Sponseret indhold

Bio-økosystemet virker

Adcendo rejser investering på 380 millioner kroner. Fra venstre Niels Behrendt, Lars Henning Engelholm, CEO Henrik Stage og COO Christoffer Nielsen.

Af:

Adcendo har hentet 380 millioner kroner i første runde. Blandt investorerne, der tror på biotekselskabets potentiale inden for kræftbehandling, er Novo Holdings. Dermed har Novo i form af Novo Nordisk Fonden, BioInnovation Institute og Novo Holdings hjulpet Adcendo gennem selskabets tre første kommercielle faser. Økosystemet i dansk biotek bærer frugt, men vil have godt af endnu mere diversitet på investorside, mener Novo Holdings.

Der blev skrevet dansk biotek-historie, da Adcendo, som arbejder på en ny type kræftbehandling, i slutningen af april afsluttede en serie A-investeringsrunde, der rejste 51 millioner euro. Det svarer til cirka 380 millioner kroner og menes at være det største serie A-resultat, en dansk biotek-start up hidtil har opnået. Den vellykkede kapitalrejsning afspejler ikke kun, at Adcendos data og potentiale er mere end almindeligt lovende i biotek-investorers øjne. Det er også en effekt af den kommercielle modningsproces, Adcendo har gennemgået i tre trin med hjælp fra Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings. Fra det første pre-seed grant fra Novo Nordisk Fonden i 2017 og modningen i inkubator-miljøet BioInnovation Institute til en serie A-investorkreds anført af Novo Seeds, der er en del af Novo Holdings, og Ysios Capital.

Ind i cancercellen
Den nye kapital skal føre Adcendo til proof of concept i mennesker med sin cancer-kandidat inden for den gruppe lægemidler, der betegnes ADC – Antibody Drug Conjugates.

”Antistoffer er dygtige til at finde receptorer, og hvis man har et antistof, der kan finde en receptor, som man ved sidder på en cancercelle, kan man finde cancercellen og lade de andre celler være,” siger CEO i Adcendo, Henrik Stage.

Konjugationen består i, at et giftstof, et toxin, klistres på antistoffet ved hjælp af en såkaldt linker. Man lader antistoffet finde frem til cancercellen, og så er målet – i stil med en trojansk hest – at komme ind i cancercellen og udskille toxinet. Target i Adcendos opfindelse er receptoren uPARAP. ”Dens biologiske rolle er, at hvis noget sætter sig på den, så tager den det ind i cellen. Det vil sige, at vi har et lægemiddel, som både kan finde cancercellen og komme ind i cancercellen. Så længe toxinet sidder fast på antistoffet via linkeren, er det ikke giftigt. Men inde i cancercellen skifter linkeren forenklet sagt pH værdi, hvilket frigør toxinet, som så bliver giftigt og slår cancercellen ihjel.”

Se på hele økosystemet
Managing Partner i Novo Seeds, Søren Møller er glad for og stolt over, hvor langt Adcendo er nået med Novos hjælp. Det har – som altid – været en lang proces, for arbejdet med at gøre startups interessante for investorer begynder så tidligt som muligt.

”Man skal se på hele økosystemet. I Novo Seeds vurderer og interagerer vi med tidlige akademiske projekter og arbejder struktureret sammen med dem for at få bygget en forretningsplan, vi gerne selv vil investere i. Men vi bruger også vores netværk til at finde de rette syndikeringspartnere,” siger Søren Møller.

Netværk er vigtigt
Startups har forskellige behov, og i Adcendos tilfælde stod man allerede med en erfaren CEO i skikkelse af Henrik Stage. Til gengæld har Novo Seeds hjulpet med at finde en velegnet person til formandsposten, John Haurum.

”Han er Entrepreneur-in-Residence i Novo Seeds, hvor han ser på onkologi-selskaber, og vi har lyttet til hans positive holdning til Adcendos program. Der var et godt fit mellem Johns netværk og kompetencer og det management-behov, Adcendo havde. Nok så vigtigt nyder han stor respekt blandt de øvrige investorer. I den her venture-industri vil man meget gerne investere sammen med nogen, man kender, har tillid til og har arbejdet sammen med før. De netværk, som investorer bringer med sig, kommer selskabet til gode, og derfor er det vigtigt for start-ups at have en god, lokal investor med et godt netværk,” siger Søren Møller.

