Sponseret indhold

En global leder inden for levering af antiinfektionsbehandlinger og andre kritiske behandlinger til alvorlige og ofte livstruende sygdomme

Af:

Som verdens største producent af visse kritiske antibiotika leverer Xellia Pharmceuticals både aktive farmaceutiske ingredienser (API) og sterile injektionsprodukter (færdigdoseringsprodukter / FDF). Målet er at sikre leverancer og levere antiinflammatoriske løsninger mod multiresistente mikroorganismer.

Vi har gennem de seneste 30 år stille og roligt opbygget en forretning, der er vokset fra et lille norsk familieejet selskab til en af verdens største lægemiddelkoncerner, der producerer alt fra antibiotiske aktivstoffer til det færdige produkt i form af sterile injektionspræparater. I 2013 kom Novo Holdings A/S ind i billedet, hvorefter udviklingen af færdigvarer tog fart. Desuden har vi etableret en fabrik for hætteglas i København”, forklarer adm. direktør Carl-Åke Carlsson indledningsvis.

Omfattende ekspertise
Med næsten 120 år på bagen har Xellia Pharmaceuticals forståeligt nok opbygget en omfattende ekspertise inden for stort set alle områder, som er forbundet med udvikling og markedsføring af koncernens kerneprodukter. Men for adskillige underområder, såsom infektioner, antibiotikabehandling og produktionsteknikker – herunder fermentering, oprensing og analysemetoder – er udfordringerne forbundet med produktion af sterile injektionspræparater ligeledes blevet løst undervejs.

”Man kan sige, at vi har foretaget investeringer i denne koncern med en lidt længere tidsmæssig horisont, end vi ville have gjort med en anden type selskab. I begyndelsen med Novo Holdings A/S, i slutningen af 2013/starten af 2014, overvejede vi, hvilke selskaber der var på vej med udvikling af hvilke typer af antibiotika, hvilke udfordringer de stod overfor, og hvad vi kunne lære af dem for at blive en endnu bedre spiller på antibiotikamarkedet. Hoveddelen af nye antibiotika bliver udviklet hos små firmaer, hos universiteter og start-up-virksomheder, som udover penge mangler kundskab om robuste formuleringer og produktionsprocesser, som er industrielt skalerbare”, siger Carl-Åke Carlsson. 

Nye produkter som pre-mix
Udover behovet for nye molekyler er det også et tema at bruge eksisterende produkter på forsvarlig vis. At give det rette produkt, dosere det på den rette måde og give det i rette tid er en stor udfordring inden for antibiotikabehandling. 

”Time to treat”, altså tiden der går inden behandling af en given infektion starter på hospitalet, er kritisk. Data fra Sepsis Alliance i USA viser, at for hver time behandling med anti-
infektionsmidler udskydes, efter patienten er diagnosticeret med sepsis, øges risikoen for patientdød med 7,6%. At vælge det rette produkt kræver diagnosticering af den enkelte patients symptomer, så man faktisk ved, hvad man behandler, og udfordringen med at give behandling i rette tid er fortsat ikke løst helt tilfredsstillende, omend der løbende sker en vis udvikling på området. Desuden handler det om de fejl, der kan ske under en behandling i hospitalssammenhænge. Det kan være forkert dosering, forkert infusionsvæske eller forurening af produktet før/ved indgivelse. Derfor ville et logisk sted at begynde, et sted der ikke var alt for kompliceret at se nærmere på og som samtidig ville løse problemerne én gang for alle, være at overveje produktion af pre-mix: det færdigblandede produkt i injektionsposer klar til brug”, påpeger Carl-Åke Carlsson.

Pre-mix hjælper med at behandle patienterne rettidigt og derudover sikre effektiv og økonomisk besparende hospitalsprocesser, der kan lette farmaceutens arbejdsbyrde. 

Prisen for både gamle og nye antibiotika er en stor udfordring
Med den store succes som visse færdigblandede lægemidler kan opnå, er det naturligt for Xellia Pharmaceuticals at lede efter andre typer af lægemidler med en lignende leveringsmåde. Xellia Pharmaceuticals valgte derfor at anvende teknologi og pre-mix-konceptet på andre produkter til intensivbehandling, som har samme udfordring med brug på hospitalet, som antibiotika har. Lige nu har Xellia Pharmaceuticals en hel række tilsvarende produkter under udvikling.

”Antibiotikaprodukterne er uhyre interessante, fordi man eksempelvis kan købe Vancomycin (som anvendes til behandling af systemisk methicillin-resistente (MRSA) og følsomme stammer, hvor andre antibiotika ikke kan anvendes på grund af intolerance eller lægemiddelresistens, red.) for 2-3 USD pr. hætteglas. Den lægefaglige person der udskriver recepten, giver dig den passende dosering med det formål at behandle infektionen og i sidste ende redde et liv. Prissætningen for gamle antibiotika er en stor udfordring, da det er meget vanskeligt at tjene penge nok til at opretholde en ansvarlig produktion, som overholder alle de strenge lovmæssige og regulatoriske krav. Det samme er tilfældet for nye antibiotika som, i tillæg til for lave priser, kæmper med det faktum, at salget i volumen er lille; sidstnævnte er dog helt korrekt, når man tænker på ”antibiotic stewardship”.

