikamenter. Det er en meget dyr behandling, som kræver mange besøg hos lægen og gentagne injektioner. Desuden udvikler op til 30 procent af patienterne resistens over for behandlingen, og så er der mulige bivirkninger, som vi mener vores vaccine-fremgangsmåde kan håndtere,” forklarer Bent U. Frandsen.

Eksperter i Bologna
De prækliniske forsøg er gennemført hos de internationalt respekterede brystkræft-specialister på universitetet i Bologna. ExpreS2ion har samarbejdet med det italienske universitet, lige siden selskabet i februar 2021 købte rettighederne til brystkræftvaccinen af søsterselskabet AdaptVac i en aftale med en potentiel værdi på 217,5 mio. kr. På baggrund af de mere end lovende proof of concept-data vurderer Bent U. Frandsen, at ExpreS2ions vaccinekandidat potentielt udgør en særdeles konkurrencedygtig behandling af brystkræft ved at få kroppen til selv at danne antistoffer mod kræftcellerne i tumorerne.

”Næste etape er de prækliniske sikkerhedsstudier i samarbejde med Charles River Laboratories, som der gerne skulle ligge data fra til sommer næste år, så vi kan gå i mennesker med første dosis i kliniske forsøg fra 2024.”

Kraftig reaktion på ydre virus-proteiner
Kernen i ExpreS2ion Biotechnologies er en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Drosophila Schneider 2-celler (deraf S2), oprindeligt isoleret fra bananflue-embryoer. I udviklingen af brystkræftvaccinen og COVID-19 vaccinen er platformen kombineret med AdaptVac’s VLP-teknologi (Virus-Like Particles). Her har man udviklet en ufarlig virus-skal (eller virus-partikel), som beklædes med ens vaccine-protein.

”Fordi vores immunforsvar netop er udviklet til at reagere kraftigt på proteiner på overfladen af virus (forkølelsesvirus, influenzavirus osv.), får man en varig respons og dermed stor chance for immunitet, også for proteiner, som for sig selv ellers ville være blevet stort set ignoreret af immunforsvaret,” siger Bent U. Frandsen.

Samme platform
Det er ExpreS2ion, som har lavet den aktive ingrediens i den danske COVID-19 vaccine, som Bavarian Nordic nu har overtaget via en eksklusiv licensaftale for at bringe til markedet. Den terapeutiske vaccine mod brystkræft er udviklet på samme protein-produktionsplatform som COVID-19 vaccinen. Udover COVID-19 og brystkræft har ExpreS2ion fokus på vacciner mod influenza og malaria, som ikke benytter VLP-teknologi, men primært består af antigener lavet i S2-celler koblet med immun-stimulerende adjuvanter. Inden for malaria har ExpreS2ion nu to projekter i den kliniske udviklingsfase.

Stor kapitalrejsning
ExpreS2ion er noteret på Nasdaq First North Growth market i Stockholm. Den seneste emission tilførte selskabet 131 mio. svenske kroner, og det tilknyttede tegningsoptionsprogram endte med at give ExpreS2ion yderligere 83 af de maksimalt 85 mio. svenske kroner, og de hjælper nu selskabet videre i arbejdet med brystcancervaccinen.

ExpreS2ion Biotechnologies ApS, med hovedsæde og forskning og udviklings-drift i Hørsholm, har udviklet og patenteret en protein-produktionsplatform, der laver proteiner i såkaldte Schneider 2-celler fra Drosophila insekter (bananfluer). ExpreS2ion ejer 34% af AdaptVac ApS, der har sin teknologiske oprindelse i Professor Ali Salantis forskningsgruppe på Københavns Universitet. I den aktuelle udvikling af brystkræft- og COVID-19 vaccine er ExpreS2ions platform kombineret med AdaptVac’s VLP-teknologi (Virus-Like Particles), der kan binde et hvilket som helst protein på overfladen af en partikel, der, som navnet antyder, ligner en virus, men er helt harmløs, og meget effektivt skaber de ønskede antistof-reaktioner i kroppen.

Se mere på www.expres2ionbio.com

Data er ekstraordinært gode og giver os solid præklinisk evidens for, at vaccinen virker, idet den i en række forskellige musemodeller tydeligt viser effekt i forhold til både at forhindre og hæmme udvikling af tumorer.

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...