Når specialister bliver ledere – sådan gør du ledelse til dit nye speciale

Foto: MORTENSEN MEDIA
Foto: MORTENSEN MEDIA

Af:

Er du en superdygtig teknisk specialist, kan du også blive en supergod leder. Måske skal du bare tage imod en lille håndsrækning på vejen.

Ledere med en baggrund som specialist, bliver mere og mere almindelige. Mange forfremmes faktisk til en lederstilling på grund af faglige kompetencer. Det har en lang række fordele, bl.a. at der er en grundlæggende forståelse for opgaverne, og at virksomhedens tekniske topspecialister ofte foretrækker, at blive ledet af en person med et højt fagteknisk niveau.

Dermed bliver fagligheden en genvej til loyalitet og respekt for lederen og er således med til at skabe effektiv ledelse. Netop effektiv ledelse af specialister er noget, de ved en hel del om hos Fire & Shield. Her har vi sat Elize Dimare og Johnny Sørensen i stævne, til en snak om specialistlederne. De har de sidste 3 år med stor succes hjulpet andre ledere til, at skabe bedre resultater gennem ledelse. Nøglen er et stringent ledelseskoncept, Fire & Shield, kombineret med mere end 45 års ledererfaring tilsammen som praktisk ballast.

”Alle forstår, at det typisk tager 10-15 år at blive en dygtig specialist, hvorimod de fleste glemmer, at det ofte tager lige så lang tid at blive en god leder; i hvert fald hvis man gør det på den hårde måde, hvor man lærer af sine fejl. Vi giver dem bare en lille håndsrækning på vejen, så de skyder genvej. Det kan godt betale sig at få lidt hjælp til, at blive løftet til næste niveau. Det gør vi jo hele tiden inden for vores respektive fagområder,” fastslår Elize Dimare og Johnny Sørensen indledningsvis.

Imponerende resultater på kort tid gennem små tilpasninger af min ledelsesstil. Det mest effektive udviklingsforløb, jeg har prøvet i min karriere

– Tim Walther Bay, Director, Novo Nordisk Biopharmaceutical

Faglighed som forudsætning – og hæmsko
Hvor fagligheden er en genvej til accept og respekt blandt medarbejdere, som er specialister, vil samme faglighed nemt blive en hæmsko i lederrollen, fordi man ofte ender med at lede mennesker, som man ville lede opgaver.

“Vi har set dette fænomen hos flere af vore kunder, hvor man f.eks. i udviklingsafdelinger ofte har den indstilling, at vi konstant skal gøre tingene lidt bedre. Det skaber meget fokus på det, der ikke fungerer, hvilket kan blive destruktivt, når man arbejder med mennesker. Tricket er at undlade at gøre det, man ville have gjort som specialist. Man leder mennesker på en anden måde, end man leder opgaver”, forklarer Elize Dimare.

”Når ledelse skaber succes” af Elize Dimare & Johnny Sørensen m.fl. 138 sider. 225,- kroner hos Saxo. Den er også tilgængelig som Kindle e-bog på engelsk, hos Amazon til $11,24: ”Fire & Shield: The Essence of Performance” og hos Apple iTunes til Euro 4,49.

”Specialister skal ledes på en anden måde end mange andre faggrupper. Vi kalder det Minimum Viable Leadership: Den helt optimale dosering af ledelsesindsats, så medarbejderen kan komme videre med sine opgaver. Det er en relativt enkel teknik at lære”, tilføjer Johnny Sørensen.

Fra god til bedre
Johnny Sørensen fortsætter: ”Vejen fra at være en ’okay’ leder til at blive en stjerne-leder er hverken lang, besværlig eller særligt kostbar. Som faglig specialist besidder du allerede mange af de kompetencer, der kræves. De er bare ikke sat i spil på den bedste måde. Det er her, hjælpen gør en forskel”.

”De fleste af vore kunders fagledere, vælger en skræddersyet løsning med 5 sessioner a ca. 2,5 time, som foregår ude hos dem selv. Dermed er der ingen spildtid, og vi kan tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, de selv sidder med lige nu og her. Allerede efter den første session, mærker lederen en positiv forskel. De bliver nærmest overraskede over, hvor stor effekt de får af relativt små justeringer. Og så bliver ledelse til et rigtigt håndværk”, konstaterer Elize Dimare afslutningsvis.

Minimum Viable Leadership

På linje med begrebet Minimum Viable Product, hvor man udvikler produkter med ”need to have”-egenskaber og udelader alle ”nice to have”-egenskaber, taler man om Minimum Viable Leadership, for medarbejdere, der ikke har behov for ”masser af ledelse” – men optimalt doseret og fagligt kompetent ledelse.

Genvej til bedre ledelse

Mange af Fire & Shields kunder vælger et individuelt, skræddersyet forløb fremfor at deltage i de store kurser, der kører over flere hele dage. Mere information via info@fireandshield.com

Læs mere på 

www.fireandshield.com

Mest læste på BusinessReview.dk

genopbygningafbørsen
Tillæg: Genopbygning af Børsen
2N Pharma gruppebillede redigeret
”Hvis vi har ret, vil det forandre verden”
ejd 130624
Ejendomme Epaper
EZ_12-08-19_BII_9369
En game changer på vej inden for transplantation og infektionssygdomme
digital transformation concept in business, disruption
Coronakrisen har lært os meget om digitalisering

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...