Hidtil har eksempelvis vandværker valgt leverandør efter den smarteste og måske mest prisgunstige måler samt ikke mindst følgeomkostninger af valget til eksempelvis aflæsningsmetode. For ingen har indtil dato tilbudt en fuldautomatisk målerløsning, hvor man via en app kan aflæse et nøjagtigt forbrug her og nu og hvor eventuelle fejlmeldinger helt ned til den enkelte husstand detekteres af kunstig intelligens, der automatisk fanger uregelmæssigheder. Det har distributørgiganten Saint-Gobain nu løst – og det kan føre både store omkostningsbesparelser med sig og langt bedre, forbrugervenlige løsninger end man har kendt det til dato.
Med en ny bimålerløsning til ejendomsbranchen cementerer Saint-Gobain sin position på det danske marked for måling og registrering af vand- og energiforbrug, og fastslår dermed også sin tese om sammenhæng mellem løsningerne.
”Vi har allerede tegnet de første kontrakter, og er godt på vej, fordi de nye bimålere passer rigtig godt ind i vores synergi omkring hele vores vvs-sortiment og strategi i vores tilgang til at betjene landets professionelle vvs-firmaer”, indleder Steen Christoffersen, Head of loT hos Brødrene Dahl og Saint-Gobain loT Solutions. Når vi i hverdagen lukker op for vandhanen, skyller ud i toilettet eller tager et brusebad, er det de færreste, som skænker teknologien bag mange tanker – men det gør de i koncernen Saint Gobains forholdsvis nye afdeling kaldet loT Solutions. Herhjemme har Saint-Gobain bl.a. Brødrene Dahl, som er Danmarks største grossist på VVS samt Vand og Kloak. Investeringen har bragt koncernen frem i forreste frontlinje med den nyeste og mest Innovative teknologi til fordel for forsyningsselskaber og disses forbrugere.
“Filosofien er at tilbyde forsyningsselskaberne mere fleksibilitet og mindre binding, samt selvfølgelig en markant bedre kundeservice. Det gælder både aflæsning og alarmering, hvis der er uregelmæssigheder og det helt smarte er, at man med vores løsning ikke er stavnsbundet til nogen hardwareenhed, men kan koble mange forskellige enheder på nettet og samle data fra disse”, siger uddyber Steen Christoffersen.
Giver store besparelser
Det betyder meget store besparelser og et bedre system for forsyningsselskaberne, store som små. Med elektroniske forbrugsmålere får disse selskaber ikke alene bedre og mere valide data at arbejde med, de kan desuden hurtigt registrere unormale forhold, eksempelvis et lækkende vandrør eller et konstant løbende toilet og give forbrugeren besked så det kan blive udbedret. Forretningsområdet med fleksible, innovative losninger til forsyningssektoren og facility management har man forankret i afdelingen Brødrene Dahl Smart Forsyning, som Saint-Gobain loT leverer gennemtænkte og sammenhængende løsninger til.
Innovative løsninger giver konkurrencemæssige fordele
For nylig har Saint-Gobain indledt et samarbejde med Aguardio, som primært arbejder med smarte løsninger inden for brusebad og besparelser i forbindelse med vand og energi – herunder en uhyre smart lækagesensor, der blot fæstnes til toilettets vandrør, hvorefter den automatisk alarmere, begynder at løbe. For et løbende toilet kan nemt koste forbrugeren rigtigt mange penge ”lige ud i toilettet”.
“Fordi denne sensor ’lytter’ på røret er den i stand til at afgøre om toilettet fungerer korrekt. En tilsvarende sensor kan sættes op i brusekabinen. Den ’advarer’ så forbrugeren, hvis brusebadet varer for længe med en høflig henstilling om at blive færdig. Det, der på engelsk hedder nudging”, pointerer Steen Christoffersen.
Stor succes i Danmark
Efter blot 24 måneder på det danske marked har de mange tiltag allerede båret frugt i branchen. Således har Saint-Gobain eksempelvis indgået en aftale om levering af en løsning til aflæsning af forbrug hos flere end 50.000 forbrugere hos VandCenter Syd i Odense, der frem mod 2024-25alle får nye digitale, fjernaflæste vandmålere. Og allersenest har virksomheden indgået en aftale med et større dansk vandforsyningsselskab med +15.000 forbrugere.
