Sponseret indhold

Hvilken forskel gør sundhedsplejen hos jer?

Björk Gudlaugsdóttir, Implementation Consultant hos NOVAX, taler dagligt med sundhedsplejen rundt om i landet og får input til, hvordan systemet kan blive bedre.

Af:

Behovet for data er større end nogensinde. Bevillinger afhænger af dokumentation, og indsatser på sundhedsområdet blandt børn og unge er betinget af input fra både frontlinjepersonale og ledende sundhedsplejersker. Den nødvendige data til dokumentation i sundhedsplejen er blevet indsamlet i NOVAX’ journalsystem i over 15 år, og med deres nuværende database kan NOVAX A/S levere det bedste overblik på hele sundhedsplejeområdet.

For 15 år siden introducerede NOVAX A/S et værktøj til sundhedsplejen, der skulle gøre op med den fysiske journal. Værktøjet var dengang primært til indtastning af data på de børn og unge, som sundhedsplejerskerne dagligt tilså. Her blev de mest essentielle ting dokumenteret og havde til formål at centralisere viden og journaler. Og som alting er, så var det en omvæltning for de fleste at skulle taste data ind på en computer, fremfor hurtigt at notere det ned på et papir.  Spoler vi frem til i dag, har tiden og indsatsen for at samle data i centrale databaser gjort en stor forskel. 

Bliv klogere på, hvordan I arbejder, og de resultater I opnår
15 års ihærdig indtastning af data fra landets sundhedsplejersker er blevet samlet i en database. Det er data, som viser alt fra antal fødsler sidste måned, vækstmålinger og trivsel ved udskoling. Og data er bedst, når det danner grundlag for sammenligning. Derfor udviklede NOVAX Danmarksbørn – et statistikmodul, som giver kommuner mulighed for at måle og evaluere på deres børn og unge, så de ugentligt, månedligt og årligt kan følge udviklingen af deres indsatser. 

”Kommunerne har altid haft adgang til Danmarksbørn, men de og deres lokalpolitikere er blevet stadig mere opmærksomme på, hvordan data kan hjælpe dem med at blive klogere på, hvordan de arbejder, og hvilke resultater de opnår,” udtaler Björk Gudlaugsdóttir, Implentation Consultant, hos NOVAX A/S. 

Data gjort nemt
Med den enorme mængde data samlet i deres database kan NOVAX A/S tilbyde et hav af statistikker og rapporter. Men det er ikke ensbetydende med, at det skal være kompliceret at danne sig et overblik, fortæller Björk Gudlaugsdóttir.

”Vi gør det justerbart, så slutbrugerne selv kan bestemme, hvilke tal de trækker. Vi leverer rammerne, så slutbrugerne inden for gældende lovkrav selv kan registrere det, de ønsker at trække tal på senere.” Den kommende udgave af Danmarksbørn byder desuden på et moderne og brugervenligt design, som er blevet udarbejdet i samarbejde med brugerne af systemet. 

88 ud af 98 kommuner benytter i dag NOVAX’ journalsystem til registreringer og indtastning af data og er alle med til at bidrage til Danmarksbørndatabasen.

Beslutninger skal være datadrevne
Via Danmarksbørn har ledere, konsulenter, administrativt personale og superbrugere i sundhedsplejen direkte adgang til de registreringer, som de laver.  Det giver øget motivation til at registrere og mulighed for at målrette registreringer baseret på ønsket viden. Det kunne eksempelvis være at se på børns trivsel – er der kommet flere overvægtige børn? Indikerer børnene en større grad af mistrivsel? Hvor mange fødsler har vi haft den sidste måned? 

Man kan få et overblik over ydelser, som kan præsenteres for lederne og politikerne i jeres kommune. Mange beslutninger i dag er datadrevne. Her kan frontlinjepersonale være med i processen og fremstille de relevante data. Og så sikrer I jer, at data bliver registreret korrekt, når alle forstår, hvorfor det skal gøres. Det er data som denne, der gør det muligt for jer at træffe de rigtige beslutninger og få bevillinger til at understøtte indsatserne, og i sidste ende levere resultater. 

Forskning og samarbejde til gavn for nationale og kommunale initiativer
Det er ikke kun de ledende sundhedsplejersker og lokalpolitikerne, som har gavn af den massive mængde data. Forskere i hele landet benytter data til at skaffe ny viden og bidrage til nationale handleplaner for børn og unge.  I dag har 88 ud af landets 98 kommuner NOVAX’ journalsystem og statistikmodulet Danmarksbørn. Og fordi data er blevet indsamlet så grundigt, og over så mange år, er detaljegraden af data af meget høj værdi. Det betyder, at Danmarksbørn dækker et behov for data på sundhedsområdet, hvor de nationale registre ikke slår til.

”De nationale registre omfatter ikke sundhedsplejerskers kontakt til børn og forældre. I stedet kan forskere så koble Danmarksbørn op på nogle andre af de nationale registre, vi har i Danmark,” udtaler Björk Gudlaugsdóttir.

NOVAX A/S arbejder nu på at udbrede den store succes med opsamling og udnyttelse af data i sundhedsplejen til andre faggrupper, hvor NOVAX A/S er til stede med elektroniske journalløsninger.

NOVAX A/S har i mere end 30 år leveret elektroniske journalsystemer til en række højt specialiserede faggrupper i den danske sundhedssektor. De driftsstabile journalsystemer fra NOVAX A/S understøtter kundernes faglighed og effektiviserer arbejdsgange, både i kommunalt regi og i den primære sektor. I NOVAX-systemet er brugervenlighed, tilgængelighed, effektivitet og overblik naturlige omdrejningspunkter.

Se mere på www.novax.dk

Kommunerne har altid haft adgang til Danmarksbørn, men de og deres lokalpolitikere er blevet stadig mere opmærksomme på, hvordan data kan hjælpe dem med at blive klogere på, hvordan de arbejder, og hvilke resultater de opnår

Mest læste på BusinessReview.dk

2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
Mette Abildgaard--
Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen
ejd 130624
Ejendomme Epaper
SKO_billede
Change of Control-klausulers betydning i ejendomstransaktioner
1 Thorbjørn og Slaven
Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...