Sponseret indhold

Hospitaler åbner for individuel kræftbehandling

Af:

Allerede i 2020 kan kræftpatienter på udvalgte hospitaler få medicinsk behandling i et individuelt tilpasset forløb. Analyseværktøj IndiTreat® gør det muligt at matche patientens kræftsygdom med den mest effektive behandling.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af nye kræftpatienter stiger, og en tredjedel af alle danskere vil få kræft i løbet af livet. I dag er der mere end 200.000 danskere, der lever med kræft, og i takt med at vi bliver ældre og behandlingerne bedre, vil dette antal vokse.

I dag behandles patienter med samme slags kræftsygdom ens, men en kræftsygdom kan udvikle sig meget forskelligt hos den enkelte patient. Derfor må behandlingen tilpasses den enkelte patient.

Individuel kræftbehandling
Lige siden lægevidenskaben satte fokus på at forstå og kortlægge det humane genom, har der været en sideløbende erkendelse af, at kræftbehandling skal være individuel for at have den bedste virkning. Medicinrådet støtter op, og derfor vil patienter allerede fra næste år på udvalgte hospitaler blive tilbudt en individuel behandling.

Det danske biotekselskab 2cureX har de gennem de sidste 15 år arbejdet på at udvikle analyseværktøjet IndiTreat®, der gør det muligt at matche patientens kræftsygdom med den mest effektive behandling.

– Vi arbejder hårdt på at lancere IndiTreat® i Danmark, i resten af Norden, i Tyskland og i England i 2020. Vi håber selvfølgelig, at de danske kræftlæger vil tage godt imod metoden, siger professor Ole Thastrup, der er direktør i 2cureX.

Behandling med den største effekt
IndiTreat® er et analyseværktøj, hvor en lille vævsprøve fra kræftsvulsten gør det muligt at skabe flere hundrede 3D mikrosvulster med samme egenskaber som den svulst, hvorfra de stammer. Det store antal mikrosvulster gør det muligt, at mange forskellige slags kræftmedicin og i forskellige kombinationer kan afprøves med henblik på at finde, hvilken medicin der mest effektivt bekæmper sygdommen.

Kræftpatienter indgår i dag i et kræftpakkeforløb, der sikrer en hurtig igangsætning af behandlingen. Valget af den medicinske behandling styres af internationale anbefalinger, hvor alle patienter tilbydes den samme behandling. Desværre viser det sig, at denne ”one-size-fits-all” ikke holder i kræftbehandling, hvor vi oplever, at en stor del af patienterne får meget ringe gevinst af behandlingen – de besværes blot af alvorlige bivirkninger fortæller Ole Thastrup.

De medicinske behandlingsmuligheder er blevet stadig mere sofistikerede. Strålebehandling, kemoterapi, antistofbehandling og immunterapi er i dag til rådighed. Hver behandlingstype har dog sine egne bivirkninger – og i takt med det stigende antal patienter, som lever med en kræftsygdom – øges også antallet af patienter med kroniske senfølger af behandlingen. Disse senfølges kan ikke undgås, men der må sættes ind på, at patienterne i det mindste får en effektiv behandling. Kroniske og måske invaliderende senfølger af en uvirksom behandling opleves af kræftpatienter som en ekstra straf.

Nyt kapitel i behandling af kræft
Tidligere har lægerne manglet værktøjer, der gør det muligt at matche patienterne med den bedste behandling. Men med analyseredskabet IndiTreat® er de danske hospitaler bedre rustet til at starte på et nyt kapitel i behandlingen af kræft.

Hos 2cureX er de efter 15 år og mange kliniske forsøg glade for, at analyseværktøjet nu kan komme patienterne til gavn.

– Vi imødeser en helt ny tilgang, når lægerne skal behandle kræft på hospitalerne. Vi glæder os over, at sundhedsmyndigheder og hospitaler støtter op om den individuelt tilpassede behandling, forskningen har muliggjort. Det giver ikke blot mere værdi for den enkelte patient, men også for hele samfundsøkonomien, siger Ole Thastrup.

2cureX, der har hovedkvarter i Danmark, blev etableret i 2006 som et spin-out af Carlsberg Laboratorierne. Biotekselskabet har især beskæftiget sig med kræft i tarmen, bugspytkirtlen, eller i æggestokkene.

Læs mere om testen på www.2curex.com 

Seneste nyt

Large container cranes at a shipping terminal in the port of Copenhagen
Havnene presses fra flere sider – men er uundværlige for Danmark
DSC_3624_1
Det begyndte med en umulig idé– i dag har ABCON leveret til over 1.000 rederier
Old residential district downtown Odense
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang
CBS_BlueMBA_PHOTOS_Delivery_2024-06997
Fremtidens maritime ledere formes her
Frederiksværk
Årets første måneder gav fornyet håb for butiksejendomme

Mest læste på BusinessReview.dk

Foto-1
Hvordan transformerer kunstig intelligens (AI) ejendomsbranchen?
1 (24)
AR er brudt igennem i mange brancher
j876_1
Jaguar ure til enhver lejlighed
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
FC- Infographic-Grøn kørsel 02
Vejen til grønnere kørsel
1-_MG_7514
Emil drømmer om Le Mans
Struenseegården (1)
3 HURTIGE
DSC09769
Iværksætteri og startups spiller en stigende rolle i Danmark

Læs også

European Biosolutions Coalition
DI samler biosolutionssektoren i nyt branchefællesskab
På en stiftende generalforsamling d. 6/2-25 blev DI Biosolutions officielt etableret som et branchefællesskab under Dansk Industri....
Technologist using laptop for entering test results while sitting in the lab. In background his assistant testing cosmetic products
Life science-branchen er et væksteventyr, men mangel på medarbejdere truer i horisonten
Vi dykker ned i Pharmadanmarks life science-barometer med opdaterede tal for branchen og får formand for Pharmadanmark, Stine Hasling...
Digital transformation, IoT, Internet of Things, Software techno
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som...