“Vi har indgået aftaler med godt 35 forsyningsvirksomheder på de 24 måneder. Vores nye softwareplatform kan imidlertid bruges til mange flere ting, og vi lancerer blandt andet en avanceret fugtmåler, som forsikringsselskaber og byggeindustrien kan profitere stort på”, forklarer Steen Christoffersen.
Smart Homes til Smart Cities
Begrebet Smart Homes er absolut ikke fremmed for hverken Brødrene Dahl Smart Forsyning eller Saint-Gobain IoT Solutions. Derfor er Steen Christoffersen heller ikke bange for at tage dette begreb i munden, når han skal beskrive nogle af de nye løsninger, som virksomhedens kunder allerede er blevet præsenteret for.
“Hvor kommer fugtmåleren ind i billedet, når vi ellers taler om vandmålere? Alt det, vi allerede har etableret med vores software og det bestående DNA som distributør. måden at arbejde med leverandører på leder automatisk tankerne hen mod andre områder, hvor man også anvender loT (internet of thlngs. red.) og har behov for smart sensor teknologi – nemlig i Smart Homes. Har man eksempelvis været udsat for en vandskade, og i forbindelse med affugtningsprocessen opsætter en fugtmåler, kan man via en matematisk model beregne, hvor lang tid afhjælpningen af vandskaden vil tage med vores løsning. Samtidig bliver man i stand til at bedømme fugtmålernes effektivitet. Dermed får forsikringskunden en bedre oplevelse af forløbet omkring skaden, forsikringsselskabet behøver ikke udsende en fugttekniker hele tiden, fordi de får daglige målinger af affugtningens effektivitet. Og efterfølgende kan man lade fugtmåleren sidde for at vurdere eventuelle følgeskader. Dermed får alle interessenter et langt bedre overblik over fugtskader, end man har haft før – det sparer utrolig meget tid og rigtigt mange penge”, forklarer Steen Christoffersen.
Matematiske modeller registrerer afvigelser
Brug af matematiske modeller til vurdering af store datamængder og til at finde frem til selv ganske små afvigelser er både velkendt og forholdsvis udbredt. Men ganske få – om nogen overhovedet – har tidligere anvendt matematiske analysemodeller på helt almindelige forbrugsmålerdata.
“Det indebærer, at vi begynder at bruge data på en helt anden måde, end vi er vant til i denne branche. Blandt andet bliver det muligt at registrere forskellige former for alarmer. Fx hvis en forbrugers vandforbrug pludseligt stiger. eller der bruges vand på ’unormale’ tidspunkter, der kan skyldes en lækage eller et konstant løbende toilet. Eller at man pludseligt er begyndt at tage længere brusebade”, påpeger Steen Christoffersen og tilføjer ”Løsningen indebærer, at forbrugeren kan alarmeres automatisk, for eksempel per sms og kan tjekke op på tingene, inden man ender med en stor, træls regning”.
Væk fra de proprietære løsninger
Uanset om det handler om at overvåge forbruget af vand eller forskellige energiformer, fugt i bygninger generelt og/eller i forbindelse med vandskader, brusebadets længde eller noget helt femte er det ifølge Steen Christoffersen essentielt at det foregår på en innovativ og intelligent måde, så man ikke fokuserer på enkeltstående løsninger, men inddrager hele ’fødekæden’ og hele paletten af mulige produkter, der kan udstyres med en sensor, som melder en måling tilbage til en server på nettet.
”Når vi taler om platforme er det uhyre vigtigt at man medtager både netværk, sensorer og måleteknik, og kommer væk fra proprietære løsninger, der ikke kan ’tale’ sammen. Standarder for kommunikation mellem de forskellige producenters platforme er et virkelig godt sted at starte, når man taler om Smart Homes og Smart Cities”, slutter Steen Christoffersen, der gerne stiller sig forrest i bestræbelserne for at udvikle sådanne standarder.