Dette er ligeledes en af årsagerne til, at de store lægemiddelselskaber ikke synes, at det er interessant at udvikle nye antibiotika. I den vestlige verden er vi blevet meget afhængige af lægemidler (både antibiotika og generelt) fra Kina og Indien, f.eks. intermediater, API’er og færdigvarer, der sælges til lave priser. Dette er imidlertid et tveægget sværd med hensyn til forsyningssikkerhed generelt og især under kriser, som vi så under Covid-pandemien, da visse lande var tilbageholdende med at eksportere brugbar medicin, fordi de ville sikre sig, at de kunne behandle deres egne befolkninger først. Det er superkritisk at kunne udvikle stabile, industrialiser- og skalerbare produktionsprocesser og færdige produktformuleringer, samt at kontrollere produktionsfaciliteter og til enhver tid at kunne levere produkter. Derfor bruger vi rigtig mange penge på at opgradere vores produktionsfaciliteter”, pointerer Carl-Åke Carlsson.

Vidste du det om Xellia Pharmaceuticals?

  • Koncernen blev etableret som et familieejet selskab i Oslo i Norge i 1903.
  • Familien ejede selskabet indtil 2006, hvor norske Alpharma overtog det.
  • Xellia er i dag 100% ejet af Novo Holdings A/S og har været det siden 2013.
  • Koncernen har hovedkontor i København, Danmark, og består af fire topklasse produktionsfaciliteter placeret i Danmark, Ungarn, Kina og USA og to R&D Centers of Excellence i Kroatien og Norge.
  • Hovedparten af Xellia Pharmaceuticals’ kunder udgøres af de 500 største B2B-virksomheder inden for lægemiddelindustrien.

Læs mere på www.xellia.com

Ingen af de lægemidler vi udvikler og producerer, bliver solgt i håndkøb eller detail. Alt anvendes på sygehuse og hospitaler.

Seneste nyt

Foto bre051224
AKF vinder Årets Bæredygtighedspris 2024 🔊
Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.
Steffen-Bang-Olsen
Lejers fraflytningsforpligtelser i erhvervslejemål

Mest læste på BusinessReview.dk

Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
Reg_compliance_article
Etisk markedsføring: Reglerne for markedsføring af lægemidler
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
man-273635_1920
Onboarding i en coronatid: Efter en måned har Bo endnu ikke mødt sine nye kolleger
_DSC7782
Danmarks største batteri
Portræt Adm direktør i Dansk Erhverv BNrian Mikkelsen
Vi kan leve af sundhed i Danmark
1
Brobizz viser vejen i Europa
Ikanobolig_Rene_0003_high frit--
Ejendomsudvikleren: Social bæredygtighed er blevet et nyt omdrejningspunkt for boligudvikling

Pharmaceutical Supply Chain Initiative
Den 27. september i år tilsluttede Xellia Pharmaceuticals sig Pharmaceutical Supply Chain Initiative med henblik på at fremme fokus på ansvarlige forsyningskæder og forretningspraksis.

Xellia Pharmaceuticals udnævnt til Great Place to Work
Xellia Pharmaceuticals har fået tildelt den yderst prestigefyldte pris ”Great Place to Work”. Prisen er blevet uddelt siden 1992, hvor flere end 100 millioner medarbejdere rundt om i verden er blevet bedt om at definere, hvad der giver en god oplevelse på arbejdspladsen. Xellia-medarbejdere fra alle steder i Europa, USA, Mellemøsten og Asien blev inviteret til at deltage i undersøgelsen. I alt deltog 90% af Xellias medarbejdere, hvilket viste det høje engagementsniveau og sikrede undersøgelsesresultaternes validitet.

Hos Xellia Pharmaceuticals sættes kvalificeret udvikling og produktion af fermenterede og semisyntetiske småmolekylebaserede produkter højt. Virksomheden har en stærk historik med fremstilling af Active Pharmaceutical Ingredients (API’er), der er vanskelige at fremstille. Xellia Pharmaceuticals har også en række FDF-produkter (Finished Dosage Form), primært inden for kategorien af hospitalsinjicerbare lægemidler. Virksomhedens portefølje af produkter indeholder nogle af de vigtigste lægemidler, der bruges i kampen mod infektioner med multiresistente bakterier. 

Læs også

Øresundsbroen 208
Grænseoverskridende regionalt samarbejde burde medtages i nationale strategier
Skal Danmark øge sin styrkeposition i life science, så burde de kommende nationale life science strategier komplementeres med det grænseoverskridende...
Diana_1___
Sundhedssektorens komplekse udfordringer kan kun løses i partnerskaber – både kompetencer og funding skal samles
Hvis vi skal bevare niveauet af sundhed i Danmark, er der behov for at tænke nyt. Forpligtende partnerskaber på tværs af sektorerne...
Katrina Feilberg
Innovation og velstand skal være nøgleord i europæisk life science-strategi
Danmarks nye life science-strategi er lige på trapperne. Men hvis vi ønsker at fremtidssikre den branche, som er en hjørnesten i dansk...