Sponseret indhold

Når innovation forpligter

Eva og Bjørn Wennerwald, grundlæggerne af Wavecare, her fotograferet i deres Wavecare Lab, hvor der udvikles og testes før det implementeres på verdens sygehuse.

Af:

Med sine sansebaserede teknologier gør den danske virksomhed Wavecare det mere behageligt for fødende og psykiatriske patienter at opholde sig i sundhedssektorens fysiske rum. Løbende feedback fra brugere og personale, positive forskningsresultater og stigende eksport til udlandet vidner om, at 20 års innovation og tålmodighed har været umagen værd, og nu er der ingen vej tilbage for ægteparret bag Wavecare. Det er bare at fortsætte.

Det sker, at en psykiatrisk patient i fremskridt finder kræfterne og tager sig tiden til at komme i kontakt med Wavecare – og sige tak.

”Det er en nærmest ubeskrivelig anerkendelse at få. Det er en oplevelse, som hver gang sætter sine spor i os og giver os mere energi til at fortsætte vores vigtige arbejde. I de øjeblikke bliver man for alvor mindet om, at man i kraft af sin innovation nu har fået en stor forpligtelse til at blive ved og konstant gøre sine løsninger bedre, fordi der er mennesker i den anden ende, hvor det er en del af deres behandling.”

Ordene kommer fra Bjørn Wennerwald, som driver Wavecare sammen med sin hustru Eva. Igennem 20 år har de udviklet audiovisuelle løsninger, der ved at kombinere lyd, lys og naturfilm skaber ro for sårbare mennesker i sundhedssektoren. Wavecares professionelle sanserum til psykiatrien er i skrivende stund etableret på 83 psykiatriske afsnit i Danmark, hvor de hjælper patienter med at finde ro, og Wavecares beroligende sansefødestuer implementeres på stadig flere fødegange, fordi de i studier har vist sig at nedbringe risikoen for akutte kejsersnit og mindske stress hos såvel fødende som pårørende og medarbejdere på fødeafdelingen.

”Sanserummet og sansefødestuen er umiddelbart meget forskellige specialeområder, men substansen i dem er den samme: Med få virkemidler kan de fjerne den kliniske, kolde, for nogle mennesker skræmmende, arkitektur, der kan være på en fødestue eller en psykiatrisk afdeling,” siger Bjørn Wennerwald.

En tryg flugt fra virkeligheden
Eva og Bjørn Wennerwald har valgt at eje og drive virksomheden selv, og i disse år viser deres idealisme og kompromisløshed positive resultater.

”Havde vi haft investorer, var vi sikkert døde og borte, da de ikke havde haft samme tålmodighed. I dag føles det godt at være 100 procent selvejende og have kontrol over rettigheder til software, musik, billeder og egne komponenter. Det var ikke let at nå hertil. Det har været en hård rejse, men gjort os stærkere og holdt os til ilden,” siger Bjørn Wennerwald.

Wavecare startede med en vision om at lave sansestimulerende naturfilm, som skulle have en beroligende effekt på mennesker. Bjørn Wennerwald arbejdede dengang som fotograf og løste blandt andet opgaver for Lundbeck, når medicinalvirksomheden skulle illustrere effekten af sine antidepressive præparater.

”Jeg rejste rundt i verden og fik gennem samtaler med patienter og klinikere indsigt i, hvad psykiatri er. Jeg fandt ud af, at den verden, de søgte, var den, jeg kunne skabe gennem mine visualiseringer. 

Få altafgørende parametre
Det er vigtigt for Wavecare at skabe en tryg audiovisuel verden, som er enkel i sin tilgang og kan påvirke på tværs af diagnoser.

”Hjernen reagerer positivt, når patienten oplever Wavecare, ved at aflede fra urolige tanker. Gennem årene er vi på baggrund af forskning og dialog med brugere og klinikere kommet frem til helt essentielle parametre, der skal være opfyldt i sammensætningen af Wavecares programmer. Dette skaber mulighed for, at sårbare mennesker kan føle sig trygge, når uroen melder sig, og give den psykiatriske patient et værktøj til bedre håndtering af sanseinput. Derfor værner vi meget om de temaer, vi har udviklet, som formidler positiv effekt.”

Filmene ledsages af speciel beroligende musik skrevet sammen med en amerikansk komponist, som Wavecare har arbejdet fast sammen med gennem mange år, og som skaber den vigtige balance mellem det visuelle og det auditive. Ud over de professionelle Wavecare-sanserum med en teknologi, der kontrollerer lys, lyd og naturfilm, tilbyder Wavecare også beroligende TV-kanaler til sengestuer med programmer til f.eks. opvågning og søvn – en løsning som bl.a. Slagelse Psykiatri Sygehus har haft stor glæde og effekt af på 200 sengestuer.

Samtidig får patienter under indlæggelse tilbudt at få Wavecare beroligende app med hjem til det videre behandlingsforløb uden beregning. Ønsket med dette er at give patienten et værktøj, som måske kan bidrage til færre genindlæggelser. ”Det har vi valgt at gøre, fordi vi ejer alle rettigheder. Det har gavnet mange patienter – og lige den del gøres ikke op i penge,” smiler Bjørn.

