Sponseret indhold

EjendomDanmark: ”Huslejeloftet er ikke skruet godt sammen”

Af:

EjendomDanmark mener ikke, at politikerne valgte den rette løsning, da de vedtog lovforslaget om et huslejeloft. Kritikken går bl.a. på den forjagede proces, hvor der har manglet fokus på den administrative byrde. 

Et smalt flertal i Folketinget stemte for to uger siden lovforslaget om et huslejeloft igennem efter et uhørt forhastet lovgivningsforløb. Ifølge indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen skyldes den hurtige proces, at man havde et ønske om at skabe tryghed for landets lejere, og at flest muligt skulle få gavn af huslejeloftet. Men om det er de rigtige, der i sidste ende får gavn af loftet, sår EjendomDanmark tvivl om. Det er en af årsagerne til, at brancheorganisationen har rejst massiv kritik af lovforslaget. Da regeringen og dens støttepartier indførte huslejeloftet, satte de nemlig ejendomsbranchen skakmat ved at fratage dem muligheden for selv at finde en fornuftig løsning med de berørte lejere.

”Vores medlemmer var i dialog med de hårdtramte lejere. Vi ved nu, at det ikke nødvendigvis er de lejere, der er mest trængt på økonomien, som får størst gavn af loftet.
Det er ærgerligt. Ville man have hjulpet dem, der er hårdest ramt af, at priserne på energi og mad stiger, kunne man med fordel have gjort det via boligstøtten,” siger Peter Stenholm, der er adm. direktør i EjendomDanmark.

En urimelig administrativ byrde
Ejendomsbranchen står nu over for en ny hverdag, hvor huslejeloftet skal stå sin prøve i praksis. Men eftersom processen har været så forhastet, har der ikke været tid til at afdække alle konsekvenser. Ligesom der ikke er kommet svar på de mange spørgsmål, der opstod undervejs og i kølvandet på, at lovforslaget blev vedtaget. 

”Loftet er ikke skruet godt sammen. Ikke alene har hele processen været forjaget, der er også en markant undervurdering af den administrative byrde for virksomhederne. Ligesom der fandtes væsentligt mindre indgribende løsninger. Når det er sagt, så er vores medlemmer altid omstillingsparate, og de skal nok tilpasse sig en ny virkelighed – selvom den ikke er venligt stemt over for dem,” siger Peter Stenholm.

Stabilitet og vished
EjendomDanmark arbejder nu på at få afdækket den nye lovgivning på området fra ende til anden. Først og fremmest for at få afklaret, om der i visse tilfælde kan være tale om ekspropriation, men også for, at der bliver skabt ro og afklaring på lejeområdet.

”Grundighed er en grundsten i lovgivning. Men den høje hastighed har skabt en usikkerhed. Vi har brug for stabilitet samt brede og langvarige forlig på området. For det er et af de mere komplekse, og selv de mindste ændringer kan have store følgevirkninger,” siger Peter Stenholm.

Og han fortsætter: ”Alle, og det er både lejere og udlejere, har brug for stabilitet og vished om, hvad fremtiden bringer. Derfor ser vi frem til et konstruktivt samarbejde med alle partier om at sikre det.” 

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
IMG_3907
Mercedes-Benz tænker nyt i midten af København
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder

Podcast

Læs også

crystal-globe-placed-on-moss-esg-concept-for-envir-2023-11-27-04-56-52-utc
Nye moduler om ESG-rapportering og klimatilpasning på gratis læringsplatform
Nu er der nye moduler tilgængelige på EjendomDanmarks læringsplatform, som er udarbejdet i samarbejde med Rambøll. Af Frederikke...
Aarhus
Boligmarkederne i København og Aarhus går hver sin vej
Endnu for ti år siden skulle man til Aarhus for at finde landets dyreste ejerlejligheder. Det er langt fra tilfældet nu. Det københavnske...
Steffen-Bang-Olsen
Udlejers genudlejningspligt
Udlejer er underlagt en række forpligtelser, når en lejer fraflytter et lejemål. Det gælder som udgangspunkt, at en lejer er forpligtet...