Sponseret indhold

Start på dit ESG-arbejde – Hellere i dag end i morgen

Morten Virenfeldt Nielsen, partner i konsulenthuset Basico

Af:

I 2024 møder de danske virksomheder en ny virkelighed, når de lovpligtige ESG-krav træder i kraft. Erhvervslivet står derfor over for opgaven med at forstå og inkorporere ESG for at have relevans og tiltrække medarbejdere, kunder og investorer. Fra konsulenthuset Basico er budskabet klart: Det er helt centralt, at virksomhederne lægger en plan og begynder ESG-arbejdet nu, så de kan få defineret rapporteringsomfanget og forankret det både operationelt og strategisk.

Erhvervslivet har i mange år arbejdet med CSR for at styrke den grønne profil og bæredygtigheden. Fra januar 2024 træder de nye lovpligtige krav fra EU’s side i form af CSRD-direktivet i kraft, der skitserer, hvordan du rapporterer på bæredygtighed som virksomhed. CSRD-direktivet tilføjer derfor flere lag til måden, erhvervslivet tænker bæredygtighed på.

Få hul på dobbelt væsentlighedsanalysen
”ESG-kravene skaber en fælles referenceramme for virksomhederne, hvor det bliver muligt at kvantificere og rapportere på bæredygtighed. Kravene træder i kraft i januar 2024, og derfor er det helt centralt, at virksomhederne får lagt en plan og får startet deres ESG-arbejde – hellere i dag end i morgen. Det betyder helt konkret, at de skal i gang med en dobbelt væsentlighedsanalyse, så de bliver bekendt med deres rapporteringsomfang, og forankringen af de yderligere rapporteringskrav kan ske operationelt,” forklarer Morten Virenfeldt Nielsen, partner i konsulenthuset Basico, som er specialiseret i services, der understøtter CFO’ens arbejde.

Morten Virenfeldt Nielsen uddyber:

“Vi oplever, at omfanget af dobbelt væsentlighedsanalysen overrasker mange virksomheder. Det er en analyseopgave, der kræver bred involvering af stakeholders på tværs af forretningen og stiller store krav til dokumentation, hvilket gør, at processen kan strække sig over flere måneder. Så hvis ikke du allerede er i gang med EGS-arbejdet – så begynder du at få travlt. Virksomhederne gør derfor sig selv en tjeneste ved allerede nu at tænke ESG ind i næste års plan og budgetter for ikke at stå med aben i udgangen af 2024. Og i den forbindelse gøre sig klart hvad ESG kræver, hvem der skal drive processen, og hvordan ESG skal forankres.”

Kom godt fra start
Tal fra en endnu ikke udgivet analyse af Basico viser, at omkring 40% af de hundrede største danske virksomheder har inkorporeret ESG i deres årsrapporter. For langt de fleste skal arbejdet først til at begynde.

”Vi går struktureret til værks og hjælper virksomhederne med at gennemgå CSRD- og ESRS-standarder, hvor vi metodisk gennemgår alle ESRS-standarder og underemner i henhold til dobbeltvæsentlighed, så de bliver skarpe på, hvad ESG betyder for dem. Det vil sige, at vi hjælper med at svare på, hvilke data og argumentationer der skal på plads, samt kortlægger de rapporteringspunkter, som slutteligt er relevante for den enkelte virksomhed,” fortæller Morten Virenfeldt Nielsen.

ESG som drivkraft til vækst
ESG-strategien får stor strategisk betydning for virksomhederne, og de ESG-parate virksomheder kan udnytte potentialet i markedet.

”I dag står forholdet mellem omkostninger til nedbringelse af fx CO2-udledning og den kommercielle fordel ikke klart for mange virksomheder. Der er endnu ikke en entydig forståelse for tallenes størrelse; dvs. hvorvidt et aftryk på 25.000 eller 45.000 ton CO2 er godt eller skidt, og hvordan det er korreleret med fx omsætning. Men når virksomhederne får etableret en sammenhæng mellem finansiel rapportering og bæredygtighed, og medarbejderne taler samme sprog, så begynder ESG-rapporteringen for alvor at gøre en forskel,” forklarer Morten Virenfeldt Nielsen og afrunder:

“Vi kommer til et tidspunkt, hvor en CFO skal vurdere, hvorvidt det giver mest værdi at investere i aktiviteter, der fx direkte løfter toplinjen eller reducerer fx virksomhedens CO2-aftryk, da begge dele kan have påvirkning på værdiansættelsen i markedet m.v.”

Basico er et konsulenthus, hvis vision er at gøre supportfunktionerne i din virksomhed til succes. For dem er supportfunktionernes rolle nemlig langt vigtigere og rækker langt ud over blot support. Derfor vil de inspirere til forandring og udvikling, udfordre og skabe perspektiv. 

Så er du på udkig efter rådgivning, interimsløsninger og projektassistance inden for områderne CFO Services, Legal Services, Finance IT Services og People & Payroll Services, så lander du det rette sted her: www.basico.dk

ESG-kravene skaber en fælles referenceramme for virksomhederne, hvor det bliver muligt at kvantificere og rapportere på bæredygtighed. Kravene træder i kraft i januar 2024, og derfor er det helt centralt, at virksomhederne får lagt en plan og får startet deres ESG-arbejde – hellere i dag end i morgen

Mest læste på BusinessReview.dk

Ronny_tilpasset1
Investering af midler i Virksomhedsskatteordningen (VSO) – hvad må man?
1-199559273 - Aerial view to the diamond open mine in Aikhal town, Sakha Yakutia, north of Russia
Diamanter kan blive en god investering
Henriette-Berlingske---
Ejendomsadvokaten: Lejefastsættelse i gennemgribende forbedrede lejemål
br cø__
Læs "Cirkulær Økonomi" digitalt her
Ankomst
PwC nyindretter hovedsæde til en ny tids arbejdsformer

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...