Sparring i BII
Adcendo er et spin-out af forskning på Københavns Universitet og Finsenlaboratoriet på Rigshospitalet. I 2017 modtog startup-virksomheden et pre-seed grant på 3,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, hvilket siden ledte Adcendo til Novo Nordisk Fondens inkubator-initiativ BioInnovation Institute (BII).

”Pengene fra vores pre-seed grant finansierede arbejdet med at lave nogle data, der var så spændende, at vi kunne lave en ansøgning til BII,” siger Henrik Stage.

Adcendo kom med i BII i 2019. Her fik selskabet assistance til sin yderligere udvikling og opbygningen af den plan, der nu har givet pote. Som en del af BII’s Creation House Program fik Adcendo et et konvertibelt lån på 10 millioner kroner.

”Med de penge har vi kunnet lave de endnu finere data, som vi har tiltrukket investorerne i serie A-runden med. Det har været utrolig vigtigt for et selskab som vores at komme ind i BII. For det første er det et kvalitetsstempel. Nogen med forstand på det, vi laver, har kigget på vores arbejde og fundet, at det er relevant forskning af så høj en kvalitet, at man vil investere i det. For det andet kommer du i BII ind i et miljø, hvor der er andre startups, du kan sparre med. BII har også selv mange dygtige folk, som kan hjælpe dig med at komme videre. Derudover foregår der løbende en hel del investor-aktiviteter, hvor man har mulighed for at pitche sit projekt,” siger Henrik Stage.

Arbejder for større diversitet
Adcendo er den seneste af en lang række biotek-startups, som har nydt godt af støtte fra Novo Seeds, siden Novo Holdings startede den målrettede indsats over for spæde, lovende biotekvirksomheder i 2007.

Novo Seeds har længe haft banen nærmest for sig selv og arbejder derfor også for større diversitet i investormiljøet, som omtrent startede op igen fra scratch omkring finanskrisen.

”Under finanskrisen trak mange investorer bag risikofyldte investeringer sig ud af biotek. Over halvdelen af fondene i Skandinavien trak sig ud. Der fandtes meget lidt, og Novo Holdings langsigtede mål har fra start været at stille vores tålmodige kapital til rådighed og bygge et nyt stærkt økosystem. Da vi havde 10-års jubilæum, lavede vi en optælling, der viste, at Novo Seeds havde været første tidlige investor i alle danske biotekselskaber, der havde tiltrukket udenlandsk kapital. Havde vi ikke været der, havde der ikke været meget biotek. Det er heldigvis blevet meget bedre. Nu er der flere investorer på banen, og vi investerer ikke i alt. Det er en del af vores strategi at investere i andre fonde, så der kommer en øget diversitet i vurderingen af nye startups,” siger Søren Møller.

Adcendo er et spin-out fra Københavns Universitet og Rigshospitalet og var før kapitalrejsningen en del af BII’s Creation House Program. Adcendo er dedikeret til udvikling af cancer-lægemidler af typen ADC (antibody-drug conjugates), hvor antistoffer medbringende gift finder, infiltrerer og dræber cancerceller med et toxin, der først bliver aktiveret inde i cellen. Adcendo blev stiftet i 2017 af forskerne Niels Behrendt, Lars Henning Engelholm and Christoffer Nielsen sammen med biotek-entreprenør Henrik Stage, som blandt andet har været CEO i Santaris Pharma, der blev købt af Roche in 2014.

Se mere på www.adcendo.com

De netværk, som investorer bringer med sig, kommer selskabet til gode, og derfor er det vigtigt for start-ups at have en god, lokal investor med et godt netværk.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO
Schneider 1
Dansk fabrik i Ringsted vækker opmærksomhed i udlandet

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to formål; at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen (Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S), og at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Novo Nordisk Fondens erhvervsdrivende aktiviteter varetages af fondens helejede datterselskab Novo Holdings, herunder investeringsområdet Novo Seeds, som identificerer, opbygger og investerer i ekstraordinære startups.

Se mere på www.novoholdings.dk

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...