Hverdagen i Omvendtslev: Positive signaler fra ejendoms-markedet vækker mild bekymring

Nok er priserne på boligejendomme faldet de seneste år. Men det skaber en langsigtet tryghed for ejerne, at der fremdeles er god efterspørgsel efter lejlighederne. Billedet er fra Sluseholmen. Foto: Flickr. / Andreas Klinke Johannsen

Af:

For fjerde kvartal så Realkredit Danmark en lille forbedring i signalet for boligudlejningsejendomme, selv om priserne på dem faldt lidt tilbage. Den umiddelbart positive udvikling vækker dog ikke ubetinget glæde: Den øger risikoen for fremtidige renteforhøjelser, der vil være nødvendige for at få inflationen under kontrol.

Udsigterne for ejendomsmarkedet er blevet lidt bedre på det seneste – i hvert fald ifølge Realkredit Danmarks kvartalsvise temperaturmåling for investerings- og erhvervsejendomme. For kontor- og retailejendomme var signalerne i fjerde kvartal 2022 uændrede, henholdsvis svagt positivt og neutralt, mens signalet for boligejendomme var steget fra svagt positivt til positivt. Temperaturmålingen bliver foretaget på baggrund af forskellige nøgletal for dansk økonomi, samt på specifikke data om ejendomsmarkedet, som Realkredit Danmark selv ser i sin behandling af lånesager. 

Den moderate forbedring følger således en trend, som også er omtalt andetsteds her i sektionen: Selv om priserne på ejendomsmarkedet har sat sig – et forhold, som også Realkredit noterer sig – har der været flere positive end negative overraskelser om den overordnede økonomi i månederne omkring årsskiftet. 

I sidste uge kom der f.eks. nærmest abnormt stærke tal for det amerikanske arbejdsmarked, hvor der i løbet af en enkelt måned var kommet en halv mio. flere i beskæftigelse. Den slags får afsmittende virkning på hele verdensøkonomien, fordi USA kan importere mere, og fordi amerikanske virksomheder kan udskyde eller aflyse besparelser
– f.eks. på kontorlejemål i deres danske datterselskaber.

Bekymring for renteforhøjelser
Men ak: For tiden er verden desværre ikke så simpel, at man bare kan glæde sig over positive meldinger om den økonomiske aktivitet. De indebærer, at centralbankerne langt fra er i mål med at bekæmpe inflationen, hvorfor flere forhøjelser af styringsrenterne end de allerede planlagte kan blive nødvendige. En endnu højere rente vil ikke mindst ramme ejendomsmarkedet i form af lavere priser.

På den baggrund befinder meget af den økonomiske analyse sig for tiden i Omvendtslev: Økonomer bliver bekymrede over godt nyt, og vice versa. Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark, er da heller ikke entydigt glad for de positive signaler fra ejendomsmarkedet, han kan præsentere.

”Der har været talt rigtigt meget om recession, men sådan en får vi nok ikke nu. Men spørger du mig, ville jeg hellere have en betydelig vækstafmatning, så vi kan få inflationen ned, og så vi efterfølgende kan få renterne til at falde. En recession er aldrig sjov, men spørgsmålet er bare, om vi kan få inflation og rente på plads med den lille vækstafmatning, der nu er udsigt til,” siger Mark Gibson.

Tolerance om pantets værdi
Man skal ikke mange måneder tilbage, før mere eller mindre alle økonomer ventede om ikke recession, så en dyb afmatning i væksten. På den baggrund så det lidt mærkeligt ud, at Realkredit Danmarks temperaturmåling kvartal for kvartal viste signaler, der var positive eller højere, for alle de tre målte segmenter. Men nu kan man se, at signalerne holdt: Nok er priserne på ejendomme faldet hen mod slutningen af året, men de driftsmæssige afkast har der for langt de flestes vedkommende ikke været pres på. Lejerne er blevet boende, og huslejerne er blevet ved med at tikke ind.

Omkring prisfaldene vil Mark Gibson ikke helt skrive under på, at det er på ca. 10 pct. over det seneste år, sådan som Colliers har opgjort det. Men hvor Colliers ser på investeringsejendomme, har Realkredit Danmark også brugerejede ejendomme med i sin opgørelse, og her kan den registrerede prisudvikling godt være mere moderat, både når det går op og ned.For Realkredit Danmark har et dyk i priserne på erhvervsejendomme heller ikke samme alvor som tidligere, anfører Mark Gibson. Med stadigt strammere regler fra Finanstilsynet går man sjældnere op til den formelle lånegrænse. Dermed kan man også bedre tåle, at pantets værdi falder.

Mest læste på BusinessReview.dk

_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet

Podcast

Læs også

Til debat ved EJENDOM2024 - Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen - Foto
Til debat ved EJENDOM2024: Hvordan påvirker AI ejendomsbranchen?
Tre aktører fra ejendomsbranchen giver deres bud på AI’s rolle for fremtiden, når EjendomDanmark igen inviterer til topmøde. Mød dem...
Street view
Pres på kontormarkedet stiger med nye jobtal
Der er igen en stigning i antallet af ubesatte stillinger. Men denne gang er det ikke kontorfag, der ekspanderer.Dermed er der udsigt...
Steffen-Bang-Olsen
EJENDOMSADVOKATEN: Grønne klausuler i lejeforhold
I takt med at bæredygtighed bliver stadig vigtigere for virksomheders fundament, er grønne lejeklausuler, også kendt som ESG-klausuler,...