Sponseret indhold

Det gode eksempel på innovation: Opfinderhold tager patent på banebrydende system

Neurokirurg Louise Møller Jørgensen og

Af:

En lille opfindergruppe på Rigshospitalet har søgt patent på et banebrydende system, som for første gang muliggør objektive MR-undersøgelser, mens man er i gang med at behandle fx Parkinsons Sygdom med elektrostimulation.

Det har taget et opfinderhold fra Rigshospitalet omkring syv år at udvikle et meget lovende system, der løser det hidtil uopnåelige: At udføre elektrostimulerende behandling i en MR-scanner, hvis magnetfelt er 66.000 gange så kraftigt som Jordens magnetfelt.

I innovationsøjemed er de et mønstereksempel på, hvordan man med en god idé fra den kliniske virkelighed og en god portion teknisk snilde kan opfinde noget, som potentielt kan komme til at gavne patienter med en række forskellige sygdomme som fx Parkinsons Sygdom, kroniske smerter og ved genoptræning.

Objektive data fra billedundersøgelser kan være afgørende for at dokumentere effekten af elektrostimulerende behandlinger med fx pacemakere og forskellige typer neurostimulatorer, som er et kraftigt voksende marked. Men indtil for nyligt har MR-scannerens kraftige magnetfelt ødelagt alle forsøg på at lede elektriske signaler ind og ud af scannerrummet. Opfinderholdet har bygget et nyt, meget lavteknologisk system fra bunden, og blandt andet ved at bytte elkablet ud med et lyslederkabel kan de nu monitorere hjernens aktivitet uden signalforstyrrelser, mens de er i gang med en elektrostimulerende behandling.

De tre opfindere er neurokirurg Louise Møller Jørgensen fra Neurobiology Research Unit og Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme, professor Carsten Thomsen fra Radiologisk Klinik og forskningsingeniør Anders Ohlhues, som tidligere var ansat på Rigshospitalet, men i dag er forskningsingeniør ved Sjællands Universitetshospital.

De har nu fået støtte på en million kroner fra Novo Nordisk Fondens BioInnovation Institute (BII) til at bygge en forbedret prototype af deres opfindelse med hjælp fra R&D ingeniørvirksomhederne Kapacitet A/S og TekPartner A/S. Med denne bevilling tager de et stort skridt i den rigtige retning mod en senere CE-mærkning, så opfindelsen kan blive til gavn for flere forskere og – ikke mindst – klinikere, som ønsker at bruge MR-scanning som markør for behandling med elektrisk stimulation.

Guldalder for elektrostimulation
Deres opfindelse rammer ind i en mulig guldalder for elektrostimulationsbehandlinger – eller såkaldte electroceuticals – hvoraf pacemakere til hjerne og hjerte er de mest kendte. Men opfindelsen er også yderst relevant til udviklingen af forskellige typer smertebehandling, hvor man bruger elektroder på fx hud eller i rygmarven.

I dag styrer man patientbehandling med fx neurostimulatorer og pacemakere ud fra patientens egne subjektive tilbagemeldinger af, hvordan det virker. Men for al stimulation kan det derfor være værdifuldt at kunne koble det med en objektiv MR-undersøgelse af effekten, og det voksende behov kan opfinderholdet hjælpe med at løse.

De får i øjeblikket hjælp fra Lars Nørgaard fra Tech Trans Kontoret på Københavns Universitet. Han har i et meget tæt samarbejde med opfindergruppen hjulpet med at videreudvikle projektet og formulere strategien for kommercialiseringen af det kommende produkt. Projektet, herunder en patentansøgning som er indleveret på baggrund af gruppens arbejde, ejes i fællesskab af Københavns Universitet, Rigshospitalet og Sjællands Universitetshospital.

Når data hjælper patienterne:

Det tværfaglige center PERSIMUNE ved Rigshospitalet, der er ledet af topforsker Jens Lundgren, har i flere år vist vejen for, hvordan computeralgoritmer baseret på sundhedsdata kan hjælpe patienter med nedsat immunforsvar. 

Forskerne her arbejder ud fra en hypotese, at patienter har ensartede mønstre af ukendte risikofaktorer, som forklarer risikoen for komplicerede infektioner. De anvender rutinedata om patienter fra klinikken, studier af biologiske prøver og analyser af scanningsbilleder.

For patienter, der fx har fået transplanteret en nyre eller et hjerte, har PERSIMUNES dataanalyser været afgørende for at reducere livstruende infektioner. De er stærke eksempler på, hvor vigtig det er for klinikere at have data til rådighed i nuet, når de skal hjælpe patienter.

Data-analyseværktøjet er udviklet til at hjælpe patienter med et svækket immunforsvar, men kan også anvendes på andre sygdomsområder.

Se mere på www.rigshospitalet.dk

Seneste nyt

Foto bre051224
AKF vinder Årets Bæredygtighedspris 2024 🔊
Køhlers Have
Boligbyggeriet ser ud til at komme op i tempo igen
Winners gold trophy with golden star confetti
Årets vindere af ejendomsbranchens priser er fundet
default
Kopenhagen Furs tidligere hovedsæde i Glostrup til salg for 630 mio. kr.
Steffen-Bang-Olsen
Lejers fraflytningsforpligtelser i erhvervslejemål

Mest læste på BusinessReview.dk

Stationsparken-in-Glostrup_lowres
3 hurtige
Reg_compliance_article
Etisk markedsføring: Reglerne for markedsføring af lægemidler
Jabra Evolve2 55 female working in office listening to a call boom arm up_ Large CMYK
Stemmen –arbejdsdagens nye nøgleværktøj
DSCF6432-tryk
KLIFO satser stort på området for medicinsk udstyr
man-273635_1920
Onboarding i en coronatid: Efter en måned har Bo endnu ikke mødt sine nye kolleger
_DSC7782
Danmarks største batteri
Portræt Adm direktør i Dansk Erhverv BNrian Mikkelsen
Vi kan leve af sundhed i Danmark
1
Brobizz viser vejen i Europa
Ikanobolig_Rene_0003_high frit--
Ejendomsudvikleren: Social bæredygtighed er blevet et nyt omdrejningspunkt for boligudvikling

Læs også

Øresundsbroen 208
Grænseoverskridende regionalt samarbejde burde medtages i nationale strategier
Skal Danmark øge sin styrkeposition i life science, så burde de kommende nationale life science strategier komplementeres med det grænseoverskridende...
Diana_1___
Sundhedssektorens komplekse udfordringer kan kun løses i partnerskaber – både kompetencer og funding skal samles
Hvis vi skal bevare niveauet af sundhed i Danmark, er der behov for at tænke nyt. Forpligtende partnerskaber på tværs af sektorerne...
Katrina Feilberg
Innovation og velstand skal være nøgleord i europæisk life science-strategi
Danmarks nye life science-strategi er lige på trapperne. Men hvis vi ønsker at fremtidssikre den branche, som er en hjørnesten i dansk...