Sponseret indhold

Innovative løsninger på hverdagens udfordringer

Af:

Saint-Gobain IoT Solutions har på kort tid udviklet en række løsninger inden for fjernaflæsning af forbrug samt alarmering ved afvigelser af det normale. Bagved ligger uhyre avanceret matematik og IT.

De fleste af os husker endnu dengang, det blev muligt at foretage selvaflæsning af forbruget af vand og varme, og (i første omgang) indtelefonere aflæsningerne. Senere kom Internettet til – og i dag er det ganske få forbrugere, som nogensinde selv aflæser deres målere. Det foregår fuldautomatisk, visse steder endog dagligt eller hyppigere ved mistanke om unormale forhold. Og de færreste skænker teknologien bag mange tanker – men det gør de i koncernen Saint Gobains forholdsvis nye afdeling kaldet IoT Solutions med 18 danske medarbejdere.

Herhjemme har Saint-Gobain bl.a. Brødrene Dahl, som er Danmarks største grossist på VVS samt Vand og Kloak. Investeringen har bragt koncernen frem i forreste frontlinje med den nyeste og mest innovative teknologi til fordel for forsyningsselskaber og disses forbrugere. ”Filosofien er at byde selskaberne mere fleksibilitet og mindre binding, samt selvfølgelig en markant bedre kundeservice. Det gælder både aflæsning og alarmering, hvis der er uregelmæssigheder – og det helt smarte er, at man med vores løsning ikke er stavnsbundet til nogen hardware-enhed, men kan koble mange forskellige enheder på nettet og samle data fra disse”, siger Steen Christoffersen, Head of IoT hos Brødrene Dahl og Saint-Gobain IoT Solutions.

”Det vil betyde meget store besparelser og et bedre system for forsyningsselskaberne, store som små. Med elektroniske forbrugsmålere får forsyningsselskaberne ikke alene bedre og mere valide data at arbejde med, de kan desuden hurtigt registrere unormale forhold – eksempelvis et lækkende vandrør eller et konstant løbende toilet – og give forbrugeren besked så det kan blive udbedret. Igennem Brødrene Dahl kan vi bringe løsningen ud til vvs-firmaer og forsyningsselskaber i hele landet. Mange af dem har i dag forældet eller proprietær teknologi. Det vil vi sammen med Brødrene Dahl gerne ændre”.

Forretningsområdet med fleksible, innovative løsninger til forsyningssektoren og facility management har man forankret i afdelingen Brødrene Dahl Smart Forsyning, som Saint Gobain IoT leverer gennemtænkte løsninger til.

Innovative løsninger giver konkurrencemæssige fordele
Med opkøbet af et softwareselskab med speciale i IoT og ansættelse af en erfaren leder fra softwarebranchen, markerede Saint-Gobain/Brødrene Dahl tydeligt deres stærke ambitioner om at indtage nye områder. Hermed fører virksomheden registrering af forbrug af vand/varme ind i den digitale tidsalder med en række løsninger, som både er til gavn for forsyningsselskaberne og forbrugerne. At man desuden har etableret et omfattende samarbejde med studerende fra DTU, der arbejder med kunstig intelligens, bidrager kun til at forstærke dette DNA.

”Vi har undervejs i dette udviklingsforløb gjort os rigtigt mange tanker om, hvilken teknologi vi skulle basere vore løsninger på. Samtidigt blev der indgået en række partnerskaber med hensyn til de målere, vi ønskede at basere løsningerne på, det netværk og dataoverførslen samt den platform, der binder det hele sammen ”i skyen”. Og samtidigt ville vi gerne give de eksisterende kunder hos Brødrene Dahl og deres vvs-virksomheder de fordele, som de nye løsninger giver. I 2021 var vi otte medarbejdere, nu er vi 18”, uddyber Steen Christoffersen.

Stor succes i Danmark
Efter blot 18 måneder på det danske marked har de mange tiltag allerede båret frugt i branchen. Således har virksomheden eksempelvis indgået en aftale om levering af en løsning til aflæsning af forbrug hos flere end 50.000 forbrugere hos VandCenterSyd i Odense, der frem mod 2025 alle får nye digitale, fjernaflæste vandmålere.

