Sponseret indhold

Biotek har fået sin egen rekrutteringspartner

Foto: Emil Jakobsen
Foto: Emil Jakobsen

Af:

Et lille dansk life science-rekrutteringsfirma, der kun har godt et år på bagen, vokser med ekspresfart. Firmaet, der specialiserer sig i rekrutteringer til farma, medicinsk udstyr og biotek, blev stiftet midt under corona-pandemien, og er allerede vokset fra stifteren mutters alene til nu 14 ansatte.

Rekrutteringsfirmaet bærer det usædvanlige navn Black Swans Exist. Det med navnet vender vi tilbage til. Nu først lidt om baggrunden.

”Black Swans Exist blev skabt fordi vi kunne se at der var et hul i rekrutteringsmarkedet indenfor life science-rekruttering. Der er nogle udmærkede spillere på markedet, men de foretager også andre typer rekruttering og vores analyse viste, at markedet vil vækste meget i de næste mange år. 

Derfor ville vi grundlægge en specialiseret rekrutteringsvirksomhed, der især kan hjælpe de små biotek-virksomheder i kampen om talent,” siger Per Christensen, der er medstifter og leder af Black Swans Exist, og fortsætter:”Når man lige har startet virksomhed, er der 117 ting der skal håndteres. Det at kunne rekruttere de rigtige folk til sit team eller til sin virksomhed er en af de mest oversete lederegenskaber, og sjældent noget biotek-iværksætteren har prøvet før. Derfor har det været vores idé at skabe et konsulenthus, der kan hjælpe med at rekruttere de bedste kandidater, og gerne i en fart, fordi tid oftest er et afgørende parameter,” forklarer Per Christensen.

Black Swans Exist har sat sig grundigt ind i de mange forskellige discipliner og specialer, der gælder i biotek. Det hjælper på forståelsen, at grundlæggeren selv har arbejdet fire år i udlandet med netop rekruttering til life science-stillinger. At det kan være stramt med likviditeten for en biotek-startup, afspejler sig desuden i rekrutteringsfirmaets forretningsmodel.

Tager al risici – No swan, no pay
”Vi adskiller os fra andre rekrutteringsfirmaer ved, at vi tager al risici. Biotek-firmaet skal altså kun betale, hvis rekrutteringen er vellykket. Vi vil ikke ødelægge biotek-firmaets cash flow. Vi kalder det No swan, no pay,” fortæller Per Christensen.

I den allerførste fase gør rekrutteringsfirmaet meget ud af at afdække, præcis hvilket problem, den kommende medarbejder skal løse og hvilke kompetencer, der er ønskværdige. Samtidig skal honoreringsvilkår, herunder incitamenter som f.eks. aktieoptioner, tydeliggøres og afklares.

I den anden ende sørger Black Swans Exist for en grundig screening af kandidater, der enten selv opsøger rekrutteringsfirmaet eller bliver kontaktet per e-mail, telefon eller LinkedIn. Efter to forberedende og afklarende samtaler stiller Black Swans Exist et mindre antal kandidater til rådighed for biotek-firmaet, der selv tager selve jobsamtalen med kandidaten. Efter jobsamtalen følger Black Swans Exist op – både overfor virksomheden og overfor kandidaten.

”Opfølgningen er meget vigtig. Også i de tilfælde, hvor samtalen ikke førte til en aftale om ansættelse, fordi både klient, kandidat og vi selv lærer noget, og bliver klogere på os selv. Desuden er opbygning af langsigtede relationer vigtigt for os. Vi vil gerne kunne vende tilbage til både klient og kandidat en anden god gang,” understreger Per Christensen.

Nok at tage fat på
Og tallene tyder på, at der er nok at tage fat på. I dag menes biotek og life science-industrierne at beskæftige ikke færre end 90.000 personer i Danmark. Et tal, der er vokset med 35 pct. på blot ti år, og denne udvikling ventes at fortsætte. Samtidig skønnes det, at en tredjedel af alle ledelses- og specialiststillinger ikke bliver slået op. De bliver i stedet besat via rekrutteringsfirmaer eller netværk. Black Swans Exist rekrutterer i dag fortrinsvis til danske biotek og life science-virksomheder, men ambitionerne rækker videre.

”Talent indenfor life science er meget internationalt. Derfor er vi også nødt til at være det. Vi har planer om at ekspandere internationalt allerede næste år, og vi vil gerne skabe et ægte økosystem af freelancere og talent, som små life science virksomheder kan blive en del af,” slutter Per Christensen.

Det usædvanlige firmanavn knytter sig til overbevisningen om, at det usædvanlige eksisterer. Navnet er inspireret af induktionsproblemet, der siger at ”alle svaner, jeg har set, er hvide, og derfor må alle svaner være hvide”. En opfattelse, som med tiden og med opdagelsen af sorte svaner, viste sig at være forkert. I biotek-verdenen er der ofte brug for det usædvanlige, og selvom de unikke kandidater, de såkaldte sorte svaner, er svære at finde, er det alligevel muligt hvis man ved, hvor man skal lede: Kort sagt er rekrutteringsvirksomheden på en mission for at bevise at Black Swans Exist.

Se mere på www.blackswansexist.com

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
EZ_12-08-19_BII_9369
En game changer på vej inden for transplantation og infektionssygdomme
digital transformation concept in business, disruption
Coronakrisen har lært os meget om digitalisering

Mere end en headhunter

Black Swans Exists grundlægger, Per Christensen, er lidt mere end en headhunter. Han er også en mand med en vision.

”Vores vision er at udrydde sygdomme. Jeg føler, at vores lille virksomhed kan være med til at yde et lille bidrag til dette store formål. Det er en stor glæde når det lykkes at rekruttere den helt rigtige kandidat, som kan hjælpe en biotek-virksomhed med at komme i mål med en ny opdagelse, en kommende lægemiddelkandidat eller behandlingsform,” siger Per Christensen. Rekrutteringsfirmaets chef er i det hele taget drevet af engagement.

”Jeg elsker når biotek-entreprenøren ikke kan sidde på stolen af bar begejstring for den opdagelse, som firmaet arbejder med. Når entreprenøren forklarer sin opdagelse, så selv jeg kan forstå det. Det ægte engagement brænder igennem og har en kæmpe betydning for evnen til at tiltrække den rigtige arbejdskraft,” forklarer Per Christensen.

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...