Sponseret indhold

Fra datakvalitet til værdikæde-optimering: Klappirs ESRS-parate software viser vejen

Af:

Den islandske virksomhed Klappir har driftet og udviklet bæredygtighedssoftware i de sidste ti år. Virksomheden er nu veletableret med kontorer i København og har med stor succes introduceret sin platform til danske virksomheder. Platformen hjælper virksomheder og institutioner til at blive klar til det nye CSRD-direktiv og ESRS-standarder, klimaregnskab og bæredygtighedsrapportering. 

Gennem det seneste årti har Klappir udviklet en række produkter, der understøtter virksomhedernes og samfundets rejse mod bæredygtighed. Meget har ændret sig siden virksomheden blev etableret med hensyn til bæredygtighed; der lægges større vægt på bæredygtighed i forretningsdriften, og det juridiske miljø udvikler sig løbende, hvilket kræver en mere detaljeret og koordineret offentliggørelse af virksomhedsoplysninger vedrørende miljøspørgsmål og andre ikke-finansielle aspekter. Klappir har i disse år arbejdet systematisk på at opbygge en solid infrastruktur, der understøtter et Digital Ecosystem af brugere, der understøtter hinanden gennem et frie flow af bæredygtighedsdata, som vil være en kilde til information om bæredygtighedsspørgsmål i nutiden og fremtiden. Klappir har for nylig udvidet sine aktiviteter til at omfatte Danmark ved at etablere datterselskabet Klappir Nordic ApS med kontorer i havnefrontsbydelen Islands Brygge i København. Klappir har nu fået fast fodfæste i Danmark med Sustainability Platform, der hjælper danske virksomheder og organisationer med at administrere deres bæredygtighedsdata og yder rådgivning og support i udarbejdelsen af bæredygtigheds-rapporter.

En af Klappir succesfulde kunder siger ”Klappir har været en væsentlig del af vores virksomheds succes med at arbejde med CO2-regnskab. Klappir har assisteret og rådgivet os lige fra starten af vores bæredygtighedsrejse, de har med deres viden og ekspertise været i stand til at supplere og underbygge med vores leverandørers data, kortlægge kritiske områder og rådgive os om bedste praksis, således at vi kan bruge vores bæredygtighedsdata til at træffe mere bæredygtige beslutninger. Deres platform er desuden super nem at lære at bruge, og Klappir har på dedikeret vis støttet os gennem hele vores rejse i arbejdet med bæredygtighed og CO2-regnskab” siger Rasmus Christian Jørgensen – Innovation Manager from Symbion A/S. 

Klappirs digitale økosystem fortsætter med at vokse
The Sustainability Platform har været i konstant udvikling i en årrække, hvilket gør det muligt for virksomheder og organisationer at dele bæredygtighedsdata med hinanden gennem en automatisk dataforbindelse, som giver dem et detaljeret overblik over alle de vigtigste aspekter af deres drift, såsom Scope 1, 2 og 3 drivhusgasemissioner, som omfatter både energiforbrug og bortskaffelse af affald samt indkøb, forretningsrejser, transport og investeringer mv. Det digitale økosystem er vokset betydeligt og omfatter nu mere end 1.500 juridiske enheder i 41 lande.

Brugere af softwaren kan kommunikere med andre virksomheder i deres værdikæder ved at bruge undersøgelsesværktøjet  Supplier Assessment til at udsende spørgeskemaer og dataanmodninger for at få et detaljeret overblik over alle interessenters bæredygtighedspræstationer. “Vi sørger for, at alle de data, der skal gemmes, er tilgængelige ét sted. Bæredygtighedschefer og andre, der arbejder med dataene, skal ikke længere bruge Excel-filer, indsamle data manuelt og kortlægge brugen af el, vand, varme og brændstof for eksempel,” siger Isabelle Broddén, Vækstspecialist hos Klappir. 

