Sponseret indhold

Biotek og biosolutions rummer svaret på klimaudfordringerne

Hans Schambye, formand for DANSK BIOTEK

Af:

En af vor tids største udfordringer er klimaet. Med stigende temperaturer og vandstand, flere naturkatastrofer og vedvarende advarselslamper fra eksperter, er det åbenlyst, at der skal markante tiltag til for at reducere CO2-udledningen, og herved imødegå nogle af de nævnte udfordringer. Det er en bunden opgave, der også er stort politisk fokus på. 

Skrevet af; Hans Schambye, formand for DANSK BIOTEK & Peter Steen Mortensen, formand for Alliance for Bio Solutions


Men hvordan når vi målet om CO2-reduktion? Mange af de bedste svar på denne monumentale opgave kan komme fra biotek. For den danske biotekbranche rummer nemlig et stort potentiale – både inden for udvikling af ny medicin, men også til at levere CO2– reducerende og klimavenlige teknologier og løsninger. 

Der er mange eksempler på, hvordan bioteknologi kan hjælpe på klimaudfordringerne. Det kan fx være enzymer til vaskepulver, så man kan vaske ved lavere temperaturer, fremstilling af alternative proteiner, hvor produktionen heraf kræver langt mindre energi eller fremstilling af kød og mælk uden en ko. Det kan også være inden for biologiske og miljøvenlige sprøjtemidler, som kan spredes ud på marker, eller alger, der kan opfange CO2. Virksomheden Biomason, der er ved at etablere produktion i Danmark, har endog vist, at det er muligt at producere cement ved hjælp af bioteknologi – og hermed overflødiggøre en af de aller mest CO2 belastende produktionsmetoder. Mulighederne er mange, og den teknologiske udvikling går stærkt. Men det er samtidig helt afgørende, at regulering og manglende politisk handlekraft står i vejen for udviklingen. 

For vi halter bagefter i EU. Eksempelvis kan det tage 6-8 år at få godkendt en ny form for miljøvenligt sprøjtemiddel i EU, mens det tilsvarende blot tager 3-4 år i USA, for i EU behandles bioteknologiske midler, som om de er nye giftige kemikalier, hvilket ikke giver nogen mening. Dette medfører, at alle investeringer inden for området flyttes ud af EU, og vi misser derfor både en potentiel økonomisk gevinst, ligesom vores region grundlæggende bliver mindre attraktiv for virksomheder, der vil udvikle nye, klimavenlige løsninger. Det kommer eksempelvis til udtryk i lovgivning, der vedrører GMO i EU, som er reguleret til fortidens og ikke fremtidens teknologiske udvikling Det er ærgerligt og har blandt andet medført, at antallet af patentansøgninger for GMO i USA er væsentlig større end i EU. Hvis EU skal være førende inden for udviklingen af fremtidens grønne løsninger, er det afgørende, at vi får gjort op med de regulatoriske barrierer. For biotekbranchen er klar, og kloden har brug for løsningerne.

Hvis vi skal være i front, kræver det således politisk handlekraft. Eksempelvis er det helt oplagt, at der bliver sat forpligtende mål for produktion af alternative proteiner i forbindelse med den kommende nationale strategi for proteiner.  Der er et enormt klimapotentiale i avanceret og plantebaseret proteinproduktion baseret på bio-solutions. Hvis 10% af verdens animalske proteinforbrug erstattes med alternative proteiner (f.eks. protein fremstillet ved fermentering), kan vi undgå at dyrke 900.000 km2 landbrugsjord og sænke CO2– udledningen med 700 mio. tons.

Man bør på længere sigt starte et målrettet arbejde for udvikling af ”regulatoriske sandkasser” i Danmark. Det vil give universiteter og virksomheder mulighed for at være virkeligt innovative i tæt samarbejde med myndigheder. Det er præcist den slags offentligt-privat samarbejde, som vi har en stærk tradition for i Danmark – en proces, der vil virkelig kunne rykke, hvis Danmark går forrest og skaber rammerne, som innovationen har behov for. På den måde kan biotek-industrien i Danmark skabe masser af gode arbejdspladser og et stort eksporteventyr, samtidigt med at vi løser klodens vigtigste problem – klimaet. 

Seneste nyt

home-insurance-and-real-estate-appraisal-ideas
Ny analyse: Næsten en ud af fem ejendomsvurderinger på erhverv er sat for højt
Business Park
Global handelskrig kan skabe nyt boom for logistikejendomme
AdobeStock_455980123
Strategisk arbejde understøtter biodiversiteten
solveigtingey_larsmathiasen
Ældreboliger og seniorboliger – er de en misforståelse?
2. esg
JLL og EDC Poul Erik Bech klar til at udarbejde ESG-rapporter på erhvervsejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Bæredygtighedsdokumentation 4
Bæredygtighedsdokumentation af byggeri er kun toppen af isbjerget
Peter Oestergaard
Teknologi løfter den hybride arbejdsplads, men vi må ikke glemme mennesket
BRT-station Lautrup Ballerup
BRT: Hurtig og billig genvej til grøn transport
EW_BW_Wavecare
Når innovation forpligter
Science City Lyngby--
Smart Cities skal udvikles og drives af fælles data med borgerne i centrum
background-g55b335c05_1920--
Virksomheder skal tænke sikkerhed bredt – og ikke kun digitalt
Cryonics
EU’s lægemiddelstrategi kan være gift for branche og patienter 350 år med innovation og udvikling giver tyngde, viden og indsigt
Holbæk Kommune
Boligbesparelser hjalp danskerne gennem et år med inflation – rammer udlejerne
House facade in Copenhagen, Denmark. Real estate investment
EjendomDanmark: Tre anbefalinger til at styrke huslejenævnene
havnegade-25-3sal-18
Professionel brandrådgivning: Prioritér brandsikring af fredede bygninger – men altid på kulturarvens præmisser.

Læs også

_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
I jagten på innovative behandlingsmuligheder, der kan gøre en afgørende forskel for patienter med komplekse medicinske udfordringer,...
DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
En ud af otte kvinder risikerer at få brystkræft; hvert år bliver 2,3 mio. ramt, og 670.000 dør på verdensplan. Den danske biotech...
Peder Søgaard-Pedersen_2
Life science og biotek er en hjørnesten for et konkurrencedygtigt Europa
Hvordan styrker Danmark bedst sin position som life science og biotek nation?Det spørgsmål har tre regeringer spurgt sig selv om siden...