Sponseret indhold

I fremtiden bliver data vigtigere for folkesundheden end medicin

Sisse Ostrowski, professor og overlæge samt studieleder for masteruddannelsen i personlig medicin

Af:

Sundhedsdata rummer nøglen til at udvikle, effektivisere og styrke sundhedsvæsenet, da data kan bruges til at opspore og forebygge sygdomme og lidelser og sikre bedre behandlinger. Københavns Universitet udbyder en helt ny masteruddannelse i personlig medicin,fordi data er nøglen til fremtidens folkesundhed.

Tal fra Danske Regioners undersøgelse ”Borgerskabte data i sundhedsvæsenet,” viser, at 41% af danskerne aktivt har indsamlet sundhedsdata i nogen eller høj grad via app’s eller smartwatch. Sammenholdt med de rige mængder af data, som sundhedsvæsenet råder over, og de unikke registerdata vi har i Danmark, er vejen banet til at udnytte data intelligent og skabe fremtidens sundhedsvæsen.  

”Et datadrevet sundhedsvæsen kan forbedre rammerne for præcis, tidlig opsporing af sygdom, diagnosticering samt en bedre behandling og forebyggelse af sygdomme. Data kan dermed bidrage til at reducere omkostninger for samfundet og uhensigtsmæssigt lange forløb for patienterne,” siger Sisse Ostrowski, professor og overlæge samt studieleder for masteruddannelsen i personlig medicin. Sisse Ostrowski uddyber: 

”I dag findes guldkornene i sundhedsvæsenet ikke længere blot i laboratorierne, men også i høj grad bag computerskærmene.”

Data definerer fremtidens sundhedsvæsen
For at kunne forstå og udnytte sundhedsdata bedre er der behov for uddannelse. De fem sundhedsvidenskabelige fakulteter på hhv. Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet samt Danmarks Tekniske Universitet har arbejdet tæt sammen om at udvikle masteruddannelsen i personlig medicin. 

”Masteruddannelsen klæder kandidaterne på til at arbejde med data inden for områder som diagnostik, behandling og forskning i personlig medicin,” forklarer Sisse Ostrowski, og uddyber:

”Implementeringen af datadrevne løsninger stiller nye krav til måden vi kommunikerer på, så vi tager hensyn til både patienternes behov og de sundhedsprofessionelles arbejdsforhold. Vi har også brug for at sikre, at de etiske retningslinjer for brug af data bliver overholdt. Disse emner kommer uddannelsen også rundt om.”

Hvem bør tage master i personlig medicin?
Masteruddannelsen henvender sig til kandidater i sundhedsvidenskab fx læger, eller kandidater der beskæftiger sig med naturvidenskab, biovidenskab, farmaci og teknik mv. Uddannelsen kan også være relevant for kandidater med en samfundsvidenskabelig, juridisk eller humanistisk baggrund. 

”Vi har en unik mulighed i Danmark for at gribe og bruge vores unikke sundhedsdata til at løfte og forbedre vores sundhedsvæsen og sætte patienterne i centrum. Det skal vi udnytte, ellers bliver vi distanceret i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med,” understreger Sisse Ostrowski. 

Tag hele uddannelsen eller et enkelt kursus
Til efteråret bliver de første studerende færdige med deres master i personlig medicin, og man kan stadig nå at ansøge om optagelse inden tilmeldingsfristen den 1. maj 2023. Uddannelsen kan tages på deltid på 2-6 år. Du kan også nøjes med at tage de kurser, du har behov for.

Master i personlig medicin er en videreuddannelse for fagfolk, der arbejder klinisk med eller forsker i personlig medicin. Masteruddannelsen udgør 60 ECTS point fordelt på obligatoriske kurser, valgfri kurser og et masterprojekt.

Du får kompetencer inden for:

 • Sundhedsdata herunder omics og real-world data, databehandling og fortolkning af
  komplekse data
 • Kommunikation, samarbejde og klinisk
  beslutningsproces og beslutningsstøtteværktøjer, evidens for klinisk anvendelse af personlig
  medicin og dokumentationskrav
 • Organisatoriske, etiske, retslige, sociale
  samt patientsikkerhedsmæssige aspekter og implikationer af personlig medicin.

Anbefalet studieforløb
Vi anbefaler, at du følger kurserne i kronologisk rækkefølge, da du derved opnår en naturlig
progression i undervisningen.
Ansøg inden 1. maj 2023, der er stadig ledige pladser.

Tag hul på fremtiden allerede nu og læs mere om uddannelsen her: https://personligmedicin.ku.dk/

Et datadrevet sundhedsvæsen kan forbedre rammerne for præcis, tidlig opsporing af sygdom, diagnosticering samt en bedre behandling og forebyggelse af sygdomme.

Mest læste på BusinessReview.dk

Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi
Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...