Her ses den tydelige forskel før og efter Wavecare Fødestue koncept – gennem Wavecare teknologi, skabes der trygge rammer for fødende, pårørende og personale.

Vælges af næsten alle fødende
Sansefødestuen består af strategisk placerede lamper, en lysskærm, der skaber dynamik i rummet, og en betjeningsenhed på væggen, der i kraft af systemets software er nem at benytte for jordemoderen og evt. partneren. Rummet står til hver ny fødsel klar med et velkomst-tema, så den fødende ikke ankommer til et koldt og klinisk miljø. Herefter kan temaer vælges alt efter fødslens forskellige faser.

”For eksempel har vi en åndedrætsøvelse, hvor rummet bliver turkisblåt og fyldes med lyden af bølger, der slår ind i en bestemt takt, hvilket leder den fødende til at trække vejret i samme rytme, og som er med til at understøtte fokus.”

På de fødeafdelinger, hvor sansefødestuen er installeret, bliver den valgt af 93 procent af de fødende.

”Det er meget få, der vælger sansefødestuen fra. Selv om de fødende aktivt vælger løsningen til, siger mange af dem bagefter, at de ikke bemærkede det, fordi systemet skaber den perfekte balance i rummet, så de hverken bliver over- eller understimuleret. Lige der er det lykkedes os at understøtte den gode fødselsoplevelse.”

Uden OPI var der ikke noget Wavecare 
Ud over en god idé, tålmodighed og flid kræver det frem for alt opbakning fra det offentlige sundhedsvæsen, hvis man vil skabe nye sundhedsløsninger, der holder i længden. Ifølge Wavecare er der god grund til at hylde den danske praksis med offentlig-privat innovation (OPI), men det er samtidig også en samarbejdsform, der løbende skal monitoreres, analyseres og vedligeholdes, så den ikke løber løbsk ad forkerte spor, der ikke tjener patienternes sag, mener Wavecare.

”Vi har gennem årene haft stor gavn af vores samarbejde med forskellige klinikere, organisationer og clusters. Det har givet os mange muligheder for at møde fagfolk, blive klogere, synliggøre os selv og stille os kritisk til det, vi laver.”

Wavecare har også inspireret mange, hvor andre lignende projekter er opstået. 

”Vi rydder op efter kuldsejlede projekter, da de måske ikke var gennemtænkt og for dårligt eksekveret. Måske har det danske sundhedsvæsen brug for at foretage en kvalitetssikring og gennemskuelighed af alle de projekter, der efterhånden er i gang, så de ikke blandes sammen og derved er svære at skelne imellem. Det er evidensen, som er den afgørende faktor. Den har Wavecare, hvilket giver os adgang til sundhedssektoren over alt i verden, ud over at vores løsninger selvfølgelig skal være driftssikre, enkle at implementere og betjene,” siger Bjørn Wennerwald.

15 sanserum i Lyon
Det er evidensen, der er grundlag for Wavecares stigende eksport. I dag findes Wavecares sundhedsløsninger i Asien, Nordamerika, Europa og snart også Mellemøsten. Aktuelt bruger Wavecare mange kræfter på et samarbejde med et psykiatrisk hospital i Lyon, hvor der skal etableres 15 permanente sanserum det næste halve år.

”Nu skal de positive effekter fra Danmark overføres til det franske sundhedssystem, og det giver os endnu en forpligtelse som følge af vores egen innovation. For én ting er at udvikle en løsning i samarbejde med danske fagfolk på de afdelinger, hvor løsningen skal bruges. Noget andet er at få andre til at lære og forstå. Derfor arbejder vi nu på at integrere deling af studier og erfaringer i vores software, så brugere uanset geografi er klædt på til at få maksimalt udbytte at vores løsninger.”

Wavecare beroliger patienter uden anvendelse af medicin. I 20 år har virksomheden arbejdet med at skabe løsninger for patienter og personale, som reducerer stress ved hjælp af musik, lyd, lys og de særlige film, Wavecare selv optager og får komponeret musik til.

Psykiatri: Wavecare Sanserum skaber rammen i det rum, som er afgørende for, at en patient kan finde ro. Wavecare Sanserum er i dag en vigtig del af behandlingstilbuddet på mange psykiatriske afdelinger.

Obstetrik: Wavecare Sansefødestue kan reducere brugen af ve-stimulerende medicin og risikoen for akut kejsersnit. Det viser forskningsresultater fra forskere på Nordsjællands Hospital og DTU, som er offentliggjort i Amerikanske Nature – International Journal of Science.

Se mere på www.wavecare.dk

Sanserummet og sansefødestuen er umiddelbart meget forskellige specialeområder, men substansen i dem er den samme: Med få virkemidler kan de fjerne den kliniske, kolde, for nogle mennesker skræmmende, arkitektur, der kan være på en fødestue eller en psykiatrisk afdeling

Mest læste på BusinessReview.dk

Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: TIDSBEGRÆNSEDE LEJEAFTALER ER IKKE UNDERLAGT EN 2-ÅRSREGEL
thumbnail_20220223_JSU0133
Betalingsløsninger suger alt for mange penge ud af forretningen
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...