Sponseret indhold

Når en life science virksomhed viser sig som en sand lifesaver i nødens stund

Jakob Gudbrand, der siden januar i år har været President

Af:

Covid-pandemien har bragt det fineste og bedste frem inden for medicinal, biotek, forskere, læger og sundhedspersonale. En vigtig aktør i bekæmpelse af Covid-19 er life science virksomheden Thermo Fisher Scientific, der fremstiller produkter til brug i banebrydende forskning og til produktion af livsvigtig medicin. Selskabets kunder er laboratorier, hospitaler, forskningscentre samt diagnostik- og medicinalvirksomheder i hele verden.

”Da pandemien begyndte med udspring i Kina for knap et år siden, mobiliserede vi hurtigt en del af vores forskningsteam med henblik på at udvikle en Covid-19 specifik test. En PCR test. Vores test gør brug af vores Applied Biosystem TaqPath system, og vi modtog kort efter udviklingen en ”Emergency Use Authorization” fra den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA samt en CE-godkendelse for brug af test-metoden i Europa med efterfølgende global godkendelse på tværs af flere lande,” fortæller danske Jakob Gudbrand, der siden januar i år har været President for Pharma & Biotech i Thermo Fisher Scientific. Han er lokaliseret i Florida og har ansvaret for de største kunderelationer samt globale strategi i disse segmenter. Jakob Gudbrand har tidligere i en længere årrække været adm.dir. for koncernens afdeling for kromatografi og massespektrometri.

Involveret i mere end 250 forsøg med vaccine
”Vi er involveret i bekæmpelse af Covid-19 på en lang række områder. Udover Covid-19 test kits er vores Cryo-Electron Microscope technology anvendt tidligt i pandemien til at identificere virussen strukturelt på såvel molekulær og atomar niveau, således at forskere er i stand til at ”forstå” virussen i komplette detaljer og derigennem udvikle livsnødvendige terapier samt vacciner,” siger Jakob Gudbrand, og fortsætter:

”Vi er desuden involveret i mere end 250 udviklingsforsøg med vaccine. Udover at støtte forskning og udviklingen af vacciner har vi etableret produktionskapacitet til fremstilling af mulige succesrige vacciner. Vi har gennem hele pandemien arbejdet tæt sammen med diverse myndigheder, biofarma-virksomheder, partnere i industrien samt adskillige universiteter.”

For to af de tre vacciner, der ser ud til at blive godkendt i den nærmeste fremtid, er det nødvendigt med en ubrudt kølekæde for at ikke miste effektivitet. Det betyder at hele forsyningskæden skal nedkøles. Thermo Fisher Scientific har foretaget en stor investering i at udbygge selskabets produktion af certificerede frysere for at kunne imødekomme det forventede stærkt øgede behov under de kommende vaccinationsforløb over hele kloden.

Thermo Fisher Scientific har hjulpet med at opbygge testcentre, leveret til forskning- og udvikling, hjulpet med sikring af forsyningskæder og med at producere både de diagnostiske Covid-19 test og de instrumenter, testen skal analyseres på.

Producerer 10 mio. Covid-testkit om ugen
Ifølge Jakob Gudbrand har partnerskaberne gjort det muligt for Thermo Fisher Scientific at være på forkant med situationen i bestræbelserne på hele tiden proaktivt at bekæmpe Covid-19. Life science selskabet har desuden løbende flyttet rundt på ressourcer internt i organisationen for hele tiden at sikre tilstrækkelig kapacitet til at modstå de konstant voksende krav og behov. Det betyder at Thermo Fisher Scientific nu producerer ca. 10 millioner Covid-tests om ugen.

”Vi vil blive ved med at støtte vores kunder med nye Covid-relaterede produkter såsom tests, men også automatiserede workflows, som nøjagtigt og præcist kan diagnosticere virussen samt støtte vores samfund så vi kan komme tilbage på arbejde, vores børn i skole samt igen leve et nogenlunde normalt liv. Kombinationen af alle de nævnte aktiviteter og partnerskaber gør, at vi har en stor tiltro til fremtiden,” understreger Jakob Gudbrand.

Hjælper laboratorier, klinikere og patienter
Thermo Fisher Scientific hjælper med andet end test og kommende vaccinationsforløb. Selskabet er også aktiv inden for diagnosticering og patientbehandling under Covid-19. Det handler bl.a. om populationsmonitorering, diagnose, behandling og immunitet.

”Vi hjælper laboratorier og klinikere med at sætte patienten først. Blandt andet med vores nye Thermo Scientific OmniPATH™ COVID-19 Total Antibody ELISA test og Thermo Scientific EliA™ SARS-CoV-2-Sp1 IgG test samt Thermo Scientific B•R•A•H•M•S PCT™ (Procalcitonin) for yderligere differential diagnostik. En portefølje af analyser, der i dag er tilgængelige på danske hospitaler, og som hver dag hjælper læger og laboratorier med at yde den bedst mulige behandling og monitorering af patienter,” beretter Jakob Gudbrand. Thermo Fisher Scientific er desuden engageret i klinisk forskning – bl.a. sammen med Uppsala Universitetshospital, hvorfra der fornylig er publiceret data for indlagte Covid-19 patienter og antistof niveauer. (Reference: Asif et al. Crit Care (2020) 24:639).

Særskilt indsats i Danmark
Også i Danmark har den globale life science virksomhed lige siden marts måned støttet op om bekæmpelsen af Covid-19. Thermo Fisher Scientific har hjulpet med at opbygge testcentre, og med at producere både de diagnostiske Covid-19 test og de instrumenter, testen skal køres på.

