Sponseret indhold

DTU Science Park skaber rum for vækst i biotek og life science

Af:

I et stort grønt område i Hørsholm har DTU Science Park skabt et deep tech-miljø, som hjælper videns- og forskningstunge virksomheder med at udvikle sig.

DTU’s forskerpark i Hørsholm, DTU Science Park, har formået at skabe et unikt miljø for biotek og life science-virksomheder i alle størrelser. DTU Science Park har sat yderligere skub i væksten for hele underskoven af biotek og life science start-ups med Futurebox, der i dag er landets førende deep tech-inkubator.

Forskerparken tæller både helt små og større biotekvirksomheder, og i de senere år er fire af Forskerparkens tidligere beboere, blevet solgt for anseelige summer. Det drejer sig om biotekvirksomhederne Santaris, solgt til Roche for 2,5 mia. kr. i 2014, Ellipse, solgt til Syneron Candela for et ukendt milliardbeløb i 2018, Glycom solgt til DSM for 5,7 mia. kr. i 2020 og endelig Symphogen, solgt til Servier for et ukendt milliardbeløb ligeledes i 2020. Inden for de seneste par år har DTU Science Park især accelereret indsatsen for start-ups med rugekassen, der går under navnet Futurebox. Det er en deep tech inkubator, som hjælper start-ups med at komme på markedet. I Futurebox får iværksættere adgang til mentorer, forretningsudviklere, tekniske rådgivere, investorer og accelerationsprogrammer samt fundraising og DTU. Forskerparken er som helhed et miljø, der består af opfindere, innovatører, ingeniører, investorer og serieiværksættere, som alle udvikler produkter og services til fremtidige generationer.

Vi zoomer ind på den del, der handler om rammer og netværk med særlig relevans for biotek og life science.

Stor laboratoriekapacitet

De fleste biotekvirksomheder har på et eller andet tidspunkt behov for laboratorier. ”Vi er meget laboratorietunge i Forskerparken og vi er formentlig den største udlejer af laboratoriefaciliteter i Danmark,” siger Steen Donner, CEO for DTU Science Park.

”Vi kan tilbyde infrastruktur og rammer. Men det er vigtigt at huske på, at væksten for en start-up ikke nødvendigvis er lineær. Der kan være tilbageslag undervejs, eksempelvis i form af forsøg, der slår fejl, og så er det vigtigt at kunne skalere både op og ned,” siger Steen Donner. I tilknytning til laboratorierne har DTU Science Park medarbejdere med de rette kompetencer, som har forstand på eksempelvis GMO, dyrestalde, renrum og ventilation. Derudover nyder Forskerparkens lejere godt af andre fælles facilliter som kantine, opholdsarealer og møderum.

Dyrker netværk

Især når man er en mindre virksomhed med få ansatte, er det utrolig vigtigt at skabe relationer gennem netværk.

”Det er krævende at få ny teknologi succesfuldt til markedet, og et godt netværk er alfa og omega. I Forskerparken er afstanden kort. Både fysisk og mentalt. Vi arbejder struktureret med at skabe forbindelser og anledning,” siger Steen Donner og uddyber:

”Det handler ikke bare om fredagsbar, men også om tilbagevendende inspirations- og netværksmøder, hvor Forskerparkens deltagere kan befrugte hinandens ideer og hjælpe med løsninger på givne udfordringer. Desuden kan vi hjælpe med at tilknytte mentorer til virksomhedens forretningsudvikling med sigte på at fremskynde væksten,” fortæller Steen Donner.

Kritisk masse er vigtig for rekrutteringen

En yderligere, og nogle gange lidt overset fordel, er, at med stor kritisk masse, med mange forskellige lejere i en forskerpark, så er der gode chancer for jobrotation.

”Hvis du for eksempel står over for en stor beslutning om at skulle emigrere eller flytte til Nordsjælland fra en anden landsdel, så vil der være gode muligheder for på et senere tidspunkt at finde job i samme område, fordi er der så mange virksomheder samlet eet sted. Og det er ikke kontroversielt at tale om heller. Jeg anser det for at være en win-win for alle parter,” siger Steen Donner.

En række af Forskerparkens lejere deler desuden deltidsmedarbejdere med hinanden og der er i det hele taget udbredte relationer mellem virksomhederne i parken.

”Mere end 2/3 af virksomhederne arbejder sammen med en anden virksomhed i Forskerparken,” siger Steen Donner.

Ud over et unikt deep tech community fyldt med mentorer, forretningsudviklere og ligesindede faglige specialister får man i DTU Science Park adgang til kontor- og mødelokaler, faciliteter og shared services, som er skræddersyede efter virksomhedernes forskellige behov.

Om DTU Science Park

Forhistorien til DTU Science Park går tilbage til 1962, hvor Forskningscenteret ved Hørsholm blev etableret og drevet som en fond indtil 2004. Med universitetsreformen blev fonden omdannet til et A/S, og alle aktierne foræret til Danmarks Tekniske Universitet. Fordelt på ikke færre end 180.000 m2 kontorer, laboratorier, stalde til forsøgsdyr, test og demonstrationsfaciliteter rummer DTU Science Park i dag mere end 290 virksomheder med tilsammen 4.500 ansatte og iværksættere, forskere og forretningsudviklere. DTU Science Park har som erklæret mål at skabe løsninger og rum, som sikrer deep tech-virksomheder de bedste forhold for vækst. En del af denne strategi er etableringen af Futurebox – Danmarks førende deep tech inkubator – og Danish Tech Challenge – et acceleratorprogram for deep tech start-ups, som DTU Science Park driver i samarbejde med Industriens Fond.

Link til præsentationsvideo: 

https://youtu.be/85XwZBdhK_Q 

Seneste nyt

Academic-work
Flere kvinder i STEM: Nøglen til fremtidens innovation og vækst
01_billede til Berlingske_Kvinder i STEM-fag SORT HVID
Fremtidens fagkompetencer fordrer fleksibilitet: "Forståelse for det hele menneske giver både goodwill og fagligt fokus"
foto LSS
Tech former vores fremtid, men hvor er kvinderne?
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter

Mest læste på BusinessReview.dk

DSC_0492_just - lab
Dansk brystkræftvaccine skal testes på patienter
airport_drone_2022_02_04
Nye lufthavne åbner enestående muligheder i Grønland
_CAP0102
Unilabs Pharma Solutions: Tæt på 40 års erfaring med kliniske studier
1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
IAN-C-0005
Trods Blackstone-indgreb: Ian Winther-Høiland geninvesterer fortjeneste i ejendomsmarkedet
Mother_and_child_cancer_cmyk
Ny dansk kræft-test når markedet
1
Vil du undgå at nogen lytter med?
IMG_3907
Mercedes-Benz tænker nyt i midten af København
Bruun Hjejle
Ejendomsadvokaten: Anvendelse af hensigtserklæringer i ejendomstransaktioner
_J3I5661
Kunstig intelligens hjælper med at optimere kommunal sagsbehandling i byggesager

Om Steen Donner

Steen Donner er CEO i DTU Science Park og er derfor ansvarlig for alt, hvad der hedder strategi, økonomi og udvikling for Forskerparkens tre ben: Udlejning, Futurebox og Søhuset Konferencecenter. Steen har hele sin karriere fokuseret på vækst og udvikling af virksomheder. Med en baggrund fra Copenhagen Capacity og Dansk Industri har han altid arbejdet for at styrke den danske industri og at forbedre forholdene for startups og scale-ups i Danmark.

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...