Sponseret indhold

Intelligent belysning der gør en forskel

Thor er en gadelampe, der blev designet specielt til Københavns Kommune. Thor produceres af Thorn Lighting.

Af:

Teknologi og design skal gå hånd i hånd, når der skal udvikles nye lysarmaturer. Det er visionen fra Lyhne Design, der blandt andet har designet solcelle-drevne lamper, der kan generere sin egen energi.

Intelligent design inden for belysning er mange ting. Det er ikke kun et spørgsmål om at benytte de nye teknologier, der er til rådighed, eller lave designet så visuelt flot som muligt.

Hos den danske virksomhed Lyhne Design har de stort fokus på at få teknologien integreret i designet, som de eksempelvis har formået med gadelampen Thor, der er designet specielt til Københavns kommune som en del af deres ambitiøse plan om at blive CO2-neutrale i 2025.

Asima er en stand-alone solcelledrevet parklygte, der genererer sin egen energi i løbet af dagen og lyser hele natten.

Den intelligente SMART CITY teknologi er skjult under en plastic top, hvorigennem lampen kan modtage og sende signaler, så man undgår at ødelægge designet ved at fastsætte udvendige antenner på lampen.

”Der er flere smarte ting i det her. Hver eneste lampe er intelligent og kan styres individuelt, så man kan bestemme, hvor meget lys der skal være, og hvornår det skal være. Det er jo oftest det, som det handler om. At finde en måde at spare energi på. Lampen giver tilbagemeldinger om den har det energiforbrug og de besparelser, som man forventer,” forklarer Morten Lyhne, der er grundlægger af Lyhne Design.

SMART CITY teknologien i lamperne sammen med deres placering gør dem også velegnet til en lang række andre ting. Der kan for eksempel installeres kameraer, der kan skabe tryghed for borgerne, og lamperne er godt placeret i forhold til forureningsmålinger samt trafikregulering.

Solenergi er fremtiden
Lyhne Design var nogle af de første til at designe en udendørslampe med LED som lyskilde tilbage i 2008. Der var en udbredt skepsis mod teknologien, lige da den kom frem, men i dag er alle udendørslamper baseret på LED.

For Morten Lyhne er det vigtigt at have modet og visionerne til at tænke fremadrettet i en ellers konservativ branche. Det er for ham, det der er spændende ved at være industriel designer.

”Man har en mulighed for at gøre en forskel. De her lamper skal stå i gadebilledet de næste 20-30 år, og de skal jo følge med tiden. Derfor er det vigtigt, at de passer ind i gadebilledet, men designet må også gerne afspejle, at det er baseret på ny teknologi. Vi gør meget ud af at have fingeren på pulsen, hvad angår ny teknologi. Vi deltager i innovationsnetværk inden for lys og smart teknologi og samarbejder med forskere og innovative virksomheder.”

Lige nu har Lyhne Design særligt fokus på deres design af solcelledrevne lamper og master, der produceres af den danske virksomhed Suncil. Produkterne opsamler energi fra solen i løbet af dagen, der kan bruges til at lyse hele natten.

Ella er en pullert, hvor ambitionen er at integrere flere funktioner, så den kan bruges til at øge trafiksikkerheden ved ubevogtede fodgængerovergange. Ella produceres af Prisma Light.

Det er et marked, som de forventer sig meget af, og deres Asima Sun parklygte benyttes allerede ved øde busstoppesteder i Danmark, hvor der ikke tidligere var mulighed for lys på grund af manglende elektricitet. Solcellemasten Suncil Triangular er populær i Mellemøsten, fordi solcellepanelerne er placeret vertikalt.

”Når 5G netværket for alvor begynder at blive rullet ud, kræver det mange flere antenner, der står tættere på hinanden, og så er det jo smart, hvis den energi der skal til, kan tages fra den nærmeste solcellemast, hvor der både er plads til antenne og teknologi. I MENA-regionen er den her teknologi for alvor ved at blomstre op, fordi de ikke har en stor infrastruktur af kabler. Når der anlægges en ny vej, er der ingen kabler, og der er langt til strøm. Her gør solcellerne en kæmpe forskel, ikke mindst regionens klima taget i betragtning. Generelt tror vi på, at solcelleteknologien kan være en væsentlig faktor i hele SMART CITY udviklingen de kommende år,” lyder vurderingen fra Morten Lyhne.

Mest læste på BusinessReview.dk

_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
etf_
🔊 Nyt afsnit af "Energi til Fremtiden" – Uudnyttet potentiale i overskudsvarme
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet

Se mere på lyhnedesign.com

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...