”Under den første bølge af pandemien måtte vi låne testinstrumenter fra vores akademiske kunder for hurtigt at kunne få testkapaciteten i Danmark op. Efter få uger kunne vi igen levere nye instrumenter, som efterfølgende er blevet installeret. Det var fantastisk at se, hvordan vores kunder med glæde ville støtte op, og hjælpe Danmark med at blive i stand til at teste i det fornødne omfang,” siger Jakob Gudbrand.

BioXpedia ved Skejby i Aarhus
En af Thermo Fishers danske kunder er kontraktforskningslaboratoriet BioXpedia ved Skejby i Aarhus. BioXpedia har bare tre år på bagen og er stiftet af Mogens Kruhøffer, der har en ph.d. i molekylærbiologi. Kruhøffer har selv arbejdet i hospitalsregi med en længere forskerkarriere bag sig. Firmaet udfører bl.a. biomarkørscreening, bioinformatik og analyser af DNA, RNA og proteiner. BioXpedia har siden midten af april arbejdet sammen med Skejby Sygehus om Covid-19 testning. Første opgave var at teste produkter (kits), som kunne bruges til oprensning af Virus Genomet fra podningsmediet.

”Mange leverandører kunne ikke eller havde svært ved at levere kits til dette, men Thermo Fisher var én af de få, der hurtigt fik opbygget kapaciteten til at kunne levere det nødvendige antal med det samme. Testen af Thermo Fishers kits viste sig at leve fuldt op til den fornødne standard, og selskabet har hele vejen igennem leveret alle bestilte kits,” fortæller Mogens Kruhøffer, stifter og indehaver af BioXpedia.

Han oplyser, at Thermo Fisher fra starten tog opgaven seriøst og ikke har udnyttet situation til at presse priserne i vejret.

Mogens Kruhøffer, stifter og indehaver af BioXpedia.

En del af det danske beredskab
BioXpedia har været en del af det danske beredskab under pandemien. Skejby Sygehus havde ikke den nødvendige kapacitet til at klare oprensningsdelen af testningen da pandemien tog fart i Danmark. 

Testen består af podning, oprensning og PCR-test. Det skyldes bl.a. at der ikke kunne leveres kits og engangsplastik til de forhåndenværende fuldautomatiske robotter, fortæller Mogens Kruhøffer. 

Da disse ufleksible robotter kun produceres af få virksomheder og det kun er de pågældende virksomheders kits, der kan benyttes på dem, blev det hurtigt et problem over hele verden. 

”Vi kunne imidlertid hurtigt udbygge vores arbejdsgange til at hjælpe Skejby Sygehus fordi BioXpedia som en kontraktforskningsvirksomhed grundlæggende er fleksibel i sine metoder, og derfor har fleksible platforme,” beretter Mogens Kruhøffer.

BioXpedia har desuden arbejdet sammen med en kunde i England om at lave en Gen Ekspression Signatur til Presymptomatisk Diagnose af Sepsis, hvilket de fleste alvorligt syge Covid-19 patienter dør af.  Til det formål bruger BioXpedia flere forskellige produkter fra Thermo Fisher. Kits til oprensning af RNA fra blod, Taqman Assays til PCR assays og real-time PCR instrument ved navn Quantstudio 7.

Om Thermo Fisher Scientific

Thermo Fisher Scientific er en verdensførende life science virksomhed med hovedkvarter i Waltham, MA, USA, der med 75.000 ansatte omsætter for mere end 150 mia. kr. I Danmark beskæftiger virksomheden ca. 500 medarbejdere, størstedelen ved produktionen i Roskilde.

Thermo Fisher Scientific er fokuseret på acceleration af forskning og udvikling indenfor life science, samt løsning af komplekse analytiske udfordringer, der forbedrer diagnostiske løsninger og terapier for patienter. Selskabet producerer og leverer en bred kombination af innovative teknologier samt en række farmaceutiske services.

Læs mere på www.thermofisher.com

Mest læste på BusinessReview.dk

Mikkel Kruse Telenor 2023
Mobil-telefonen udgør en trussel mod sikkerheden hos SMV’erne
Screenshot 2024-03-13 at 08.23
Cybersikkerhed Epaper
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
Steffen Bang Olsen Kromann Reumert frit med redt hår
Ejendomsadvokaten: AREALER OG AREALANVENDELSE - HVAD ER FORSKELLENE, OG HVORFOR ER DE VIGTIGE?
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse

At arbejde for at redde menneskeliv

Når man spørger Jakob Gudbrand hvad det vil sige, at arbejde for en Life Science virksomhed som Thermo Fisher Scientific, så kommer svaret prompte:

”Det er ikke kun en fantastisk karrieremulighed, men endnu vigtigere er det daglige arbejde, vi udfører og som både positivt og direkte påvirker den verden vi lever i. Sammenholdet hos Thermo Fisher er stærkt, og jeg møder tit kolleger, som udtrykker stolthed over at være en del af teamet. Når verden vendes på hovedet, og vi står overfor udfordringer, vi aldrig har prøvet før, samles vi om en fælles mission for at skåne så mange menneskeliv som muligt, og for at du og jeg kan føle os mere sikre. Vi har formået at stå sammen mod virussen, og vi kæmper stadig for en verden, hvor vi igen kan kramme alle vores kære.”

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...