”Vi har desuden indgået aftaler med godt 20 andre forsyningsvirksomheder på de 18 måneder. Vores nye softwareplatform kan imidlertid bruges til mange flere ting, og vi lancerer blandt andet en avanceret fugtmåler, som forsikringsselskaber og byggeindustri kan profitere stort på”, forklarer Steen Christoffersen, Saint-Gobain IOT Solutions

Smart Homes til Smart Cities
Begrebet Smart Homes er absolut ikke fremmed for hverken Brødrene Dahl Smart Forsyning eller Saint-Gobain IoT Solutions. Derfor er Steen Christoffersen heller ikke bange for at tage dette begreb i munden, når han skal beskrive nogle af de nye løsninger, som virksomhedens kunder ganske snart vil blive præsenteret for.

”Hvor kommer fugtmåleren ind i billedet, når vi ellers taler om vandmålere? Alt det, vi allerede har etableret med vores software og det bestående DNA som distributør, måden at arbejde med leverandører på leder automatisk tankerne hen mod andre områder, hvor man også anvender IoT (internet of things, red.) og har behov for smart sensorteknologi – nemlig i Smart Homes. Har man eksempelvis været udsat for en vandskade, og i forbindelse med affugtningsprocessen opsætter en fugtmåler, kan man via en matematisk model beregne, hvor lang tid afhjælpningen af vandskaden vil tage med vores løsning. Samtidig bliver man i stand til at bedømme fugtmålernes effektivitet. Dermed får forsikringskunden en bedre oplevelse af forløbet omkring skaden, forsikringsselskabet behøver ikke udsende en fugttekniker hele tiden, fordi de får daglige målinger på affugtningens effektivitet. Og efterfølgende kan man lade fugtmåleren sidde for at vurdere eventuelle følgeskader. Dermed får alle interessenter et langt bedre overblik over fugtskader, end man har haft før – det sparer utrolig meget tid og rigtigt mange penge”, forklarer Steen Christoffersen.

Matematiske modeller registrerer afvigelser
Brug af matematiske modeller til vurdering af store datamængder og til at finde frem til selv ganske små afvigelser er både velkendt og forholdsvis udbredt. Men ganske få – om nogen overhovedet – har tidligere anvendt matematiske analysemodeller på helt almindelige forbrugsmålerdata.

”Det indebærer, at vi begynder at bruge data på en helt anden måde, end vi er vant til i denne branche. Blandt andet bliver det muligt at registrere forskellige former for alarmer. Fx hvis en forbrugers vandforbrug pludseligt stiger, eller der bruges vand på ”unormale” tidspunkter, der kan skyldes en lækage eller et konstant løbende toilet. Eller at man pludseligt er begyndt at tage længere brusebade”, påpeger Steen Christoffersen. Løsningen gør, at forbrugeren kan alarmeres automatisk, for eksempel per sms og kan tjekke op på tingene, inden man ender med en stor, træls regning.

Forbedrer bæredygtigheden
Ved at overvåge forbruget konstant og digitalt kan man hjælpe forbrugeren til en mere bæredygtig adfærd -Eksempelvis ved at klarlægge, hvornår og hvor længe man bruger vand.

”Måske bliver vand en knap ressource på et tidspunkt, men i mange tilfælde vil den viden, vores løsninger kan give forbrugerne, hjælpe dem med at indtage en mere bæredygtig holdning baseret på konkret viden om egen adfærd. Men disse data indebærer at vi sammen med vores egen datalogger og adgang til forbrugsmåleren i realiteten kan lave et fordelingsregnskab til boligblokke”, fremhæver Steen Christoffersen afslutningsvis

Med en totalløsning fra Saint-Gobain IoT Solutions får forsyningsselskaberne en række fordele, bl.a.:

  • Indstille forskellige tidsintervaller for aflæsning, fx minutter, timer, dage eller måneder
  • Eksportere data til ønsket filformat og afregning
  • Se alle vandmåleres placering på Google Maps
  • Klikke på kortoversigten i Google Maps og se relevante data ved den enkelte installation
  • Modtage alarmer øjeblikkeligt og underrette forbrugere hurtigere

Saint-Gobain koncernen globalt

  • Mere end 166.000 ansatte i hele verden
  • Årlig omsætning på 329 mia. kroner
  • Arbejder i 75 lande

Læs mere på www.saint-gobain.dk

Når man skal ud på markedet for at finde en digital vandmåler, der kan sidde hos kunden i mere end 10 år, skal man være sikker på, at den man handler med, kan og vil stå inde for det produkt, som de ønsker at levere til os

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...