Sponseret indhold
Jesper_Skou_Juni21_014-PRIMARY
Jesper Skou, direktør i Siemens Smart Infrastructure

Intelligente bygninger og den energieffektivisering, de baner vejen for, fremmer ikke kun den grønne omstilling, men gør også virksomheden mere sikker og attraktiv både for medarbejdere og investorer, siger Jesper Skou, direktør i Siemens Smart Infrastructure.

Den smarte by adresserer flere af vores udfordringer på samme tid. For eksempel kan intelligente bygninger og den forbedrede energieffektivisering, de giver mulighed for, slå i hvert fald to meget store fluer med ét smæk, forklarer Jesper Skou, som står i spidsen for mere end 300 medarbejdere, der arbejder målrettet inden for energirenovering, bygningsautomatik, Smart Grid og energiautomatiseringer: 

”De intelligente bygninger fremskynder både den grønne omstilling og gør det mere attraktivt at være i virksomhedens bygninger for medarbejderne.”

Stor gevinst med enkle greb
Aktuelt håndterer Siemens Smart Infrastructure dataopsamling for omkring 1.000 kunder alene i Danmark, og ifølge Jesper Skou har Siemens Smart Infrastructure i løbet af de sidste 10 år lavet energirenoveringer for omkring en milliard kroner for eksterne kunder.

”Energirenoveringerne nedbringer typisk energiforbruget med 20-40 procent. Det er kendt teknologi, der kan udnyttes her og nu, så vi med enkle greb kan bidrage til at nå Danmarks samlede ambition om en CO2-reduktion på 70 procent, fordi der bliver brugt så meget energi i bygninger.”

Siemens har blandt andet hjulpet kunder som Frederiksberg Centret og Ballerup Centret til store energibesparelser og reduktion i CO2-udledningen.

Nyeste løsning fra Siemens er Building X, som kan give en række analyser, der skaber nye indsigter for bygningsejere.

Bygninger som buffer
Med sensorer, målere, dataopsamling og intelligens rustes stadig flere store bygninger i disse år til at spille en mere aktiv rolle i det samlede energisystem.

”For Siemens Smart Infrastructure handler meget af vores arbejde om, hvordan den intelligente, energieffektive bygning kan bidrage til en mere stabil og sikker distribution af strøm til hele samfundet. Bygninger tegner sig for en stor del af vores energiforbrug og udgør – med de rette løsninger – en stærk og tilgængelig buffer i elforsyningen,” siger Jesper Skou.

Når strømforbruget i erhvervslivet og de private hjem peaker – måske er vinden tilmed svag, og så skal vi også på sigt lige have ladet en million elbiler på samme tid – kan større bygninger træde til ved at skrue lidt ned for sine største strømforbrugere, for eksempel anlæg til ventilation og køling. Men der er mange flere muligheder, man måske ikke lige tænker over.

”Fleksibiliteten kan også bestå i, at et stort shoppingcenter, der måske har et par hundrede elbiler parkeret ved ladestandere, halverer ladetrykket i korte perioder. Omkostningen eller ubehaget for brugerne er minimalt, hvis det da overhovedet bemærkes, men effekten på det samlede el-system er mærkbar. Men det er en balancegang. Halveret ladetryk er ikke godt, hvis du står på en lynladerplads i Halskov og tripper for at køre videre. Fleksibilitet skal udnyttes intelligent.”

Fleksibilitet til rådighed
Etableringen af et økonomisk økosystem i en mere fleksibel el-distribution er mulig, fordi Energinet, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur, og distributionsselskaberne er villige til at betale bygningsejerne for at være fleksible.

”Som bygningsejer bliver du betalt for at forpligte dig til at stille fleksibilitet til rådighed på et senere tidspunkt, uanset om din fleksibilitet bliver udnyttet eller ej. For at kunne komme med et bud på din fleksibilitet, skal du have viden om, hvor meget fleksibilitet, du har mulighed for at stille med om 24 timer, og den viden kræver data og intelligens.”

Digital tvilling
Bygningsejere har altså brug for detaljeret viden om, hvordan deres bygninger i for eksempel shoppingcentre, lufthavne og store erhvervsejendomme fungerer.

”Tidligere var vi begrænset af mange analoge målere, men nu har vi i mange år haft digitale målere og kan strukturere dataopsamlingen, så vi kan få viden og indsigt,” siger Jesper Skou.

Et centralt værktøj i udviklingen af intelligente bygninger er de såkaldte digitale tvillinger.

”Helt enkelt er en digital tvilling en digital model, hvor man meget præcist kan simulere brugen af bygningen og se, hvor der under forskellige forhold vil være udfordringer med temperatur, ventilation og indeklima. Det gør det nemt og overskueligt for bygningsejeren at drive sin bygning effektivt og stille fleksibilitet til rådighed.”

Energirenoveringerne nedbringer typisk energiforbruget med 20-40 procent. Det er kendt teknologi, der kan udnyttes her og nu, så vi med enkle greb kan bidrage til at nå Danmarks samlede ambition om en CO2-reduktion på 70 procent, fordi der bliver brugt så meget energi i bygninger.

MEST LÆSTE