Nyt EU-direktiv understreger betydningen af Klappirs metode
EU sigter mod at spille en førende rolle i verdens kamp mod klimaændringer; Europa har sat sig et mål om at nå CO2-neutralitet i 2050. The European Commission’s new Corporate Sustainability Reporting Directive (“CSRD”) og tilsvarende European Sustainability Reporting Standard (“ESRS”) etablerer tilsammen en juridisk ramme for virksomhedernes rapportering om bæredygtighed i bred forstand. CSRD er en vigtig del af EU’s Green Deal. Dets mål er at fremme en øget strøm af kapital til bæredygtige industrier og projekter på bekostning af ikke-bæredygtige, og nøjagtig datarapportering vil være afgørende for dette initiativ. EU- og EØS-medlemslande og erhvervslivet må nødvendigvis slutte sig sammen, hvis kontinentets ambitiøse klima- og bæredygtighedsmål skal blive til virkelighed.  CSRD er et europæisk direktiv, som EU og EØS-medlemslandene er forpligtet til at indarbejde i deres egen nationale lovgivning. I de kommende år vil direktivet komme til at gælde for anslået 50.000 virksomheder med base i EU. Store børsnoterede virksomheder skal starte deres bæredygtighedsrapporteringsarbejde næste år, 2024. 

Klappir er overbevist om, at den værdikædetilgang, som direktivet og standarderne inkorporerer, utvivlsomt vil få alle europæiske virksomheder til at deltage i bæredygtighedsrejsen, uanset deres størrelse. Klappir er overbevist om, at dens Sustainability Platform er det ideelle værktøjssæt til brug for virksomheders overholdelse af regler (corporate compliance) og arbejder nu hårdt på at tilpasse sin egen teknologi og metoder til denne nye europæiske virkelighed.

En særlig fordel med hensyn til at blive ESRS-parat
Isabelle mener, at det danske marked har en særlig fordel med hensyn til de udfordringer, som ny EU-lovgivning medfører. Leverandører, virksomheder og statslige institutioner er allerede digitaliseret og har en overflod af data til rådighed. Interessen for at præstere bedre inden for bæredygtighed er ret mærkbar og vokser i takt med, at flere og flere interessenter begynder at fremhæve det i deres daglige drift. Danmark har allerede arbejdet med ESG-spørgsmål i mange år, så nøgleparametrene for succes – viden, drive og datatilgængelighed er der. Klappirs opgave er at hjælpe virksomhederne med at strukturere data på ét sted, hvilket gør det nemmere at arbejde med. Når vi oversætter alle disse tilgængelige data til et sprog, som alle forstår og kan bruge, ser vi mange muligheder for, at danske virksomheder kan blive rollemodeller, når det kommer til bæredygtighed i EU. 

“Vores kunder er stolte af deres bæredygtighedsrejser og fortsætter med at bruge vores platform til at bygge videre på deres tidligere succeser”, siger Isabelle.  

“Derudover sparer platformen dem for omkostninger, reducerer værdikæderisici og skaber nye muligheder for at reducere emissioner. Vi hjælper vores kunder til at engagere sig mere og bedre med deres leverandører, så de kan få mere præcise og gennemsigtige data, samtidig med at det letter processen for leverandørerne med at levere dem. Leverandørerne er også meget villige til at hjælpe, og fordi deres data allerede er let tilgængelige i digital form, kan de nemt oprette forbindelse til Klappirs API’er for at bruge dataene til bæredygtighedsformål i platformen. Der er ikke mangel på bæredygtighedsfokuserede leverandører i Danmark, så virksomhederne har den store fordel at kunne vælge mere bæredygtige muligheder med hensyn til energi, produkter, transportformer osv. I mange lande har man ikke denne mulighed.”

Vi sørger for, at alle de data, der skal gemmes, er tilgængelige ét sted. Bæredygtighedschefer og andre, der arbejder med dataene, skal ikke længere bruge Excel-filer, indsamle data manuelt og kortlægge brugen af el, vand, varme og brændstof for eksempel.

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies 8336 web
Biotek-dna gør FUJIFILM i Hillerød til ombejlet CDMO

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...