En ny, ambitiøs life sciencestrategi kan være nøglen til et sammenhængende sundhedsvæsen

Katrina Feilberg

Af:

Blækket på papiret er knap tørt. I sidste uge mødtes Life Science Rådet nemlig for første gang under den nye reformregering for at drøfte en ny, ambitiøs life science-strategi med en række relevante ministre, herunder indenrigs- og sundhedsministeren, erhvervsministeren, udenrigsministeren og uddannelses- og forskningsministeren. 

Skrevet af Katrina Feilberg, markedschef for sundhed og life science i Dansk Erhverv.


I Dansk Erhverv er vi glade for det store fokus, som den nye regering har på life science-branchen i Danmark. Branchen er nemlig i topform. I dag udgør den en solid hjørnesten i dansk økonomi. Danmarks life science-eksport var således i 2022 på 175 mia. kr., hvilket er en fremgang på 15 pct. sammenlignet med 2021. Det betyder, at life science-eksporten er vokset markant hurtigere end den samlede danske eksport. Beregninger viser, at eksporten – hvis den historisk høje vækst fra 2018-2019 fortsætter – kan tredobles frem mod 2030. Hvis stregerne i en ny life science-strategi sættes rigtigt og potentialet frem mod 2030 indfries, kan branchen være nøglen til at sikre et sammenhængende, robust sundhedsvæsen til gavn for patienterne og samfundet.

Konsensus om fokusområder – lad os komme i arbejdstøjet
Når man ser på tværs af life science-branchen, er der på de store linjer konsensus og enighed om, hvad der skal til for at løfte den danske life science-branchen til nye højder, herunder: 

Kvalificeret arbejdskraft: Den danske life science-branche står over for en enorm udfordring, når det gælder kvalificeret arbejdskraft. Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er forudsætningen for, at life science-branchen kan fortsætte sin vækst. Derfor skal virksomhederne have adgang til de specifikke kompetencer, som de akut står og mangler, ligesom forøgelse og opkvalificering af arbejdsstyrken er afgørende, så den svarer til branchens fremtidige efterspørgsel. En analyse af kompetencebehov frem mod 2030 vil kunne afdække dette.  

Sundhedsdata og digitalisering: Bedre anerkendelse af værdien af og brug af sundhedsdata er afgørende. Digitalisering af sundhedsvæsenet og brug af sundhedsdata kan være med til at gøre sundhedsvæsenet mere sammenhængende og rykke behandlingen tættere på borgerne. Ovenstående er en nødvendighed, hvis vores sundhedsvæsen skal være robust og bæredygtigt i en fremtid med langt flere ældre og kronikere. Derfor skal der nu handling bag ordene og rykkes på det gode arbejde, der er lavet i Det Nationale Partnerskab for Sundhedsdata.  

Et stærkt innovationsfremmende dansk marked: Det danske sundhedsvæsen skal være et udstillingsvindue for innovative sundhedsløsninger. Derfor er endnu bedre rammer for markedsadgang, produktion og øget tiltrækning af udenlandske investeringer nogle af de vigtigste faktorer for, om danske life science-virksomheder lykkes ude i verden. Og om internationale virksomheder lykkes i Danmark. 

Dertil kommer, at vi i Danmark også skal blive endnu bedre til at opfostre nye life science-startups og iværksættervirkomheder. Vækstgrundlaget for disse skal styrkes. Nye virksomheder er afgørende for, at branchen kan blive ved med at vokse og levere innovation til vores sundhedsvæsen. Derfor skal rammevilkårene støtte op om en stærk iværksætterkultur. Her kan man med fordel lave en dansk version af Kendall Square – et fysisk samlingspunkt, hvor man kan komme ind og få testet ideer af.

Internationalt udsyn: Væksten i den danske life science-branchen er afhængig af stærke internationale relationer samt gode rammevilkår i EU, samt på internationale eksportmarkeder, og har således stor betydning for investeringer, innovation og prioritering af EU som life science-marked. I disse timer præsenterer EU-Kommissionen et meget forsinket udspil til en EU-lægemiddelstrategi, hvis indhold kan være altødelæggende for virksomhederne og væksten i den danske life science-branche. Danmark bør derfor i langt større udstrækning anvende vores position i EU, WHO og WTO til at arbejde for forbedrede rammevilkår for life science-branchen. Danske myndigheder skal i koordination med erhvervslivet sikre branchens markedsadgang og –vilkår. 

Et skræddersyet sundhedsvæsen
Ovenstående fokusområder er afgørende for, at branchen kan levere innovative sundhedsløsninger til det danske sundhedsvæsen, og som kan være med til at sikre sammenhæng og robusthed. Derfor opfordrer vi også til, at en ny life science-strategi tænkes ind i strukturkommissionens arbejde, så vi får skræddersyet det danske sundhedsvæsen til fremtidens behov.

Seneste nyt

Foto bre051224
AKF vinder Årets Bæredygtighedspris 2024 🔊
Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.
Steffen-Bang-Olsen
Lejers fraflytningsforpligtelser i erhvervslejemål

Mest læste på BusinessReview.dk

Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
Øresundsbroen 208
Grænseoverskridende regionalt samarbejde burde medtages i nationale strategier
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
Sønderborgluftfoto2020
Sønderborg Konference Service - lokalkendskab og ekspertise
Nordgående Danlink godstog ved Tinglev
Jernbanen kommer stærkt igen
1
De store fremskridt skabes sammen
nyt værksted hovedbillede
DSB’s nye værksteder bliver førende i den grønne omstilling
DTU Skylab
Ny DGNB-certificering skal løfte arkitekturen

Læs også

Øresundsbroen 208
Grænseoverskridende regionalt samarbejde burde medtages i nationale strategier
Skal Danmark øge sin styrkeposition i life science, så burde de kommende nationale life science strategier komplementeres med det grænseoverskridende...
Diana_1___
Sundhedssektorens komplekse udfordringer kan kun løses i partnerskaber – både kompetencer og funding skal samles
Hvis vi skal bevare niveauet af sundhed i Danmark, er der behov for at tænke nyt. Forpligtende partnerskaber på tværs af sektorerne...
Katrina Feilberg
Innovation og velstand skal være nøgleord i europæisk life science-strategi
Danmarks nye life science-strategi er lige på trapperne. Men hvis vi ønsker at fremtidssikre den branche, som er en hjørnesten i dansk...