Sponseret indhold

I alt har syv virksomheder samarbejdet med seks byer om at udvikle og teste AI-værktøjer til bæredygtig byplanlægning i AI4Cities-projektet.

Kunstig intelligens er et vigtigt værktøj i kampen for at sænke byernes energiforbrug og CO2-udledning. Gennem AI4Cities-projektet har Copenhagen Solutions Lab undersøgt, hvordan kunstig intelligens kan bruges i København, og i den forbindelse har tre startup-virksomheder fået mulighed for at teste deres AI-baserede klimaløsninger i kommunen.

”København arbejder hele tiden med nye innovative løsninger for at nå målet om klimaneutralitet. Sammen med andre europæiske byer, har vi opfordret tech-virksomheder til at byde ind med løsninger på, hvordan vi kan bruge AI til at gøre byer endnu mere bæredygtige,” siger Tina Hjøllund, som er projektleder hos Copenhagen Solutions Lab.

De tre startups er udvalgt blandt de over 100 virksomheder, som har deltaget i AI4Cities-projektet. Udvælgelsesprocessen er sket på baggrund af potentialet for innovation, muligheden for op-skalering og klimaeffekten, samt ud fra behovet i Københavns Kommune.

Solenergi, ventilation og CO2-udledning
En af virksomhederne er norske Holoni, hvis software kan forudsige potentialet for energiproduktion via solceller på byens tage, og sammenholde det med bygningernes forbrug. På den måde kan softwaren bruges til at danne et overblik over det potentielle salg af energi fra de enkelte bygninger.

”I pilotprojektet med Holoni har vi anslået muligheden for en massiv udvidelse af solenergien i København. Vi har lavet analyser, hvor vi blandt andet ser på byens samlede potentiale og udpeger de bygninger, der bedst egner sig til at producere solenergi,” siger Theis Hybschmann Petersen, energiekspert hos Københavns Ejendomme.

Den italienske virksomhed Enerbrain har ligeledes testet deres løsning, som går under navnet Spike. Spike-softwaren kan ved hjælp af data om brugen af en bygning finde besparelsespotentialet for varme- og ventilationsanlæg, uden at det rammer komforten.

”Enerbrains løsning ser ud til at være let at bruge i mange forskellige slags bygninger. Samtidig er løsningen relevant på tværs af mange forskellige regioner,” siger Theis Hybschmann Petersen.

Den sidste AI-løsning, som blev testet i København, kaldes C-IN.City. Løsningen kan ved hjælp af kunstig intelligens og forskellige former for åbne data om byen, udregne CO2-udledningen fra bygninger og trafik. Den viden kan bruges til at udpege indsatsområder i byen.

Seks byer og syv virksomheder
AI4Cities er et internationalt EU-støttet projekt, og København er ikke den eneste by, hvor startup-virksomheder har testet deres løsninger. Udover København har Stavanger, Helsinki, Tallinn, Paris og Amsterdam også deltaget i projektet. I alt har 7 forskellige virksomheder deltaget og testet deres AI-baserede løsninger inden for energifeltet eller mobilitetsfeltet. For de enkelte virksomheder har projektet medvirket til, at de har haft mulighed for at afprøve deres produkt i virkeligheden og foretage justeringer med input fra byerne, inden det kommer på markedet. For Københavns Kommune har processen i projektet bidraget med vigtig viden i forhold til et eventuelt kommende udbud.

Læs mere på www.cphsolutionslab.dk

MEST LÆSTE